Buna ziua! Am un copil minor in varsta de 7 ani impreuna cu fosta mea sotie. Suntem divortati de 3 ani avem custodie comuna si program de vizita, insa domiciliul minorului este la ea. In hotarare se stipuleaza ca poate parasi tara impreuna cu minorul, respectiva tinand loc de consimtamantul mea cu privire la acest fapt. Astazi, insa m-au sunat de la pasapoarte ca au nevoie de semnatura mea pentru a-i elibera pasaportul micutului. Tin sa mentionez ca relatiile dintre mine si fosta sunt f proaste, ea nu respecta programul de vizita, nu l-am mai vazut de minor de aproape 1 an, am nenumarate plangeri la politie iar comunicarea cu ea este zero. I-am explicat doamnei de la pasapoarte ca are prin hotarare acest consimtamant iar dansa mi-a explicat ca, chiar si asa este nevoie de semnatura mea. Problema este ca eu sunt plecat din tara iar semnatura trebuie data pana maine. Ce pot risca prin acest fapt? Avand in vedere ca fosta sotie nici nu m-a anuntat ca vrea sa plece din tara cu copilul sau ca doreste sa-i faca pasaport. Legea ma poate obliga sa ma prezint sa semnez? Tin sa
mentionez ca nici nu prea as vrea de teama sa rapeasca copilul, sa se stabileasca in alta tara cu pretextul ca il duce in vacanta si apoi sa nu-l mai gasesc.
Dat fiind faptul ca nu vi s-a cerut acordul din timp, nu aveti cum sa fiti tras la raspundere ca nu ati dat semnatura la pasapoarte. In al doilea rand, nu are cum sa se stabileasca in alta tara cu minorul dat fiind faptul ca trebuie sa respecte programul de vizita. O puteti acuza de rapire.
Puteti si dumneavoastra deschide actiune in care sa cereti sa vi se ceara acordul la fiecare plecare a minorului.
Nu e treaba dvs sa vb cu cei de la pasapoarte, ar trebui sa va sune mama copilului sau sa se descurce cu ei pt ca e aberant ( dar legal) sa nu elibereze pasaport pt ca nu au acord, desi v-ati dat acordul ca minorul sa iasa din tara.
Oricum, nu riscati nimic.
Spuneti-le ca daca vor, va dati acordul pe mail.
Este, dar asta e regula in acest moment, e necesar acordul si pt emiterea pasaportului si pt iesirea din tara.
Daca iti dai acordul pt a iesi din tara si logic ca pt asta ai nevoie de pasaport, cei de la pasaporte nu ti-l dau fara acordul expres al celuilalt parinte ( sau o hot jud).
daca ai acordul pt pasaport si nu ai pt a iesi din tara, desi logic ca ti-ai data acordul pt pasaport ca sa il si foloseasca, trebuie acordul dat special pt a iesi din tara.
Daca copilul era maricel, putea iesi cu buletinul si nu mai v-ati fi impiedicat acum de pasaport.
Daca ati fi stiut asta la divort ( dvs sau avocatul dvs) ati fi cerut din preima ce aveati nevoie.