avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculează suprafața utilă a unui spațiu de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculează suprafața utilă a unui spațiu de depozitare?

Buna ziua !
In blocul in care locuiesc, am intabulat un spatiu de depozitare cu intrare din casa scarii si care este situat sub acoperisul inclinat al blocului . In sectiunea ,pe directia capriorilor inaltimea utila este 2.1 m ajungand in capatul opus la +/- 0.00 adica pardoseala finita a spatiului . ( sectiunea este un triunghi dreptunghic ) . Cheltuielile la asociatia de proprietari le platesc , considerant suprafata utila pana in acel punct unde capriorii se intalnesc cu suprafata pardoselii. Va intreb daca este corect asa, sau ea se calculeaza de la o anumita inaltime. Va multumesc anticipat si sper ca v.am relatat cat mai explicit situatia.
Ultima modificare: Vineri, 1 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ludo , utilizator 20:16, 2 Decembrie 2017
Spatiul respectiv a fost destinat de la inceput depozitarii sau l-ati intabulat in urma unei schimbari de destinatie a unui alt spatiu?
Afirmati ca detineti spatiu situat sub acoperisul inclinat al blocului
Acoperisul blocului reoprezeinat parte comuna
Pentru ca partea comuna sa fie exclusiv utilizata de catre un proprietar ,acesta trebuie sa detina acordul tuturor proprietarilor si al asociatiei de proprietari
In speta dv,afirmati ca ati intabulat spatiul de depozitare,respectiv ati achizitionat spatiul respectiv,[pentru care va revine obligatia sa achitati parti comune
Mai afirmati ca achitati la asociatia de proprietari
cheltuieli considerand suprafata utila pana in acel punct unde capriorii...

In cazul dv fiind vorba despre spatiu depozitare ,si nu de apartament cu destinatia de locuinta,
utilizati in mod eronat termenul de suprafata utila
Suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor. Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoarele, baile, dusul, bucatariile, spatiile de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se cuprinde: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pâna la 1,00 m, nisele de radiatoare, precum si suprafatele ocupate de sobe si cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafata utila a locuintei.

Care este natura cheltuielilor impuse si achitate catre asociatia de proprietari ?
Buna ziua

revin cu clarificari in urma raspunsului dumneavoastra.

suprafata utila a apartamentului este de 109,29 mp. in subsol mai detin o boxa avand suprafata de 9.27 mp si un loc de parcare avand suprafata de 19,46 mp . Spatiul de depozitare de care v-am relatat este in mansarda 2 a blocului si are suprafata de 29,67 mp. In total sant 167.69 mp.
Cheltuielile la asociatie pe care le platesc pentru suprafata de mai sus ( 167.69 mp ) apar la apa meteorica si cheltuieli administrative.

Sant de acord sa platesc aceste sume dar nu sant lamurit de ce suprafata spatiului de depozitare de 29.67 mp a fost calculat pana unde capriorii intersecteaza suprafata pardoselii. 26.67 mp este proiectia orizontala a zonei de acoperis. Cred ca normal ar fi ca suprafata trecuta in tabelul cu cheltuieli la asociatie ( ma refer doar la spatiul de depozitare ) sa fie mai mica ,respectiv sa se calculeze pana in zona unde inaltimea utila a spatiului sa fie de macar 1.5 m inaltime.

va multumesc de promptitudinea cu care ati dat raspunsul la intrebarea mea.
Eu v-am inteles, insa dvs nu ati inteles intrebarea initiala. Daca spatiul in discutie (de depozitare cum i-ati spus initial sau mansarda sau pod ce este) a fost prevazut initial ca spatiu locuibil/folosibil atunci a fost cuantificata si supratata acestuia si atunci socoteala este simpla, veti achita raportat la suprafata cuantificata prin proiect si nu va mai intereseaza intersectia capriorilor cu orizontala sau inaltimea de 1,5 m. Daca spatiu a fost delimitat ulterior si i s-a dat o destinatie de depozit sau locuinta, atunci trebuie sa fi existat un proiect care sa specifice suprafata utila si atunci socoteala este, din nou, simpla si veti achita raportat la suprafata intabulata. Adica, cu alte cuvinte, supratata rezulta fie din proiectul initial al constructiei, fie din proiectul de schimbare a destinatie al spatiului.
Aveti dreptate . Nu v-am relatat exact problema.

Acel spatiu de depozitare a avut de la inceput aceasta destinatie si este trecut in actul de vanzare astfel : Spatiu depozitare U24 situat la mansarda 2 al blocului ,compus din incaperea 1-spatiu de depozitare , avand suprafata totala de 29.67 mp inscris in cartea funciara nr ....

Din aceasta cauza v-am intrebat daca aceasta suprafata trebuia diminuata la cheltuieli deoarece o parte din acest spatiu este impropriu chiar si pentru depozitare. De aici si intrebarea daca este in lege, trecuta o anumita inaltime a incaperii de la care se calculeaza suprafata sau asta se refera doar la spatiul de locuit si nu la cele de depozitare.
Va multumesc inca o data !!!

Alte discuții în legătură

Acoperis bloc jenicaprod jenicaprod Este obligatoriu ca in cazul construirii unui acoperis la bloc, toti locatarii sa plateasca cote egale(cel de la ultimul etaj la fel ca cel de la parter)? ... (vezi toată discuția)
Pod la mansarda Bogdan_Escu Bogdan_Escu Buna ziua, Am cumparat recent un apartament situat la mansarda unui bloc, (p+6+m) dintr-un cartier rezidential nou. Deasupra palierului de mansarde (14 la ... (vezi toată discuția)
Cine trebuie să repare acoperișul mansardei? Valentin60 Valentin60 Bună, locuiesc într-un bloc mansardat. Sa vândut cotă comuna reprezentând acoperișul blocului. Pe acest spațiu sa ridicat mansarda. Anul acesta ... (vezi toată discuția)