avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expertiza judiciara: este ea o procedura judiciara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expertiza judiciara: este ea o procedura judiciara autonoma ?

legalmgmi a scris:
Pentru clarificarea unor intrebari rezultate dintr-o discutie cu colegii mei, rog pe stimatii avocatii de pe acest forum sa-si exprime opiniile personale fata de intrebarea:
„este expertiza judiciara o procedura judiciara autonoma ?”


Intrebarea din mesajul initial este bine formulata si sper in continuare sa obtin opiniile pertinente ale juristilor de pe forum in urmatorul context:
C. pr. civ, Cartea II - Procedura contencioasa – Titlul III Procedura inaintea primei instante –
- Cap. III Judecata – Sectiunea a II-a Administrarea dovezilor - §5 Expertiza:
art. 201
- pct.(1) spune: „când pentru lamurirea unor imprejurari de fapt instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti ....”
- pct. (3) spune: „in domenii strict specializate in care nu exista experti autorizati, din oficiu sau la cererea oricareia dintre parti, judecatorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalitati ori specialisti .... Punctul de vedere va fi prezentat in Camera de consiliu sau in sedinta publica ....”

art.211, spune: „Expertii sunt datori sa se infatiseze inaintea instantei spre a da lamuriri ....”

Din cele de mai sus, nu se releva oare intentia legiuitorului de a considera ca expertul judiciar este acela care, la solicitarea judecatorului (care „considera necesar sa cunoasca ..”.) si numai pentru uzul acestuia, emite o „parere” sau un „punct de vedere” care, „lămurind unele împrejurari de fapt”, va servi judecatorului in formarea opiniei sale si deci in solutionarea cauzei.
Totodata, C.Pr.Civ stipuleaza modul si conditiile in care se desfasoara expertiza judiciara.

Fata de cele de mai sus, si tinand seama si de jurisprudenta, se poate oare considera urmatorul raport in economia procesului judiciar:
Judecatorul: expertul in drept
Expertul judiciar: expertul in starea de fapt
Judecatorul: are autoritatea deciziei
Expertul judiciar: are „know-how” –ul de care are nevoie judecatorul

Deci, revenind la intrebare: „Expertiza judiciara: este ea o procedura judiciara autonoma ?”

Cu stima,

Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
jurist Clement a scris:
Nu se intreaba astfel!
Se discuta astfel:-...,,Expertiza judiciara,este un mijloc legal de proba, constand in efectuarea de investigatii, lucrari, analize, calcule, aprecieri si concluzii, de catre un specialist intr-un anumit domeniu, din dispozitia organului de urmarire penala sau jurisdictie, in scopul elicidarii unor fapte sau imprejurari care formeaza ori ar urma sa formeze obiectul unui proces. Dupa domeniul in care se executa, expertizele judicia- re,pot fi de mai multe feluri: contabile, balistice, biologice, genetice, medico-legale, grafologice, tehnice etc."...Fiind un mijloc de proba,ea face parte....din aceasta categorie....nefiind o institutie de drept autonoma!!!
:slap:

Buna ziua,
Îl rog pe stimatul consilier juridic Clement Pintilie sa foloseasca tonul superior - didactic numai in cadrul restrâns la cercul cunoscutilor săi personali, deoarece cred că pe forum nu are ce căuta.
Intrebarea din mesajul initial este bine formulata si sper in continuare sa obtin opiniile pertinente ale juristilor de pe forum.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator


Fata de cele de mai sus, si tinand seama si de jurisprudenta, se poate oare considera urmatorul raport in economia procesului judiciar:
Judecatorul: expertul in drept
Raspunsul meu: Conform Legii nr.303/2004 republicata judecatorul este un magistrat si nu un expert in drept.
Expertul judiciar: expertul in starea de fapt.
Raspunsul meu: procedura legala (civila, penala, fiscala etc) defineste atributiile fiecarui expert in parte in functie de domeniul in care acesta este solicitat sa-si exprime parerea.

Judecatorul: are autoritatea deciziei.
Raspunsul meu: Instanta este cea care decide.
Expertul judiciar: are „know-how” –ul de care are nevoie judecatorul.

Deci, revenind la intrebare: „Expertiza judiciara: este ea o procedura judiciara autonoma ?”

Expertiza nu poate fi o procedura judiciara autonoma. Ea constituie o dovada, o proba intr-un proces. Modul/procedura in care aceasta dovada/expertiza trebuie sa se execute este bine stabilit/a prin legi speciale. Expertul este obligata sa se supuna prevederilor legilor speciale pentru a-si indeplini corect expertiza solicitata de catre instanta.
Chiar si audierea martorului este tot o dovada, insa modul si procedura de audiere a martorului este stabilita prin lege. La fel si martorul, trebuie sa se supuna legii atunci cand depune marturie in instanta. Expertul este ca si un martor, iar expertiza lui este marturia acestuia cu privire la faptele care inetereseaza o anumita speta in instanta.


Stimata @carpatina,
Multumesc pentru participarea la discutie.

Cred totusi ca din cauza rapidităţii cu care aţi citit mesajul, luati totul "mot a mot" si nu sesizati fondul intrebarii:
- nu vorbeam de atributiile fiecarui expert in parte (in functie de domeniul lui specific) ci de "expertul" generic, cu rolul lui in procesul judiciar.
- deasemenea, multumesc, este de notorietate ca judecatorul este un magistrat. Sintagma din intrebare, "expert in drept", se referea la faptul ca judecatorul „cunoaste legile" deci este un "expert" in profesiunea sa, dreptul.
Intrebarea mea transcede citirii imediate a textului, dorind, pentru uzul meu si al unor colegi, sa cunoastem opinia juristilor cu privire la pozitia "expertului judiciar" in raport cu "judecatorul" in cadrul procesului judiciar.
Personal cred ca sunt pripite, pana nu le punem in discutie, asertiunile voit definitive precum:
- "expertiza nu poat fi o procedura judiciara autonoma"
- "expertiza = dovada"
- "expertiza judiciara este o proba", similară celei a "martorului" precum si cea
- "expertul este ca si un martor" si iar
- "expertiza acestuia este marturia lui".

In ceea ce priveste faptul ca legiuitorul descrie modul = procedura de efectuare a expertizei judiciare, atât in C.pr.Civ cât si in legi speciale, definind modul de dobandire a calitatii de expert judiciar, modul de desemnare (vezi abrogatul juramânt), modul de citare a părţilor la lucrările expertizei, modul de elaborare si prezentare a raportului de expertiza, nu putem afirma ca expertiza judiciara este o procedura judiciara autonoma ?

Cu stima
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator
Stimate legalmgm, multumesc pentru atentia acordata randurilor mele scrise cam stangaci pe site. Nu prea stapanesc bine toate functiile de scriere puse la dispozitie, de aceea a iesit un pic mesajul cam intortocheat. Scuze.
Deci, sa reiau ideea cu judecatorul si expertul.
Pentru ca sa aflam daca "expertiza poate fi o procedura judiciara autonoma", ar trebui sa aruncam o privire peste legile care fac referire la fiecare notiune in parte, respectiv sa vedem ce prevede legea cu privire la notiunea de expert, de procedura, de procedura judiciara, de procedura judiciara autonoma. Sa vedem ce spune legea cu privire la judecator, si la expert. Putem sa ne ajutam si de definitiile din DEX.
Cu privire la expertiza, art.201 din C.proc.civ. prevede la pct. "(1) Cand pentru lamurirea unor imprejurari de fapt instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau trei experti, stabilind prin incheiere punctele asupra carora ei urmeaza sa se pronunte si termenul in care trebuie sa efectueze expertiza."
Deci, din acest text de lege rezulta faptul ca instanta este cea care dispune efectuarea unei expertize atunci cand considera ca este necesar. Efectuarea unei expertize se face numai daca instanta respecta procedura judiciara impusa de lege. Deci, nu putem vorbi despre expertiza ca fiind o procedura judiciara autonoma, ci vorbim despre ea ca despre orice alta proba (Vezi sectiunea a III- a Administrarea dovezilor din C.proc.civ.), care sa formeze o anumita convingere instantei in cauza aflata spre judecare.


Alte discuții în legătură

Noutati cu privire la expertii judiciari rodica_post rodica_post 1.[b] Înregistrarea experţilor [/b]adecvaţi în liste accesibile publicului, ca un serviciu oferit de către Ministerul Justiţiei în ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva unui expert (specialist) haiawata haiawata Sunt parte intr-un proces de divort, avand ca si obiect (principal) stabilirea locuintei minorilor. Avand in vedere prevederile [b]art. 396, NCC[/b], ... (vezi toată discuția)
Administrea probei reprezentand expertiza contabila vio c vio c ce parare aveti despre administrea probei reprezentand expertiza contabila, in cadrul litigiilor de contencios administrativ - contestatii la acte ... (vezi toată discuția)