avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu reușesc să merg în nicio vacanță cu copiii în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu reușesc să merg în nicio vacanță cu copiii în străinătate din cauza lipsei acordului tatălui. Ce aș putea face?

Bună ziua! Am fost căsătorită 10 ani,am divorțat în 2015. În urma căsătoriei au rezultat doi copii (băiat -9 ani, fată-5 ani). Custodia este comună, domiciliul este stabilit la mine,el are program de vizită: a doua și a patra sâmbătă din lună până duminică, în vacanțele interșcolare 3 zile , în vacanța de vară o lună. Țin să menționez că nu și-a respectat programul prevăzut,iar eu doresc să plec doar în vacanțe cu copiii,la părinții mei ce locuiesc în Italia.El nu este de acord cu nici o plimbare a copiilor,ce ține de străinătate. Ce pot să fac? Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 30 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Gabriel Dragomir , Avocat 16:54, 7 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie deschis proces dar vedeti cum faceti ca sa evitați sa ii încălcați programul de vizita.
Aveti dreptul de a ieși din țară cu minorul dar va trebuie hotărâre judecătorească.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notificati-l, poate intelege ca e important sa isi vada copiii bunicii, in mediul lor actual, fara procese in instanta. Dati-i asigurari ca veti reveni. Aratati-i procedeele legale pe care el le are la dispozitie impotriva oricarei neintoarceri la timp a copiilor. Convocati-l la notar intr-o zi concreta, o ora concreta. cautati dv. notarul si faceti programare anterior. Aratati-i posibilele cheltuieli de judecata pe care le-ar putea suporta.
Toate astea dureaza 2-3 saptamani.
Daca nu functioneaza, faceti actiune sa substituiti acordul la iesire si, eventual, eliberari pasapoarte.
La momentul actiunii in instanta trebuie sa aveti toate datele legate de calatorie, totul sa fie stabilit, de la concediul dv., mijloc de transport etc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să iniţiaţi o acţiune pentru suplinirea semnăturii tatălui pentru paşaport şi pentru acordul de ieşire din ţară.Trebuie să demonstraţi refuzul tatălui, cu înscrisuri, înregistrări de convorbiri , cu martori, etc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Merge si asa, direct in instanta, insa daca ii da o sansa tatalui printr-o notificare are cateva avantaje: intai are o atitudine fair, apoi mai are o sansa ca, cu cheltuieli mici, sa obtina acordurile, isi face probe, dovedeste clar si in scris instantei ca a incercat si buna sa credinta si intentie, scapa de multe alte probe de administrat in dosar, asa ca nu mai sta sa vaneze sms-uri, martori etc.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca el nu vine la proces ar fi buna o notificare prin avocat dar depinde si care sunt probele concrete de refuz.Si notificarea costa insa niste bani si oamenii nu prea vor sa plateasca...

Depinde si cum se va indeplini procedura de citare.
Depinde si cat timp are pana vrea sa plece din tara.
Depinde si cum sa faca ca sa nu incalce programul de vizita...si cat timp va sta plecata.

Fiecare proces are schema lui de lucru care se analizeaza in raport si de ceea ce ar face cealalta parte in concret.

In civil introducerea actiunii in justitie constituie o notificare.
Pe familie...judecatorii nu prea judeca pe civil...ci mai ciudat...desi e clar ca este tot civil...si nu penal...ca sa spunem asa...
Strict pe norme procedurale sesizarea instantei si citarea lui constituie notificare.
Instantele de familie insa...pot aprecia destul de ciudat...

A mai venit si legiuitorul, anterior cu aberatii cu informarea cu medierea care a indus nelamuriri grave de tot pe familie...

Marea problema este ca nu se taxeaza de instante neexercitarea programului de vizita.
Ar trebui ca statul sa aiba oameni care sa se deplaseze la cererea parintelui si sa constate ca nu s-a exercitat programul de vizita.Consecinta sa fie sistarea pe o luna sau pe cateva luni.Asa s-ar rezolva si problema cu iesirea din tara fara deranj cand nu se exercita programul de vizita.

Pe familie este ceva de toata jena...si o lipsa de promtitudine care creaza probleme majore mai ales celor de buna-credinta, fiind favorizati cei de rea-credinta.

Trebuie regandit sistemul si nu sa copieze din tari care sunt cu cateva zeci de ani mai civilizate decat Romania si oamenii de acolo sunt de buna-credinta.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Fosta sotie nu-mi da declaratie notariala sa pot pleca cu minorul in vacanta. laurentiu1974 laurentiu1974 Buna ziua, Vrea sa plec cu baiatul in vacanta si fosta sotie nu vrea sa-mi dea declaratie notariala si imputernicire sa pot merge cu minorul in vacanta.Pot ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa plec cu copilul din tara? dragalinapostolachemihaela dragalinapostolachemihaela Vreau sa inscriu copilul meu de 12ani la un club sportiv de lupte libere.Dar clubul respectiv duce copiii in cantonament in alte tari de mai multe ori pe an.Eu ... (vezi toată discuția)
Scoatere minor din tara ramgam ramgam Buna seara, Va rog sa-mi spuneti daca e posibil sa plec in vacanta cu un copil minor, in conditiile in care e vorba despre autoritate tutelara comuna, iar ... (vezi toată discuția)