avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de uz și servitute pentru Electrica. Pot cere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de uz și servitute pentru Electrica. Pot cere despăgubiri dacă nu-mi vor reface terenul?

Buna seara tuturor,
Ma confrunt cu o problema si v-asi fi foarte recunoscator daca m-ati putea ajuta.
Zilele acestea am fost contactat de.o firma ce efectueaza lucrari la reteaua de curent electric.Acestia doresc sa treaca cablul de curent subteran,pe proprietatea mea,aprox 25m.Mi.au dat un formular spre complectare in care este specificat ca le dau drum de servitute si uz si ca nu am pretentii materiale.Intrebarea mea este:asi putea sa le cer despagubiri pentru acest lucru sau este ceva normal,fiind vorba de reteaua de curent electric.Imi este sincer si teama ca v-or incepe lucrariile si nu v-a lasa terenul.asa cum este acuma.Ce asi putea face in situatia aceasta?
Va multumesc anticipat(sper sa ma.fi facut inteles).
Seara buna!
Ultima modificare: Duminică, 17 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 11:00, 19 Decembrie 2017
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
DA, exista temei legal pentru problema dvs.,, astfel in articolul 621 din Cod civil - Dreptul de trecere pentru utilităţi - se stipuleaza ca:
(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.

Este important de lecturat si alineatul (4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce doresc sa il treaca pe proprietatea dumneavoastra?
Incercati sa evitati acest lucru, in limitele legii, deoarece:
- daca veti dori pe viitor sa construiti ceva, veti fi restrictionat de acel cablu
- teoretic ei vor putea veni oricand sa va "sape" gradina, pentru ca au ceva de lucrat la cablu

In nici un caz sa nu renuntati la despagubire, Chiar daca nu se poate alege alt traseu pentru cablu tot trebuie sa plateasca.
Si sa le puneti clauza ca, daca va sapa terenul, il lasa la plecare DE FIECARE DATA, in starea in care il gasesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu ne-ati spus ce regim are terenul

Negociati traseul si despagubirile. Vedeti daca trecerea nu este posibila cu ocolirea terenului pe care il aveti. Trebuie sa luati in calcul si faptul ca un refuz nejustificat va poate duce in instanta, cu cheltuielile aferente.
Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
DinuX, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt ... Zalau2021 Zalau2021 Bună ziua Am cumpărat un teren cu acces din drum privat pt care am drept de servitute de trecere cu piciorul și mașina menționat în extrasul CF. Am ... (vezi toată discuția)
Acces utilitati Tamara Cobzariu Tamara Cobzariu Cum este legal sa pot beneficia de toate utilitatile administrative,daca calea mea de acces (drept servitute pietonal si cu autoturismul)este proprietate ... (vezi toată discuția)