avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu reușesc să merg în nicio vacanță cu copiii în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu reușesc să merg în nicio vacanță cu copiii în străinătate din cauza lipsei acordului tatălui. Ce aș putea face?

Bună ziua! Am fost căsătorită 10 ani,am divorțat în 2015. În urma căsătoriei au rezultat doi copii (băiat -9 ani, fată-5 ani). Custodia este comună, domiciliul este stabilit la mine,el are program de vizită: a doua și a patra sâmbătă din lună până duminică, în vacanțele interșcolare 3 zile , în vacanța de vară o lună. Țin să menționez că nu și-a respectat programul prevăzut,iar eu doresc să plec doar în vacanțe cu copiii,la părinții mei ce locuiesc în Italia.El nu este de acord cu nici o plimbare a copiilor,ce ține de străinătate. Ce pot să fac? Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Dragomir , Avocat 16:54, 7 Decembrie 2017
Vă mulțumesc din suflet pentru toate mesajele dumneavoastră. Voi ține cont de fiecare opinie. Eu doresc să plec doar în vacanțele interșcolare sau în vacanța de vară ( în principal,de Sărbători). Din păcate,la noi,( în România) nu vine nimeni cu anchetă să vadă că spun adevărul, că nu vine în programul prevăzut de vizită sau că îi caută pe cei mici doar când își aduce aminte. Nici nu vrea să mă lase să plec cu ei,dar nici nu vrea să vină măcar să îi vadă. Specific, că programul de vizită l-a făcut special pentru a nu putea pleca cu ei. Am încercat să discut cu el,dar nu vrea nici să răspundă la salut. Mă ignoră total. Țin să menționez că știe de la copilul cel mare că doresc să plec cu ei în vacanțe,iar primul răspuns pe care l-am avut,din apelul el-fiul meu a fost: ,, Spune-i lui măta că niciodată nu îi voi da semnătură pentru voi, indiferent unde vrea să vă ducă!"
( Îmi cer mii de scuze pentru limbajul lui). Vă mulțumesc încă o dată tuturor!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă aţi avea înregistrarea acelei convorbiri, ar fi un pas mare înspre obţinerea suplinirii semnăturii.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, ii transmiteti in scris toate informatiile referitoare la deplasare (destinatia, perioada, scopul, unde veti fi cazati). Mergeti la cel mai apropiat notar de domiciliul lui si depuneti copii dupa certificatele de nastere/pasapoartele copiilor si al dvs. Il anuntati in scris, ca ati depus documentele necesare calatoriei la notarul XY, adresa biroului notarial..., program de lucru.... telefon...,, si il anuntati care are la dispozitie o saptamana pentru a-si exprima acordul si ca la expirarea acestei durate va veti adresa instantei cu o cerere de suplinire a acordului, pe calea ordonantei presedintiale. Angajati avocat sau faceti singura cererea, gasiti model pe net. Daca angajati avocat, asigurati-va ca va cere cheltuieli de judecata. Asta il va face ca data viitoare sa se gandeasca mai bine! In rest, mergeti la DGASPC si faceti cerere de monitorizare a programului. Pana va incepe monitorizarea, in fiecare wk de vizitare dati mesaj inainte, intrebandu-l daca vine, si mesaj dupa, ca n-a venit. Tineti o evidenta a tuturor absentelor de la program. E mai bine sa dati mail decat sms.
Adunati astfel de refuzuri, dovezi ale neprezentarii la programul de vizitare, eventual dezinteres fata de rezultatele copiilor la scoala/gradinita, plata/neplata pensiei si cereti apoi exercitarea autoritatii parintesti doar de catre dvs.
Ultima modificare: Duminică, 3 Decembrie 2017
proastasatului, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta de judecata poate ordona masuri grabnice, vremelnice, pe cale de ordonanta presedintiala.



Solicitati instantei de judecata ( in situatia in care autoritatea parinteasca nu va fi exercitata de catre dumneavoastra ) pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul de vointa al tatalui , pentru parasirea tarii, si ,in cazul in care este necesar, si pentru eliberarea pasaportului individual pentru minor.( daca este deja eliberat, se impune predarea acestuia, catre dumneavoastra).


Raportat la principiul preeminentei interesului superior al copilului, instanta de judecata poate dispune masurile legate de cresterea si de educarea copilului minor , pe cale de ordonanta presedintiala.


Pe cale dreptul comun poate fi solutionat un alt proces, cu acelasi obiect, hotararea obtinuta pe calea ordonantei presedintiala neavand autoritate de lucru juudecat cu privire la un asemenea proces.


Ordonanta presedintiala este solutionata , de regula , cu citarea partilor.




Sentinta judecatoreasca este atacabila este executorie de drept, atacabila cu apel, in termen de 5 zile de la comunicare ( daca hotararea a fost luata nefiind citate partile ) sau de la pronuntare ( fiind legal citate partile ).

Actiunea poate fi depusa si pe calea dreptului comun.


Succes.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actiune in instanta pentru suplinirea acordului.
Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2017
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fosta sotie nu-mi da declaratie notariala sa pot pleca cu minorul in vacanta. laurentiu1974 laurentiu1974 Buna ziua, Vrea sa plec cu baiatul in vacanta si fosta sotie nu vrea sa-mi dea declaratie notariala si imputernicire sa pot merge cu minorul in vacanta.Pot ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa plec cu copilul din tara? dragalinapostolachemihaela dragalinapostolachemihaela Vreau sa inscriu copilul meu de 12ani la un club sportiv de lupte libere.Dar clubul respectiv duce copiii in cantonament in alte tari de mai multe ori pe an.Eu ... (vezi toată discuția)
Scoatere minor din tara ramgam ramgam Buna seara, Va rog sa-mi spuneti daca e posibil sa plec in vacanta cu un copil minor, in conditiile in care e vorba despre autoritate tutelara comuna, iar ... (vezi toată discuția)