avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de preaviz

Buna

Este corect /legal ca o persoana care este incadrata ca si specialist resurse umane in CIM sa aiba o perioada de preaviz in cazul demisiei de 45 de zile, acest lucru fiind stipulat si in fisa de post cat si in CIM?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 24 Iunie 2015
Art.81 alin. (4) C.mun. - Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Prin urmare, functia respectiva trebuie sa faca parte din categoria functiilor de conducere pentru ca durata preavizlui sa fie de maxim 45 de zile lucratoare.

art.57 C.mun.
...
(4) În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri.
....

In acest sens, termenul de preaviz nu poate depasi 20 de zile lucratoiare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie - perioada preaviz santo2001 santo2001 Buna ziua, Desi s-a mai discutat pe tema duratei preavizului am sa adresez intrebarea un pic altfel avand o situatie mai \\"diferita\\". Sunt angajat din ... (vezi toată discuția)
Bună seara! as avea nevoie de un sfat..am semnat un cim pentru ... Macovei Iulian Macovei Iulian Bună seara! As avea nevoie de un sfat..Am semnat un cim pentru o funcție de execuție, iar perioada de preaviz în caz de demisie este de 45 de zile ... (vezi toată discuția)
Preaviz zvrs zvrs Buna ziua, a-si dori sa intreb daca in contractul meu individual de munca scrie un preaviz de 45 de zile lucratoare conform legii 53/2003 si ulterior am citit ... (vezi toată discuția)