avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de risc maternal

Care este procedura pentru concediul de risc maternal? Angajatorul este obligat sa suspende cim al salariatei care solicita concediu de risc maternal? cum inregistram suspendarea in revisal? in termen de 20 de zile din momentul suspendarii? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 8 Decembrie 2017
1. Concediul de risc maternal este concediul pe care îl poate solicita salariata dacă se regăseşte în anumite cazuri, atunci când, ca urmare a evaluării riscurilor prezente la locul de muncă al acesteia, nu se poate, din motive justificate în mod obiectiv, să se dispună modificarea condiţiilor şi/sau a programului de muncă al acesteia sau măsura repartizării ei la alt loc de muncă, fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa şi/sau a fătului ori a copilului.

Concediul de risc maternal poate fi acordat de medicul de familie sau medicul specialist, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, în baza unui certificat medical. Acesta nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Conform art. 7 alin. 3 din Normele metodologice de punere în aplicare a OUG nr. 96/2003:
„Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:

a) integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;
b) integral sau fracţionat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la trei ani;
c) integral sau fracţionat, înainte sau după naşterea copilului, pentru salariata care nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.”
[ link extern ] /

2. Despre concediu de risc maternal mai puteti citi aici:
www.avocatnet.ro/forum/discu...

www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal admivip05 admivip05 Bună dimineața, sunt însărcinată în 8 săptămâni și 5 zile. Meseria mea este de ospătar. Pot beneficia de concediu cu risc maternal dacă am ... (vezi toată discuția)
Risc maternal halexandra halexandra Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 saptamani iar la discutia cu medicul ginecolog mi s-a recomandat sa intru in concediu de risc maternal insa doar dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal patruv patruv buna seare . cite zile de concediu de risc maternal are dreptut o angajata intr o luna calendaristica? (vezi toată discuția)