avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Firma radiata, datorii la stat.
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Firma radiata, datorii la stat.

Buna ziua,
Va relatez mai jos o situatie si as dori sa ma ajutati cu un raspuns:
Am avut un srl. Din cauza ca nu stiu ce bilanturi din 2005 cica nu au fi fost depuse pe la registrul comertului, firma a fost radiata de la registrul comertului in iunie anul acesta, cu adresa de comunicare de radiere in iulie 2009. Acum incepe problema: Din ianuarie anul curent nu s-a platit la stat (nici la somaj, cas) tva-ul si impozitul pe profit. In septembrie am primit somatie de plata pe aceste datorii la stat cu executare silita. Pe firma nu exista nici un mijloc fix inregistrat si nici bunuri nu sunt, firma fiind doar de prestari servicii.
In aceasta situatie, avand in vedere ca banii de taxe inca nu ii am pentru a plati ce se poate intampla?
Daca vreau totusi sa platesc, firma fiind radiata si cu conturile inchise, am cum face o plata pentru o firma care nu mai exista din iunie-iulie cu data de octombrie? Cum s-ar putea rezolva situatia?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 20:01, 19 Octombrie 2009
"Datoriile la stat" se pot plati si dupa desfiintarea firmei. Puteti astepta si desfasurarea actelor de executare silita, iar daca in termen de 6 luni statul nu mai face niciun act de executare, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei, cf. prevederilor art. 389 alin (1) Cod procedura civila.
Dumneavoastra alegeti ce veti face.
Multumesc de raspuns.
Ati spus ca pot astepta desfasurarea actelor de executare silita. Ce se poate executa?
cred ca aici este vorba de o mare confuzie.

registrul comertului nu a radiat societatea, doar a cerut dizolvarea, in temeiul art 237, alin 1, lit.b) din legea 31/1990, privind societatile comerciale, iar sentinta tribunalului a fost de dizolvare. va rog sa o cititi cu atentie.


datoriile unei societati nu se pot plati dupa radiere. dupa radiere, datoriile unei societati se scad din evidenta, conform art. 176, alin 6 din Codul de procedura fiscala : "Creanţele fiscale datorate de debitori, persoane juridice, radiaţi din registrul comerţului, se scad din evidenţa analitică pe plătitor după radiere, indiferent dacă s-a atras sau nu răspunderea altor persoane pentru plata obligaţiilor fiscale, în condiţiile legii."
dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 5 ani si nu 6 luni, conform codului de procedura fiscala, reglementat de OG nr. 92/2003, care la art. nr. 131, alin 1, spune :"(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept."

dupa dizolvarea societatii, urmeaza lichidarea ei, conform legii 31/1990.
eu va sfatuiesc sa luati legatura atat cu cei de la fisc, cat si cu lichidatorul judiciar desemnat de instanta.
problemele dvs. nu sunt nici pe departe terminate. pana la radierea societatii mai e drum lung.
atentie la contributiile cu stopaj la sursa (cas, somaj, sanatate) pe care desi le-ati retinut de la angajatii dvs., nu le-ati virat la buget. aceasta fapta constituie infractiune, prevazuta de art. 6 din legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
ContSters20980, utilizator
1. intrebarea utilizatorului Tiffany se refera strict la situatia unei "firme radiate";
2. trebuie sa intelegeti dferenta intre "prescriptia dreptului de a cere executarea silita" si "indeplinirea actelor de executare si a celor de urmarire" ca parti in cadrul unui intreg numit executarea silita;
3. trebuie sa recunosc justificarea ultimei parti a raspunsului utilizatorului danike ("atentie la contributiile cu stopaj la sursa (cas, somaj, sanatate) pe care desi le-ati retinut de la angajatii dvs., nu le-ati virat la buget. aceasta fapta constituie infractiune, prevazuta de art. 6 din legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale."),
4. tocmai interpretarea corecta a art.176 al.6 C.pr.fiscala, ma face sa cred ca desi creantele fiscale s-au scazut din evidenta analitica pe platitor (fiind deci vorba de radiere), s-a "atras raspunderea utilizatorului Tiffany, pentru plata obligatiilor fiscale, conform legii", iar aceasta raspundere determina executarea silita a acestuia.

Cu stima
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
ContSters20980, utilizator
1. nu e vorba de nici o presupunere, pentru nedepunerea bilanturilor (pentru ca Tiffany a pomenit de bilanturi) la registrul comertului, tribunalul poate pronunta dizolvarea societatii - art 237, alin 1, lit.b) din legea 31/1990, privind societatile comerciale :
1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
b) societatea nu a depus, în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comerţului.

2. in mod sigur nu s-a atras raspunderea personala patrimoniala, pentru ca am fi avut de-aface cu procedura insolventei si in mod sigur Tiffany ar fi pomenit ceva; asadar datoriile curente, pentru care s-a inceput executarea silita, sunt ale societatii (e clar ca societatea nu a fost radiata) si nu ale persoanei fizice. (daca datoria ar fi fost pe persoana fizica, Tiffany si-ar fi pus intrebari cu privirea la posibila sechestrare a bunurilor personale si nu cele ale firmei, "Pe firma nu exista nici un mijloc fix inregistrat si nici bunuri nu sunt, firma fiind doar de prestari servicii")

3. procedura de executare silita a creantelor fiscale (TVA-ul, somajul, etc..sunt creante fiscale) este prevazuta de Codul de procedura fiscala, aici nu avem de-a face cu C.pr.c. am sa va dau un exemplu aici, ca sa intelegeti mai bine : daca societatea dvs. primeste o amenda de la ITM, aceasta va fi trimisa spre executare organului fiscal teritorial (administratia financiara de unde apartineti). procesul verbal de contraventie constituie titlu executoriu, conform legii. fiscul va poate trimite o somatie si dupa 4 ani, in care sa va aminteasca de faptul ca aveti de platit aceasta amenda.
deci cum spuneam, dreptul de a cere executare silita se prescrie in termen de 5 ani, conform codului de procedura fiscala.


Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Srl radiat-se mai platesc datoriile? ContSters69724 ContSters69724 Speta. Un SRL infintat in 1992 este radiat in 2005 pe motiv nedepunere situatii financiare la ONRC. Firma avea de platit o amenda la ITM. Daca a fost radiata, ... (vezi toată discuția)
Radiere firma alin_bv alin_bv Buna seara Referitor la art. 175 alin.6 din Codul de Procedura Fiscala 2010 : \"Creanţele fiscale datorate de debitori, persoane ... (vezi toată discuția)
Societati comerciale opitzadriana opitzadriana Daca o firma isi inceteaza activitatea in 1999 avand de plata impozit pe profit si t.v.a dupa cat timp intervine prescriptia? (vezi toată discuția)