avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Act partaj fara stirea sotului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Act partaj fara stirea sotului

Buna ziua, am urmatoarea problema:
Parintii mei sunt divortati de 17 ani. Impreuna au cumparat un apartament (primit si platit integral de tatal meu). In urma cu cca 2 ani, tatal meu a decis sa treaca partea lui pe mine, Fiind in timpul serviciului, a mers cu mama la notar si i-a zis notarlui doar: ramane doamna sa faca actele si semnez cand vin. Am plecat amandoi, ne-am intors, tata a semnat si am plecat.
Nu am citit actele, din oacate.
Am aflat ulterior ca mama facuse un act de partaj prin care tatal meu ii ceda ei partea lui.
Dupa ce am plecat s-a intors si i-a tras din ochi notarului, dar, naivi fiind, nu am bagat in seama.

Mama are antecedente de uz de mijloace necinstite in propriul folos: locul de munca (e bugetara) l-a obtinut dand mita si alte "servicii" unui actual coleg. De asemenea, ca sa se razbune pe tata pt ca a parasit-o si neavand nimic impotriva lui (nu a luat un ac din casa), s-a lovit singura, a mituit un legist sa ii dea o dovada de 7 zile de spitalizare si a facut plangere penala ca a batut-o tata.

De asemenea este si mincinoasa cronica, sustinand ca nu a primit pensie alimentara, in conditiile in care pensia a primit-o de la divort prin instanta si direct in cont (tata e si el bugetar).

Am doua intrebari:
1. Se mai poate face ceva in privinta apartamentului?
2. Am primit pensie alimentara, student fiind, pana la 25 ani. De la 8 ani nu trebuia sa o primesc eu? (a luat-o mama, nu am beneficiat de nimic si am socotit un cuantum de cca 16 mii de euro in acesti 7 ani.

Va multumesc pentru ajutor, as dori foartge mult sa ni se faca dreptate, mie si tatalui meu.
Cel mai recent răspuns: ContSters442583 , utilizator 20:06, 7 Decembrie 2017
1) nu stiu ce sa zic, e neglijenta si din partea tatalui, nu se procedeaza asa. Nu stiu in ce masura puteti dovedi si obtine anularea actului in instanta pt viciu de consimtamant. Pe undeva prin act scrie ca tatal e de acord cu.., ca partile au citit si au consimtit la...
Cat ii lua sa isi treaca ochii peste act , mai ales ca sustineti ca mama e o mincinoasa, se bate singura...?
2) Mama te-a intretinut si din acei bani, nu poti zice ca nu ai beneficiat, ca n-ai trait cu aer, ti-a gatit, te-a imbracat, te-o fi si incaltat, ti-o fi luat si cate un caiet.. Banii aia nu sunt ai tai, ci pt tine, pt intretinerea ta. Tata ti-a dat pensie majora fiind pt ca majorii au capacitate deplina de exercitiu si poti decide pe ce dai banii, iti administrezi singura venitul.
1. Da, contractul e facut corect, atata ca tata nu l-a citit. Tata nu stia de antecedentele mamei, ei fiind divortati in acea perioada (actul e facut la cca 15 ani de la divort).
2. La 18 ani nu trebuia sa fiu intrebat si eu de pensia alimentara, avand in vedere ca toata "intretinerea mea" a constat din faptul ca locuiam gratis in apartamentul tatalui meu, pentru restul nevoilor, minor fiind imi dadea tata bani separat, iar major fiind nimeni nu m-a intrebat ce doresc a se face cu pensia. Mama si-a cumparat o garsoniera din acei bani (cu credit ipotecar cu rta exac cat pensie), garsoniera pe care ulterior a vandut-o tot singura.

Sa inteleg ca la 1 nu pot sa fac nimic, ca am fost fraieri ca nu ne-am uitat (nici eu nici tata, ambii fiind adulti si naivi), dar nici la 2?
Pai daca stiai, puteai sa ii spui ca nu e cazul sa aiba incredere in ea.. Acum cine e de vina ca tata nu a citit un contract? Nu pot sa apreciez daca sunt sanse sau nu pt anularea actului de partaj. Cum pare in instanta treaba asta, cu am vrut sa dau copilului partea mea, nu am zis notarului nici ce vreau, am zis doar ca vin sa semnez, dar nici cand am venit sa semnez nu am citit ce am semnat, cam cum pare ?
Si daca tot a fost un partaj si ea a ramas cu casa, ce scrie in acty, macar sa ii dea sulta sau nici macar ?
Ap nu era al tatalui, era bun comun, deci nu ai locuit in ap lui, ci al parintilor,
iar major fiind nimeni nu m-a intrebat ce doresc a se face cu pensia.

La 18 ani esti major, nu trebuie sa astepti sa te intrebe cineva. Oricum, ai beneficiat de acei bani,
Nu, in opinia mea nu ai cui si de ce sa ii ceri sumele pe care le pretinzi.
Nu mai aveti ce face decat sa va resemnati. Raspuns valabil pt ambele intrebari!
Avand in vedere ca mancam oua cu faina si mai primeam cate un ban de la tata, dar ca eram mici si naiv si am aflat tarziu de inselatoriile mamei (mie mi se spusese ca nu primeste pensie alimentara, de ex, minor fiind), de asemenea ca, devenind major, banii au intrat pe cardul ei in continuare si, din nou, in necunostinta de cauza, nu stiam daca am vreun drept asupra lor, nu am facut nimic, am aflat toate aceste lucruri dupa 25 de ani, dupa ce mi-a mai trecut "spalatul pe creier" si deja se terminase pensia.

Legat de ctr de partaj, tata a zis notarului ca vrea sa lase copilului partea lui, cand a venit, dar ca face mama actele, ca e libera de la serviciu,s i el vine la semnat. Nu stiu ce discutii au fost intre notar si mama intre timp, dar cu siguranta notarul nu va recunoaste niciodata. De asemenea, nu este trecuta nicio clauza de sulta, nici nimic.

De acele "inselatorii" ale mamei am aflat ulterior, plus ca si daca stiam, nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap ca ar fi folosite impotriva propriului copil, deoarece toata viata mi s-a spus ca tata ne-a parasit, ca e un monstru, si mama s-a sacrificat pentru mine sa ma creasca (mama avea salariu, pensia bunicii plus o pensie alimentara cat 2 salarii minime pe economie si nu platea chirie), prin urmare mult timp am crezut-o o "martira", pana cand mi-a ras in fata spunandu-mi ca eu nu am nimic si ca l-a "facut" pe tata de apartament si nu am decat sa plec. Ceea ce am si facut, sunt adult si inde[pendent financiar, asta nu inseamna ca sunt impacat cu nedreptatile facute.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2017
ContSters442583, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare legata de partaj CrashOverride CrashOverride Buna ziua , Am si eu o mica intrebare legata de o mostenire si un partaj. In discutie sunt 2 case si un teren , bunicul meu a facut acte mamei mele si mie ( ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare prin instanta - sulta platita, lipsa dovezi mirela4545 mirela4545 Buna ziua.Am divortat in urma cu 3 ani,iar sotul meu a parasit domiciliul.Eu i-am dat banii pe jumatatea lui de casa(pt ca figuram amandoi pe contractul de ... (vezi toată discuția)
Partaj,adevarat sau nu? LilRux LilRux In primul rand vreau sa va spun ca am 17 ani. Parintii mei au divortat,iar de curand am primit citatia pt partaj,la solicitarea tatalui meu(daca se poate numi ... (vezi toată discuția)