avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PROGRAM DE LUCRU DE 24 DE ORE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PROGRAM DE LUCRU DE 24 DE ORE

Buna ziua! Lucrez ca ofiter de serviciu la o societate comerciala avand un program de 12 cu 24. In fapt sunt coordonatorul atat a serviciilor de paza, psi, fochisti cat si a activitatilor in cadrul societatii dupa terminarea programului de lucru. Va mentionez ca aceste servicii sunt efectuate de societati terte iar programul lor este de 24 cu 72. Din cauza caracterului de permanenta au fost cazuri cand a trebuit sa lucrez si 24 de ore deorece din varii motive schimbul nu a putut veni la serviciu. Din acest motiv si pentru o mai buna coordonare a serviciilor am solicitat sefilor directi schimbarea programului la ture de 24 de ore cu 72. Acestia au fost de acord insa cei de la resurse umane au spus ca nu este legal si ca societatea este pasibila de amenzi. Am sunat la ITM la inspectorul de serviciu iar acesta mi-a spus ca este legal acest program tinand cont de serviciul de continuitate pe care il am. A mai spus ca angajatorul pentru a fi acoperit sa trimita o adresa catre ITM serviciul juridic prin care sa se certifice acest lucru. Surpriza a fost ca in raspunsul primit de la ITM se precizeaza, dupa ce sunt prezentate prevederile art. 111,112,114115 ca '' opinam ca legislatia limiteaza durata zilnica a timpului de munca la maxim 12 ore care va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore''
Deci raspunsul acestora este contrar cu cel primit de la inspectorul de serviciu. Stiu ca sunt societati de paza, pompierii, jandarmii, politia ,ziaristi etc care lucreaza 24 de ore. Caror legi se subordoneaza acestia. Practic eu sunt obligat sa plec de la serviciu dupa 12 ore chiar daca cel care ma schimba nu vine punand astfel in pericol activitatea societatii, integritatea bunurilor,si a angajatilor motiv pentru care pot fi tras la raspundere atat din punct de vedere patrimonial cat si penal. De ce inspectorul de serviciu imi spune ca e legal programul de 24 de ore iar cei de la juridic nu. Am inteles ca exista o Directiva Europeana legata de programul acesta, se aplica si la noi in tara? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 22:12, 10 Decembrie 2017
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este putin probabil ca inspectorul ITM v-a spus ca se pot face ture 24/72 ore (iar daca asa v-a spus, poate ca era obosit sau nu ati inteles dvs bine sau nu s-a exprimat el bine), pentru ca legea nu permite programul de lucru de 24 ore. Poate ca inspectorul v-a spus ca exceptional puteti ramane peste program daca nu va vine schimbul, insa schimbul poate sa nu vina nici la tura de 24 ore, adica nu prea are de-a face tura de 24 ore cu faptul ca schimbul nu se prezinta la program, ca motiv pentru un program permanent cu tura de 24/72. Cred ca solutia sta in respectarea programului de munca de catre cei care fac tura respectiva (si ma refer aici la colegii dvs).
Buna seara. Stiu exact ceea ce mi-a spus deoarece am inregistrat convorbirea. Mi-a mai spus ca in Romania medicii, pompierii, etc. lucreaza conform acestui program si ca o problema ar fi daca as lucra 24 cu 24. Din pacate nu stiu ce sa mai cred doarece aceeasi intrebare am pus-o si pe acest site acum aproximativ doua luni, iar colegul dvs. Cornel Vasile (daca nu gresesc mi-a raspuns ca este legal. Nu trebuie decat sa urmariti rubrica intrebarilor puse de mine si o sa va lamuriti...sau nu... SI apropos, acum doi ani am sunat la acelasi numar,iar un alt inspector mi-a spus acelasi lucru, chiar a insistat ca seful meu sa-l sune. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2017
adimanea, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutiile anterioare pe forum sau discutiile purtate prin telefon nu sunt izvor de drept (in domeniul acesta parerile divergente nu sunt un motiv de mirare). Art 115 din Codul muncii spune clar in alin (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unități sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore. Adica, legiuitorul roman reglementeaza posibilitatea ca pentru anumite sectoare de activitate sa se stabileasca o durata a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore/zi, fara sa precizeze modalitatea de individualizare a acestor sectoare de activitate. Ca urmare, in lipsa modalitatii de individualizare este de apreciat ca derogarea de la regula se poate face numai prin legi speciale care sa stabileasca domeniile pentru care programul de munca este diferit de cel reglementat de Codul muncii, urmand ca prin contracte colective de munca sa se individualizeze unitatile si profesiile in care se aplica, iar prin contractul individual de munca urmand sa se individualizeze la nivel de salariat aceste exceptii, caz in care, daca dvs nu va aflati intr-una din aceste situatii, analogia cu alte profesii la care ati facut referire (politie, jandarmerie, medici, etc) nu-si are sens.

In aceasta materie nu exista un punct de vedere unitar, din mai multe motive pe care nu o sa le dezvolt acum. iar ce v-am scris mai sus este opinia mea, care se fundamenteaza pe lege.
In completare puteti sa lecturati si Directiva 88/2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, pentru ca tot ati facut referire la ea in mesajul initial (insa parerea mea este ca trebuie sa va limitati la Codul muncii).
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 10 Decembrie 2017
trandafir2, moderator
Acesta este un raspuns pe care il apreciez si va felicit. Din pacate Codul Muncii nu are Norme Metodologice de Aplicare,De aceea exista pareri contradictorii. Din pacate doar Instanta de judecata poate da un raspuns, dar nici acolo pentru ca pe fond se da o sentinta, in apel alta etc. Va multumesc mult si va doresc toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agent paza - program de noapte rrramor rrramor Buna ziua. Dorim sa trecem agentii de paza pe program de noapte. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie facut: acte aditionale de schimbare a programului de lucru ... (vezi toată discuția)
Ture 24 ore Vulturudac Vulturudac Daca lucrez in ture 24 ore cate zile libere am dreptul legal,dupa servici? Am dreptul la plata spor noapte si spor sarbatori daca tura cade in sarbatoare cu ... (vezi toată discuția)
Tura 24 cu 72 legala? cijevschi cijevschi Buna ziua, urmare a reducerilor de cheltuieli ce trebuiesc facute in companiile de stat, sindicatul a propus sa se treaca la tura de 24 cu 72 propunere ... (vezi toată discuția)