avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am fost amenințat cu un proces pentru calomnie. ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am fost amenințat cu un proces pentru calomnie. Există un risc real să răspund penal pentru așa ceva?

Intr-o discutie aprinsa la o scoala generala cu invatatoarea unde a aparut si unul din parinti am folosit in cadrul discutiei termenul "idioti" cu referire la parintii care au pus anumite intrebari nepotrivite copilului meu minor copilul fara a nominaliza. Parintele, avocat de profesie, a considerat ca referirea ii este adresata direct si vrea sa ma dea in judecata pentru calomnie.
M-a rugat sa imi retrag afirmatia si eu am repetat ca afirmatie este la modul general adresata strict acelor parinti care mi-au abuzat copilul punandu-i intrebari delicate despre parintii sai.

Tin sa mantionez ca anterior facusem o reclamatie verbala la directoare fata de invatatoarea respectiva, printre altele, si pentru faptul ca a lasat unu doi sau trei parinti mai "scandalagii" sa chestioneze cu intrebari absurde copilului meu minor elev la scoala respectiva .

Drept urmare, tinand cont de starea de animozitate dintre mine si invatatoare este posibil ca aceasta sa fie dispusa sa vina ca martor in cazul unui proces si tinand cont de profilul sau moral este posibil sa declare mincinos conform dipozitiilor parintelui avocat de profesie.

Pana in prezent nu am alte scandaluri sau animozitati cu alti parinti in afara de situatia cu parintele respectiv, iar reprosul initial nu era adresat parintilor ci direct invatatoarei.

1. Exista un risc real sa raspund penal pentru asa ceva- cum ar fi calomnie ?

2. Dar in cazul unui proces civil exista riscul real sa castige domnul avocat de profesie ?
Ultima modificare: Vineri, 8 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:07, 8 Decembrie 2017
Penal nu veti răspunde.
În procesul civil se tine cont de toate circumstanțele.
E bine să va retrageti afirmația pentru ca este defaimatoare.
Este o jignire.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Calomnia nu este infracțiune penală.

Ați putea răspunde în civil dacă careva v-ar da în judecată să vă ceară daune morale, dar nu în penal.
Asta nu înseamnă, că tot ce soliciți instanței, ți se admite.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Insulta/calomnia nu sunt incriminate in codul penal.
In civil, este posibil.
CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Penal nu veti răspunde.
În procesul civil se tine cont de toate circumstanțele.
E bine să va retrageti afirmația pentru ca este defaimatoare.
Este o jignire.

Despre ce nivel de despagubiri vorbim din practica uzuala pentru asa ceva ?
Alexamy, utilizator
E greu de spus.
Sunt multe lucruri care conteaza la un proces.
Un minim estimat ar putea fi 1000 lei în funcție de circumstante.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident la grădiniță (tăietură cu foarfeca pe față) provocat de un copil de 6 ani. cine răspunde de această faptă? Copil6ani Copil6ani Copilul meu in varsta de 6 ani la scoala grupa zero in timpul orei cu doamna invatatoare !!!jucandu-se cu foarfeca unei fetite a taiat-o accidental pe fetita ... (vezi toată discuția)
Raspunederea minorului corinuta corinuta Un copil de 8 ani are o altercatie cu un alt copil de varsta lui, in urma caruia se lasa cu cateva rani, respectiv il raneste la ochi. Ce se intampla in acest ... (vezi toată discuția)
Invatatoarea a aruncat la gunoi jucaria copilului !! calomniat calomniat Buna ziua, Baietelul meu in varsta de 6,1 ani este la clasa pregatitoare si la fel ca ceilalti copii din clasa a luat de acasa niste catuse de jucarie de ... (vezi toată discuția)