Buna ziua! As dori sa stiu ce sanse am in urmatorul caz:
Tatal meu a decedat cand eu aveam 5 ani. In actul de mostenire scrie clar ca dupa moartea lui mie imi va reveni 3/4 din apartament, iar mamei mele 1/4. Apartamentul este pe numele amandurora dar in cartea funciara ea este cea care detine 3/4 iar eu 1/4. Acest fapt nu ar fi o problema daca mama nu s-ar fi recasatorit. De atunci scandalurile in casa se tin lant si as vrea sa stiu ce posibilitate am sa "scap" de prezenta acestui domn sau daca are vreun drept asupra casei cumparate de tatal meu. Situatia este extrem de neplacuta. Eu am vrut sa ma mut de acolo dar m-am gandit mai bine si nu o sa ii las drum liber pentru ca pana la urma cred ca asta vrea. Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau ce lege as putea citi, unde as putea sa ma documentez despre astfel de cazuri.
buna ziua .
in ceea ce priveste imobilul respectiv, sotul mamei nu are nici un drept legal.
coproprietari sunteti mama dvs si dvs .
daca doriti sa nu mai locuiti in acel imobil , puteti initia o actiune de iesire din indiviziune .
in cadrul acestei actiuni, de regula, coproprietarul cu cota cea mai mare din imobil, va primi imobilul in natura, urmand sa plateasca celuilalt coproprietar , sulta.
ar trebui sa verificati la CF pe numele cui este intabulat imobilul , si in ce cote .
Din punctul meu de vedere, va sfatuiesc sa cereti rectificarea CF, conform certificatului de mostenire.
Insa nu veti putea face nimic cu cota de mestenire ce-i revine mamei, daca ea in timpul vietii o va vinde oricui altcuiva, ori va decide ca respectiva cota sa intre in regimul bunurilor comune in cadrul noii casatorii.
In schimb puteti ca in masura in care reusiti rectificarea CF conform certificatului de mostenitor, sa solicitati pe cale judecatoreasca iesirea din indiviziune.
actualul sot al mamei dv. nu are nici un fel de drept de proprietate asupra apartamentului. dreptul de proprietate revine mamei dv. si dv. in calitate de mostenitoare dupa tata. in cazul unei eventuale instrainari, aceasta nu se poate face decit cu acordul, expres, al dv. si al mamei, fara imixtiunea unui tert.
In certificatul de mostenitor scrie pentru Dv. 3/4, dar aceasta este din 1/2 imobil, reprezentand partea tatalui.
..................
Pun o intrebare: Oare la CF nu trebuia specificat ca proportia imobilului este de 3/8 pentru fata si 5/8 pentru mama? Asta daca se socoteste ca cei doi parinti au avut initial fiecare cate 1/2 din imobil. Aceasta intrebare este pentru lamurirea mea personala.
Tocmai ce am cautat prin acte si intr-adevar asa este. In certif de mostenitor scrie cum am zis dar in cf este 3/8 pt mine si 5/8 pt mama. Asta inseamna ca s-au facut modificarile dupa certificat, nu? Si ea ar trebui sa plateasca partea mea in cazul in care s-ar initia acea actiune de iesire din indiviziune. Acum inteleg de ce au plecat sa lucreze in strainatate. Pentru ca domnu' nu stie cum sa scape de mine. Si eu nu pot sa fac nimic in cazul in care ea hotaraste ca vrea ca eu sa plec si imi plateste, ma rog, cat o fi?
Problema tata fiica
spirala
Buna ziua.Problema mea consta in felul urmator.Parintii au achizitionat un apartament cu 2 camere in 1993.Pe actul de vanzare cumparare ambii sunt trecuti.Erau ... (vezi toată discuția)
Partaj
Cristina0098
Buna ziua ma intereseaza daca pot face partajul casei cu mama tatal este decedat iar eu cu mama nu mai putem locui impreuna ...ce actiuni pot face pentru a imi ... (vezi toată discuția)