avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cât costă dezbaterea succesiunii? Se pot trece ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cât costă dezbaterea succesiunii? Se pot trece bunurile pe numele copiilor moștenitorilor?

Buna ziua . Daca o persoana caruia i-au murit parintii si au trecut mai mult de 10 ani de la deces , face acum taxa de succesiune trebuie sa plateasca vreo taxa ?
Daca da care este suma sau daca taxa se achita la valoarea impozitului sau la cat valoreaza intreaga avere pe care vrea sa faca taxa de succesiune?
Dar daca el nu doreste sa faca taxa de succesiune pe numelew lui si sa o faca direct pe numele fetei , care are 19 ani se poate ,sau este obligatoriu sa o faca direct pe numele lui?
El este divortat si din prima casatorie a rezultat o fata , acum este recasatorit si are tot o fata . El ar dori sa faca acte cu vanzare cumparare cu drep de intretinere cu uzufruct actualei lui fice , ca fica din prima casatorie sa nu mai aiba dreptul dupa decesul lui la nimic . Cum se poate face acest lucru si ce acte sunt necesare ca sa treaca intreaga avere pe care o are el si actuala sotie pe numele fetei lor ?
Daca cumva el nu face nici un act si decedeaza , fosta lui fata din prima casatorie , are dreptul la mostenirea lui daca el are casa pe numele lui si daca nu ce urmeaza sa primeasca drepăt mostenire si cum se calculeaza daca casa si pamanturile inca nu au fost evaluate ?
Va multumesc si astept un raspuns concret!!!
Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 15:49, 7 Decembrie 2017
Se face "dezbaterea succesiunii", nu taxa, ca taxele nu se fac :)
Trebuie sa achite onorariul notarial + tva, si 1% impozit catre stat, calculat la valoarea bunurilor.
Suma depinde de bunuri, de zona in care sunt situate etc. Nu exista un pret standard. Adresati-va unui birou notarial din localitate.
Nu poate sa "o faca direct pe numele fetei" cat timp el, tatal traieste. Mai pe romaneste, nu se poate sari peste tata, direct la nepoata.
Tatal trebuie sa dezbata succesiunea, sa intocmeasca documentatia cadastrala pentru bunurile pe care doreste sa le transmita fiicei, sa intabuleze certificatul de mostenitor si abia dupa, poate incheia cu fiica un contract de donatie cu uzufruct viager sau de intretinere.
Vanzare-cumparare cu intretinere nu se mai incheie. Ori e vanzare ori e intretinere, ori ii achita pretul ori il ingrijeste. Sunt doua obligatii si doua prestatii diferite, care nu se amesteca.
Daca el decedeaza, la succesiune vor veni sotia supravietuitoare si cele 2 fiice.
Iar masa succesorala include bunurile de la parintii lui, plus ce a mai dobandit impreuna cu actuala sotie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum adica fosta lui fata? Nu mai e fata lui?
Daca e, nu o poate dezmosteni.
Apoi, mai conteaza ce anume doreste tatal de la a doua sa fiica? Vrea intetinere sau vrea sa incheie un act asa, sa fie incheiat?

De ce nu se mai incheie astfel de acte?
Dorește ca la prima fică sa nu i lase nimic si doreste ca tot ce are acum facut cu actuala sotie sa i ramana numai fice care o are cu actuala sotie. Doreste sa faca niste acte care sa nu fie atacate de cealalalta fica si intreaga avere sa i ramana actualei fice
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu-i permite să o poată dezmoșteni pe prima lui fată.

Nu se poate face un act care să nu poată fi atacat de cealaltă fată, care va fi moștenitor rezervatar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie dodorel62 dodorel62 eu m-am recasatorit si nici eu si nici actuala sotie nu am incheiat un act prenuptial ,ea avand o masina si o casa dar si copii majori,iar eu am o casa si un ... (vezi toată discuția)
Moºtenire - copii din douã cãsãtorii L_Eva L_Eva Bună ziua, soţul meu are o fiică înfiată din prima căsătorie. Prima soţie e decedată. Noi avem împreună un copil şi locuim în locuinţa mea, ... (vezi toată discuția)
Mostenire florinm58 florinm58 Buna ziua! Ma numesc Hambaras Doina, sunt divortata si am o fata. Fostul sot a locuit cu actuala sotie intr-o casuta lasatamostene actualei ... (vezi toată discuția)