Buna seara,
Va supun atentiei o situatie alambicata.
Detinem un teren intravilan, dobandit prin mostenire, pe care dorim sa-l vindem (sotia este mostenitoarea). Exista un drum de servitute detinut de noi si de cumnatul meu, drum care a fost facut ulterior dezmembrarii terenurilor. Acest drum de servitute este de-a lungul acestui teren si a altor 2 (unul este detinut de cumnat, celalalt de un alt proprietar care nu detine si dreptul de acces la drumul de servitute; cand a cumparat terenul nu exista acest drum, care s-a facut ulterior cumpararii.
Situatia cu care ne confruntam este ca la notariat ni s-a spus ca nu putem vinde terenul cu acces la drumul de servitute pentru cumparator, decat cu acordul celuilalt proprietar al drumului de servitute, respectiv cumnatul. Acesta nu vrea sa vina sa-si dea acordul, refuza vadit. (in plus solicita bani mai multi decat pretul terenului pe care vrem sa-l vindem)
Ce solutie avem pentru vanzarea terenului daca fratele refuza pur si simplu sa-si dea acordul (ne pune bete in roate voit)? Cumparatorul nu poate avea mentionat in actul notarial ca avea acces si la drumul de servitute pe distanta/deschiderea terenului pe care-l va cumpara, fara a se mai face vreun alt act de dezmembrare pentru cel de servitute? Pentru ca e clar ca, cumnatul refuza in cazul acesta sa dea vreo semnatura.
Ideea este ca am luat si un avans de la cumparator, urmand ca saptamana viitoare sa incheiem contractul de vanzare.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Va stau la dispozitie daca am fost neclar.
cred ca mai intai trebuie sa lamuriti in instanta cu drumul de servitute. trebuie sa detineti legal ac est drept nu prin intelegere. poate nu am inteles eu bine dar daca vanzarea depinde de celalalt proprietar, atunci o sa trebuiasca sa lamuriti situatia prin judecata.
nu prea cred eu ca domnul acela ar accepta sa va lamuriti notarial si sa-i expuneti ca servitutea de trecere daca nu doreste sa o acorde, o castigati oricum prin instanta. ea trebuie acordata cu acte pentru ca dvs sa o puteti transmite cumparatorului
Imi cer scuze, cred ca le-am bulversat un pic.
Exista un act prin care sotia mea si cumnatul sunt coproprietari pe calea de acces care inconjoara cele 3 terenuri. Sotia mea plateste impozit pentru acest drum de acces, separat de impozitul pentru terenul respectiv. Noi vrem sa vindem terenul care ne apartine, bineinteles si oferind sau vanzand fara vreo alta cerinta financiara (nu stiu daca se poate) si accesul la drum pentru noul proprietar. Este nevoie de acordul celuilalt coproprietar la drumul de acces, pentru a ne vinde bucata noastra de teren ? (v-am spus ca el nu vrea sa semneze nimic) sau se presupune ca putem instraina la incheierea actului la notar si cota aferenta terenului respectiv si astfel se poate face vanzarea fara acord ? Gandesc ca nu o dezmembrare a drumului de acces in dretpul parcelei de teren ar fi solutia, (dupa gandirea mea, ea este cumva separata legal din moment ce platim impozit si noi si probabil si cumnatul).
Sper ca e mai clar.
Va multumesc mult.
Buna ziua,
Am o mica problema si eu legata de un teren si calea de servitute......si mai exact:
La un moment dat a existat un teren cu o suprafata de 10.000m2 ce avea drum de servitute...terenul respectiv a fost dat la 4 frati(decedati toti in prezent) fiecare frate avand titlu de proprietate....EU detin mostenire ultimul teren dar celelalte terenuri nu doresc sa imi dea cale de acces,servitute astfel incat eu sa imi construiesc o cabana pe terenul ce imi apartine.Prin instanta pot obtine drum de servitute catre terenul meu cu trecere prin celelalte 3 terenuri?mentionez ca nu exista alta cale de acces....terenul meu fiind <<infundat<<.
primul teren a fost vandut iar in cadastrare nu exista stipulata calea de acces catre terenul meu....iar primaria nu mai are in baza de date nici macar schita cu tot terenul ce a fost candva un intreg(inainte de eliberarea celor 4 titluri de proprietate).Ma puteti ajuta cu o indrumare?
Drum privat
mihaikkkkk
ROG A MI SE DA UN RASPUNS cu privire la ; acum vreo 4 ani am cumparat impreuna cu fratele meu un teren, dezmembrat dintr-o gradina ,care acea gradina nu avea ... (vezi toată discuția)