avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz de 45 zile la functie de executie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz de 45 zile la functie de executie

Buna ziua ,

Prin contractul actual am termen de preaviz de 45 de zile lucratoare cu toate ca nu ocup o functie de executie. Vreau sa discut cu actualul angajator si sa incetam cu acordul partilor colaborarea. As dori sa stau in preaviz 2 saptamani, termen in care am timp sa las tot proiectul meu in ordine pentru a fi preluat de alt coleg.
In caz de neintelegere este legal preavizul de 45 zile ? sau trebuie sa il respect pe cel de 20 zile?

2) Zilele de preaviz stipulate in lege sunt lucratoare sau calendaristice?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:27, 5 Decembrie 2017
In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie.

in speta, daca aveti fucntie de executie termenul de preaviz in cazul demisiei va fi de maxim 20 de zile lucratoare, in situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
Buna dimineata,

Ultima parte am inteles-o exact cum o explicati si dvs dar colegii si cei de la HR imi zic ca daca am semnat cu 45 de zile trebuie sa le respect.

Ma puteti lamuri va rog ?
Codul Muncii prevede o durata maxima a termenului de preaviz , daca in c.i.m. s-a stipulat un termen mai maredecat cel mentionat in lege, atunci acea clauza este lovita de nulitate si inlocuita de drept cu prevederile dfin legislatie.

Prin urmare, in acceptiunea mea, la expirarea termenului de 20 de zile lucratoare , contractul dvs de munca inceteaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz VLADUTZA07 VLADUTZA07 Buna Este corect /legal ca o persoana care este incadrata ca si specialist resurse umane in CIM sa aiba o perioada de preaviz in cazul demisiei de 45 de ... (vezi toată discuția)
Este legal ca cineva sa aiba preaviz de 3 luni calendaristice? ... CristianaGh CristianaGh Este legal ca cineva sa aiba preaviz de 3 luni calendaristice? Mai exact situatia este următoarea: daca angajatul a primit act aditional in care scrie ca ... (vezi toată discuția)
Elemente contradictorii intre contract si lege privind demisia ContSters410464 ContSters410464 Buna ziua, Imi puteti oferi un sfat/o indrumare pentru urmatoarea speta: In cazul de fata, contractul individual de munca a fost incheiat in anul 2011, ... (vezi toată discuția)