Imi puteti indica, va rog, text de lege pentru regimul scrisorilor de garantie bancara?
Avem un client extern care doreste sa utilizeze acest intrument de plata. Eu nu am mai lucrat niciodata cu asa ceva.
Va indic doar cateva considerente teoretice urmand sa va documentati in acest sens:
1. Scrisoarea de garantie bancara nu este instrument de plata, ci este un instrument de garantare a platii;
2. Peste Ocean nu se foloseste forma europeana de Scrisoare de garantie bancara, ci Letter of credit, intr-o forma asemanatoare, dar nu aceeasi;
3. Banca cere contra-garantie pentru emiterea Scrisorii de garantie, de regula in valoare de peste 100% (cu mult);
4. Exista posibilitatea garantarii platii si cu alte instrumente: avalizare, asigurare (de regula mai scumpa decat Scrisoarea de garantie, pentru ca nu cere atatea contra-garantii), garantii oferite de Fonduri de garantare, etc.
Asigurari tip bond
alina oana
Buna ziua, care sunt avantajele si dezavantajele unei asigurari de tip BOND (cu referire la garantie de participare licitatie si garantie de buna executie ) ... (vezi toată discuția)