avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala impotriva unui expert (specialist)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala impotriva unui expert (specialist)

Sunt parte intr-un proces de divort, avand ca si obiect (principal) stabilirea locuintei minorilor.

Avand in vedere prevederile art. 396, NCC, instanta a dispus realizarea unei anchete psiho-sociale.

Cei de la primarie au facut doar ancheta sociala, raspunzand instantei ca nu au psiholog angajat, deci nu pot efectua ancheta psihologica.
Instanta a trimis adrese la Fundatia Salvati Copiii si la inca vreo doua fundatii. Acestea au raspuns ca ei nu fac astfel de anchete pentru instanta.

Atunci, partea adversa a venit cu o "adeverinta" de la un psiholog, care declara, pe propria sa raspundere, ca poate intocmi astfel de evaluari psihologice. A fost nominalizat acest expert, dar pe parcursul procesului de evaluare am simtit ca este deosebit de partinitor..

Atunci, eu am inceput sa am banuieli si am adresat in scris niste intrebari Colegiului Psihologilor din Romania. Acesta a raspuns foarte clar ca, avand in vedere normele lor, interventiile psihologice efectuate la solicitarea/cu incuviintarea expresa a unei instante de judecata au caracterul unor "expertize psihologice judiciare", pentru efectuarea carora psihologii trebuie sa indeplineasca niste conditii speciale (masterat in psihologie judiciara, curs de formare profesionala la Institutul de Psihologie Judiciara, doctor in psihologie), iar psihologul nominalizat de instanta nu indeplineste aceste conditii legale, prin urmare nu are dreptul sa intocmeasca un astfel de raport pentru instanta.

Ulterior, dupa depunerea raportului, de catre psihologul desemnat, in instanta, i-am facut o plangere la Colegiul Psihologilor. Colegiul a raspuns: "concluziile raportului psihologic nu sunt sustinute de metodologia aplicata", dar - desi psihologul a incalcat a serie de prevederi de natura disciplinara (a emis acte care au indus in eroare cu privire la competentele sale, si-a depasit competentele profesionale prin intocmirea raportului, a emis un raport cu erori metodologice grave), totusi, nu il sanctioneaza disciplinar. Lucru oarecum de inteles, caci asa se intampla - de obicei - in bresle. Nici Colegiul Medicilor nu prea sanctioneaza medicii...

Intrebare:
Vreau sa depun plangere penala impotriva acestui psiholog. La ce prevederi ale codului penal s-ar incadra fapta sa?
- Fals in declaratii? Pentru ca a declarat instantei ca are competente pe care de fapt nu le are, din punct de vedere legal?
- Marturie mincinoasa? Pentru ca prin concluziile raportului sau (nesustenabile metodologic, conform raspunsului pe care il am de la Colegiul Psihologilor) a condus instanta la formarea unor convingeri neconforme cu adevarul. Eu as putea sa demonstrez (cu martori), zic eu, ca a fost in complicitate cu parte adversa.
- Fals intelectual?
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2016
haiawata, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:36, 9 Octombrie 2016
Despre Falsul in declaratii si Falsul intelectual nu poate fi vorba, despre Marturia mincinoasa poate fi vorba in anumite imprejurari. Insa, ca o parere personala, nu se va retine nici Marturia mincinoasa in speta dvs.

In primul rand, trebuie precizat clar daca lucrarea "expertului" este o expertiza judiciara sau un punct de vedere.

In al doilea rand, dvs. ati avut posibilitatea sa nu achiesati la propunerea celeilalte parti cu privire la numirea "expertului", sau sa recuzati "expertul", sau sa solicitati un "expert parte", sau sa solicitati o contra-expertiza (adica o noua expertiza) facuta de un alt expert.
Se pune, intrebarea fireasca, daca ati facut ceva din cele de mai sus ?, si daca nu ati facut, de ce nu ati facut ?

(ca o parenteza, si privind neutru faptele, unde s-ar ajunge daca expertilor care nu au intocmit expertize conforme cu dorintele si asteptarile unei parti, li s-ar retine o culpa penala)

NU vreau nici sa va incurajez, nici sa va descurajez in demersul dvs., este doar o opinie !
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2016
trandafir2, moderator
1.) Cu privire la psihologie exita la momentul de fata o mare lacuna in justitie, pentru ca nu exista experti MJ (cum sunt in contabilitate, medicina, topografie, etc...). In mod normal, atunci cand ai nevoie de un psiholog in cadrul unui proces, judecatorul ar trebui sa aiba la dispozitie o lista (asa cum exista in alte domenii) si sa spuna: tragem la sorti de pe lista aceasta.

2.) Foarte multi psihologi au facut rapoarte psihologice de doi bani, scrise pe doua pagini, cu pixul, nefundamentate stiintific si metodologic, cu o exprimare pretentioasa si bombastica, pe baza carora s-a schimbat destinul unor oameni, si fara sa fie trasi la raspundere vreodata

3.) De aceea, mai nou (de prin 2012) Colegiul Psihologilor a sesizat aceasta problema si a incercat sa o reglementeze. Dar deocamdata nu exista, totusi, un acord sau ceva cu Ministerul Justitiei, in sensul de a exista experti judiciari ca in alte domenii.

Ceea ce a facut Colegiul, a fost sa stipuleze:

a. prin Hotărârea Convenției naționale a Colegiului Psihologilor din România nr. 4 din data de 1 noiembrie 2013 (CODUL DEONTOLOGIC AL PROFESIEI DE PSIHOLOG CU DREPT DE LIBERĂ PRACTICĂ)
Art. 16. – (6) Evaluările/intervențiile psihologice realizate la cererea/cu aprobarea expresă a instanțelor de judecată, au caracter obligatoriu, psihologul fiind absolvit de orice responsabilitate cu privire la nerespectarea condițiilor de obținere a acordului din partea beneficiarului direct sau a reprezentanților legali ai copilului minor. Evaluările psihologice realizate în aceste condiții au caracterul unor expertize psihologice judiciare.

Deci, nici un psiholog nu are dreptul sa puna in Instanta nici un alt document (nici evaluare psihologica, nici raport de evaluare, nici nimic altceva), decat raport de expertiza psihologiga.

b. Prin ANEXA la Codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică (ABATERI DISCIPLINARE):
Art. 1. - (4) Constituie abatere disciplinară fapta psihologului care întocmeşte şi/sau prezintă acte şi materiale în vederea inducerii în eroare a beneficiarilor serviciilor psihologice cu privire la competenţele sale profesionale.
Art. 1. - (2) Constituie abatere disciplinară fapta psihologului care prestează servicii psihologice corespunzătoare unei trepte de competență/specializare superioară celei în care a fost atestat.

c. Prin HOTĂRÂREA COMITETULUI DIRECTOR nr. 5/2015 cu privire la aprobarea Standardelor de calitate în serviciile psihologice – Partea generală, Cartea I, Anexa, competențele psihologului atestat în specialitatea psihologie clinică, treaptă de specializare specialist autonom sunt următoarele:
Nivel III - psiholog specialist*)
Competenţe profesionale specifice - psihologie clinică:
- evaluarea psihologică clinică/psihodiagnostic clinic
- identificarea factorilor psihologici implicați in sănătate, dezvoltare şi tulburare/boală mintală, inclusiv în traumă**), handicap/dizabilități, evaluarea psihologică clinică a copiilor cu CES**), sarcină sau adopţie, plasament, educaţie, adicţii, tulburări din spectrul autist**), intervenţii paliative, mediul instituţional sau penitenciar, justiţie (asistenţă psihologică la audierea participanţilor in procesul judiciar, asistență psihologică pentru recuperare şi reintegrare socială, expertiza psihologică a părţilor in procesul judiciar - psihologul trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de formare profesională complementară/curs universitar de master in domeniu, avizat de către Colegiul Psihologilor din România sau să aibă doctorat în psihologie)

Deci, ca sa faci expertize psihologice pentru Instanta trebuie sa faci dovada absolvirii unui curs de formare profesională complementară/curs universitar de master in domeniu, avizat de către Colegiul Psihologilor din România sau să ai doctorat în psihologie.

In cazul meu, psihologul a pus un document in Instanta, prin care arata ca poate face evaluari pentru Instanta. Fara sa indeplineasca aceste conditii de mai sus! Pe baza acestui document, psihologul a fost nominalizat de instanta sa intocmeasca raportul de expertiza.

Dupa ce am primit raportul, eu i-am facut plangere la Colegiul Psihologilor, iar acesta a aratat ca:
- acest psiholog nu intrunea conditiile legale pentru a face vreun fel de evaluare pentru instanta
- chiar daca a facut-o, concluziile raportului nu sunt sustinute de metodologia aplicata

Eu am prezentat acest raspuns al Colegiului Psihologilor in Instanta, iar Instanta nu numai ca nu l-a inlaturat din ansamblul probelor de la dosar, dar m-a pus chiar sa-l platesc (eu pierzand procesul)

Acum, legat de raspunsul d-lui trandafir2, caruia ii multumesc pe aceasta cale:

1.
In primul rand, trebuie precizat clar daca lucrarea "expertului" este o expertiza judiciara sau un punct de vedere


Conform celor spuse mai sus de mine, singurul mod in care psihologul putea fi ascultat de catre instanta era ca expert sau specialist (daca, in domeniul respectiv, nu exista experti MJ); marturia specialistului este asimilata expertizei (cf art. 201 VCPC, procesul meu fiind pe vechiul cod de procedura civila, dar este la fel si pe noul cod, oricum)

2.
Despre Falsul in declaratii si Falsul intelectual nu poate fi vorba


De ce sa nu poata fi vorba despre fals in declaratii daca acest psiholog a declarat instantei ca poate face ceea ce nu poate (neindeplinind conditiile legale pentru a putea intocmi orice fel de raport la cererea expresa sau cu incuviintarea instantei), iar pe baza acestei decalaratii a lui a fost nominalizat de instanta sa efectueze raportul de expertiza psihologica?

Art. 326
Falsul în declaraţii

Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

3.
ca o parere personala, nu se va retine nici Marturia mincinoasa in speta dvs
.

Apreciez punctul de vedere al d-lui trandafir2, dar trebuie sa incerc.
De ce sa nu se retina marturia mincinoasa atata vreme cat instanta a adresat acestui ”specialist” niste intrebari concrete prin obiectivele fixate. Iar, conform raspunsului pe care il am de la Colegiul psihologilor din Romania, ”concluziile raportului nu sunt sustinute de metodologia aplicata”. Nu a creat confuzie instantei? Nu a determinat prin concluziile sale instanta sa-si formeze niste convingeri neconforme cu realitatea? Iar - prin aceasta - nu a ajuns instanta sa pronunte o sentinta nefundamentata? Acesta este un pericol social.

4.
unde s-ar ajunge daca expertilor care nu au intocmit expertize conforme cu dorintele si asteptarile unei parti, li s-ar retine o culpa penala


Expertii, dupa parerea mea, trebuie sa fie constienti de raspunderea lor profesionala si juridica.
Daca instanta intreaba acum (aici, unde sunt eu acum, ploua) un expert: "In localitatea in care se afla utilizatorul haiawata al forumului avocatnet, a plouat duminica, 09.10.2016, la orele 9.23 dimineata? Acest lucru avand o importanta deosebita, din punctul nostru de vedere, pentru dezlegarea pricinii si pronuntarea unei decizii legale si temeinice in cauza?" Ei bine, in acest caz, expertul nu are decat trei variante de raspuns:
a. "Da, onorata instanta, a plouat duminica la 9.23"
b. "Nu, onorata instanta, nu a plouat duminica la 9.23"
c. "Nu stiu, onorata instanta, pentru ca eu eram la Ibiza duminica la 9.23"


Atata vreme cat expertul (sau specialistul, sau martorul, in ultima instanta) se hazardeaza sa spuna ca "Da, a plouat" sau "Nu, n-a plouat", el de fapt aflandu-se in situatia de "Habar nu am", marturia sa este nu numai inutila dar chiar daunatoare pentru indeplinirea actului de justitie si reprezinta pericol social.

Nu e vorba de "dorintele si asteptarile" unei parti. Este vorba de adevar, moralitate si probitate profesionala, cu tot respectul....
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2016
haiawata, utilizator
Este adevarat, exista lacune in legislatie, nu una, ci mai multe, legea este perfectibila, nu perfecta.

1) Cu privire la " singurul mod in care psihologul putea fi ascultat de catre instanta [...] marturia specialistului este asimilata expertizei ", daca ne uitam in textul de lege, se stipuleaza ca :
V.c.p.c. - (3) În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv. Punctul de vedere va fi prezentat în camera de consiliu sau în şedinţă publică, părţile fiind îndreptăţite să pună şi ele întrebări.
N.c.p.c. - (3) În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi, judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv.

Acum, este adevarat ca anumite dispoziţii referitoare la expertiză sunt aplicabile si punctului de vedere, insa una este o expertiza judiciara facuta de catre un expert judiciar (daca exista si este inregistrat in biroul expertilor judiciari) si alte este un punct de vedere. Din acest motiv am spus ca nu ne putem da cu parerea mai inainte de a sti : ce lucrare s-a inaintat instantei, care au fost obiectivele (intrebarile) lucrarii, ce anume s-a raspuns, s.a.m.d.

Mai mult, asa cum am scris si anterior, puteati sa cereti ca : (5) La efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de consilieri ai părţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel. În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei., sau sa nu achiesati la propunerea celeilalte parti cu privire la numirea "expertului", sau sa recuzati "expertul", sau sa solicitati un "expert parte", sau sa solicitati o "contra-expertiza" (adica o noua expertiza) facuta de un alt expert. Cu alte cuvinte, in cazul dat, legea pune la dispozitia partilor o serie de instrumente juridice pentru neutralizarea a ceea ce ni se opune.

2) Cu privire la 2) nu voi detalia de ce nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor mentionate (art.326 si art.321 c.pen.), respectiv elementul material al laturii obiective, forma de vinovatie s.a.m.d., caci discutia este prea larga ( este doar punctul meu de vedere )

3) Cu privire la 3) trebuie, la fel ca si la pct 2) sa fie dovedita forma de vinovatie, intentia in primul rand, caci daca expertul este sa zicem slab pregatit profesional, si lucrarea lui nu se bazeaza pe o metodologie si observatie corspunzatoare, atunci asta nu echivaleaza cu intentia ca element al laturii subiective pentru retinerea infractiunii, or tocmai aceasta chestiune va fi greu de dovedit, atata vreme cat atunci cand a fost propus dvs. nu ati facut niciun fel de opozitie (practic ati fost de acord).

In final, daca va simtiti lezat de catre "expert" (si asa reiese) aveti la indemana calea plangerii, iar mai departe organul judiciar va incadra fapta si da dispune in consecinta!

Asa cum am mai spus si alte discutii, aici pe forum discutam chestiuni generale, pareri, opinii formate de la distanta, fara sa stim ce detalii exista in dosarele respective, si este adevarat, dupa cum spunea un stimabil forumist, ca detaliile fac diferenta.
Faptul ca persoana care va raspunde, ofera sau nu raspunsul asteptat de dvs., nu reprezinta nimic (sau mai nimic) in raport de concretul situatiei dvs., atata vreme cat nu stim concretul situatiei.

Ce sa zic, doar sa ma repet, ramane valabil ce am scris si ce am scris este doar o opinie !
Poate altcineva are o alta parere argumentata juridic si care sa va ajute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala impotriva unui specialist haiawata haiawata Sunt parte intr-un proces de divort, avand ca si obiect (principal) stabilirea locuintei minorilor. Avand in vedere prevederile art. 396, NCC, instanta a ... (vezi toată discuția)
Expertizã greºitã. posibilitate refacere expertizã. luciana468 luciana468 Cum pot recupera banii de la expertul pe care l-am angajat în proces şi a favorizat prin raport pe pârât, modificând datele din tabelul parcelar emis de ... (vezi toată discuția)
Expert evaluare pagube Doru Roman Doru Roman Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul? Sa ... (vezi toată discuția)