Conform prevederilor ce guverneaza mostenirea legala, mai intai se stabileste partea cuvenita sotului supravietuitor, iar ceea ce ramane se imparte intre mostenitorii aflati in concurs. Astfel, din imobilul obtinut in comun cu tatal dvs., conform comunitatii de bunuri a sotilor, jumatate (1/2) din imobil este cota de proprietate a tatalui dvs. decedat iar celalta jumatate a sotiei sale supravietuitoare.
La mostenirea tatalui decedat vine sotia acestuia si dvs. Sora sotiei tatalui nu are ce cauta la mostenirea tatalui dvs. Atunci cand vine in concurenta cu descendentii (2 copii in cazul dvs.), indiferent de numarul lor, sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din mostenire, deci inca 1/8 din intreaga casa, care se adauga jumatatii care este de drept proprietatea ei (in total 5/8 din intreaga casa). Dvs. si fratele aveti dreptul la 3/4 din jumatate,( deci 3/8 din intreaga casa, in mod ideal, ipotetic, pentru ca de fapt numai jumatatea tatalui se imparte). La moartea sotiei tatalui dvs. si fratele dvs., daca nu ati fost infiati de aceasta, nu aveti ce cauta la mostenire si va veni numai sora acesteia, care, daca este unic mostenitor, va mosteni intreaga avere a acesteia (respectiv cota de 5/8 din casa). Daca sotia tatalui dvs. vrea sa va lase dupa moarte toata averea (imobilul), are mai multe optiuni: sa va faca testament pentru intreaga cota ce ii apartine, sa va doneze din timpul vietii respectiva cota sau sa v-o vanda.
Personal va indic VANZAREA-CUMPARAREA intregii cote ce ii apartine.
buna seara!
din punctul meu de vedere ar trebui sa faceti un act de partaj cu sotia tatalui dvs, iar dansa sa isi rezreve un drept de habiatie viagera, uzufruct viager.
este cel mai indicat sin din punct de vedere al taxelor-nu se plateste impozit potrivit art 77 ind 1 cod fiscal, iar dc isi rezerva si un dr de habitatie/uzufruct viager taxele notariale se calculeaza la o valore de 80 la sunta din val de grila.