Discutiile anterioare pe forum sau discutiile purtate prin telefon nu sunt izvor de drept (in domeniul acesta parerile divergente nu sunt un motiv de mirare). Art 115 din Codul muncii spune clar in alin (1)
Pentru anumite sectoare de activitate, unități sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore. Adica, legiuitorul roman reglementeaza posibilitatea ca pentru
anumite sectoare de activitate sa se stabileasca o durata a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore/zi, fara sa precizeze modalitatea de individualizare a acestor sectoare de activitate. Ca urmare, in lipsa modalitatii de individualizare este de apreciat ca derogarea de la regula se poate face numai prin legi speciale care sa stabileasca domeniile pentru care programul de munca este diferit de cel reglementat de Codul muncii, urmand ca prin contracte colective de munca sa se individualizeze unitatile si profesiile in care se aplica, iar prin contractul individual de munca urmand sa se individualizeze la nivel de salariat aceste exceptii, caz in care, daca dvs nu va aflati intr-una din aceste situatii, analogia cu alte profesii la care ati facut referire (politie, jandarmerie, medici, etc) nu-si are sens.
In aceasta materie nu exista un punct de vedere unitar, din mai multe motive pe care nu o sa le dezvolt acum. iar ce v-am scris mai sus este opinia mea, care se fundamenteaza pe lege.
In completare puteti sa lecturati si Directiva 88/2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, pentru ca tot ati facut referire la ea in mesajul initial (insa parerea mea este ca trebuie sa va limitati la Codul muncii).
[ link extern ]
[ link extern ]