adrian.posdarie a scris:
După părerea mea expertiza judiciară este în primul rând un mijloc de probă; procedură judiciară, deşi personal nu înţeleg de ce insistaţi atât pe acest aspect, este, deoarece se desfăşoară cu respectarea anumitor reguli.
Cu respect, Av. Adrian Posdarie
Buna ziua Dle. Av. Posdarie,
Multumesc mult pentru interventia Dvs. bogata in opinii (vazand si lipsa de interes a altor forumisti).
Ca sa fiu si mai transparent, oportunitatea discutiei de fata a aparul dupa ce am citit unele materiale din literatura franceza de specialitate (deci de la cei ce ne-au inspirat si codurile civ. si pr.civ).
In acele materiale, e drept concepute/mediatizate de unele asociatii profesionale ale expertilor judiciari, se promoveaza dezbaterea ideii existentei unei foarte stranse legaturi (simbioza ?), atat filozofico-doctrinare cat si practice, intre judecator si expertul judiciar, unul privit ca "cunoscator al dreptului" fara cunostinte tehnico-practice iar celalalt "cunoscator al starii de fapt", desemnat (de pe o lista intocmita si agreata de MJ) in mod special de catre primul (in baza unei proceduri judiciare specfice si relativ bine descrise in C.pr.civ, C.pr. penala si C.pr.fiscala) spre al "informa personal" si de ce nu spre al "consilia personal"" pe baza cunostintelor tehnice "recunoscute" si "atestate" de societatea civila si de cea profesionala.
De remarcat un aspect interesant: Expertul tehnic (profesionist cu activitate curenta extrajudiciara in favoarea tertilor - clientii sai cotidieni) nu are calitatea de "expert judiciar" tot timpul si permanent ci numai temporar si intermitent, de la desemnarea in acea calitate si pana la depunerea raportului adresat instantei; deci el este "chemat" din cand in cand spre a face un serviciu public in favoarea justitiei si eventual remunerat pentru acest serviciu.
In dreptul francez, expertul are posibilitatea sa accepte sau sa refuze desemnare. In dreptul roman el are doar obligatia, sub santiunea amenzii administrative sa execute "ordinul" judecatorului.
Fapt curios: ca profesionist prestator de servicii in "viata civila" el negociaza cu clientii sai pretul acestor servicii. In RO, Judecatorul fixeaza oarecum arbitrar (fara criterii public cunoscute si transparente) cuantumul "onorariului de expertiza".
Alt fapt interesant si poate putin cunoscut: in dreptul civil francez exista un "judecator taxator specializat" care, impreuna cu partile implicate si expertul desemnat, cad de acord asupra unui onorariu si asupra unui termen de predare a raportului !. Culmea: decizia acestui judecator este supusa unor cai de atac (cu termen scurt de promovare) !!.
Totodata (si aici si experienta mea practica o confirma) se constata mare influenta (de pondere si calitativa) a expertizei judiciare asupra formarii opiniei Judecatorului si asupra hotararii finale a acestuia.
De aici diferenta semnificativa fata de "martor".
Din literatura parcursa rezulta un fapt interesant: si in Franta, dezbaterea pe tema de mai sus, si altele din aceiasi categorie, suscita un viu dialog intre avocati si expertii judiciari.
Materialele de care fac vorbire sunt in limba franceaz si foarte stufoase (lungi, mari)
Din acest motiv am reticente in a le posta pe forum.
Toatea aceste, si multe altele, fac pe colegii din Franta sa vorbeasca de o "procedura autonoma a expertizei judiciare"
Autonoma nu in sensul de independenta si nesubordonare, ci, din contra, de procedura specifica, bine caracterizata in lege, care are o pozitie foarte apropiata judecatorului si este strans legata de modul in care acesta isi formeaza convingerile proprii (poate, intr-un anumit fel, "o prelungire a ochilor judecatorului spre starea de fapt), cu un rol major in construirea hotararii finale a judecatorului.
Astept cu sincer interes opiniile Dvs. si ale altor colegi spre a continua dialogul
P.S.
Daca exista interes, documentele le pot transmite via fax / e-mail.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov