avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensionare

Buna ziua!
Va rog sa-mi dati si mie informatii privind dreptul la pensionare al mamei mele care are 58 ani si nu mai lucreaza din anul 1992.Dupa iesirea din campul muncii a beneficiat de somaj , dupa care pana in ziua de astazi nu a mai lucrat deloc.Mentionez ca mama mea a lucrat de la varsta de 18 ani pana la 41 si va rog sa-mi comunicati varsta la care se poate pensiona legal.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:31, 12 Octombrie 2009
puteti intra pe [ link extern ] :

Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2009 luna Septembrie la virsta standard de pensionare de 58 ani si 8 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 12 ani si 4 luni . Stagiul standard complet de cotizare este de 27 ani si 4 luni.*

Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2004 luna Septembrie la virsta de 53 ani si 8 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 37 ani si 4 luni.*

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2004 luna Septembrie la virsta de 53 ani si 8 luni** daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 27 ani si 4 luni.*
Reveniti, va rog, cu urmatoarele informatii:
-data nasterii mamei dvs.;
-perioada concreta in care a desfasurat activitate retribuita;
-perioada in care a beneficiat de somaj.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ma pensionez? diana lazar diana lazar Buna ziua! Am 57 de ani, vechime 34 de ani. Intrebarea mea este daca am dreptul sa ma pensionez anticipat si in ce conditii. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Limita de pensionare Anka_22 Anka_22 nascuta la date de 15 decembrie 1951 , pensionata anticipat 1 aprilie 2006, cu un stadiu de cotizare 36 ani si 6 luni, crescuti 3 copii, doresc sa aflu data de ... (vezi toată discuția)
Pensionare marylin marylin sunt nascuta in ianuarie 1957,lucrez din 01 septembrie1976-fara intrerupere.si as dori sa stiu cand pot iesi la pensie anticipat ,sau definitiv -care sunt ... (vezi toată discuția)