avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate tatăl să înregistreze copilul rezultat din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate tatăl să înregistreze copilul rezultat din concubinaj pe numele lui fără acordul mamei?

Buna ziua! Sunt insarcinata in 7 luni dar nu sunt casatorita legal cu tatal copilului,fiind despartiti.El doreste sa treaca copilul pe numele lui de familie dar eu nu doresc asta deoarece nu mai am nici o legatura cu el. Ma poate obliga sa fac asta daca nu doresc?Ce drepturi are asupra copilului daca il trec pe numele meu?Mi-l poate lua?Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 3 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 07:08, 3 Decembrie 2017
Nu vă poate obliga să daţi numele lui copilului.Numele copilului poate fi al dvs., al lui sau numele reunite al amândorura. Trebuie să mergeţi dvs. la Starea Civilă să înregistraţi copilul, dacă merge el şi-l înregistrează cum doreşte el, nu mai puteţi schimba decât extrem de greu şi numai cu acordul lui.
La a lua un copil sau nu, nu contează numele , ci numele tatălui trecut în certificatul de naştere al copilului.Dacă copilul are tată în CN, acel tată are toate drepturile unui părinte, drepturi egale cu dvs. În anumite condiţii, şi tatăl poate lua copilul în creştere, funcţie de interesul superior al copilului.
Nici nu il poate impiedica sa dea numele lui copilului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
When a scris:

Nici nu il poate impiedica sa dea numele lui copilului.

Art.30 din HG 64/2011:
(1)Înregistrarea naşterii se face în baza următoarelor documente:
...
d) declaraţia de recunoaştere a copilului născut în afara căsătoriei, dată de către tată în faţa
ofiţerului de stare civilă care înregistrează naşterea sau la notarul public, din care să rezulte şi
numele de familie pe care îl dobândeşte copilul, la care se anexează consimtământul mamei;

Declarația de recunoaștere e așa:
DECLARAŢIE
( Recunoaştere copil la înregistrarea naşterii )
Subsemnatul...................................................................,născut la data de........................................... în ...........................
.....................
prin prezenta recunosc ca fiind al meu copilul.................................,………………. născut la ....................de
către................................................. şi doresc să-mi poarte numele de familie.
Data ....................... Semnătura .....................................

Subsemnata..............................................sunt de acord ca fiul (fiica) mea născut(ă) la data de .................în .................judeţul .....................din relaţiile mele cu numitul............................................, să poarte numele de familie..................... ……..
Data ...................... Semnătura

Dacă mama nu e de acord nu se poate, dar tatăl poate face o cerere către primar:
(8)Dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la numele de familie şi prenumele copilului, primarul
unităţii administrativ-teritoriale la care se înregistrează naşterea stabileşte, prin dispoziţie,
numele de familie şi prenumele copilului.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare nastere copil cu tata cetatean strain vizaromania vizaromania Buna ziua, doresc o informatie concreta la urmatoarea situatie: sunt insarcinata in luna 6, iar tatal copilului meu este cetatean libanez. Nu suntem ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii copilului cand tatal nu se afla in tara iar parintii nu sunt casatoriti ContSters100836 ContSters100836 Buna ziua. Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in urmatoarele zile. Problema este ca tatal copilului se afla in Australia, tara lui de origine si din cauza ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nou nascutului adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Care sunt actele necesare pentru inregistrarea nou nascutului , in cazul parintilor necasatoriti . Multumesc! [pt tot ce tine de indemnizatie, ... (vezi toată discuția)