Buna ziua!
Va prezint o situatie mai putin obisnuita si va adresez rugamintea de a interveni pentru clarificarea ei pentru cei interesati
1. In ultimii peste 10 ani am indeplinit fara intrerupere functia de director de scoala ( pana la data de 7 sept 2009) prin concurs sau cu delegatie prin dispozitii ale ISJ Iasi.
2. Din cauze independente de vointa mea (intocmirea de proiecte, desfasurarea unor proiecte de reabilitare a cladirilor, activitati de reparatii curente , igienizari, aprovizionare cu combustibil etc. ) nu am putut efectua integral concediul de odihna in fiecare an. Aprobarea pentru concediu de ohihna al directorilor de scoala se face de catre ISJ.
3. Situatia este aceeasi si in ultimii 3 ani : neefectuarea in totalitate a concediului de odihna prevazut de lege. Pentru a fi foarte précis : nici nu am solicitat catre ISJ decat unele perioade mai mici decat concediul integral (cand era posibil s ail efectuez), dar nici nu am fost planificat in concediu de catre ISJ (obligatia angajatorului).
4. In prezent sunt in ultimul an de activitate in invatamant (implinind varsta de pensionare in oct.. 2009 dar fiind obligat sa raman in activitate pana la finele anului scolar in curs.)
5. Solutia prevazuta in lege de a efectua in acest an scolar in timpul vacantelor zilele de concediu neefectuat in anul scolar precedent plus dreptul la concediu cuvenit pentru acest an scolar nu se poate aplica (numarul de zile de concediu total cuvenit fiind mai mare decat nr . zilelor de vacanta).
6. Practic, la 15 iunie 2010 activitatea mea la clasa se incheie. Va fi posibil si legal sa fiu planificat in concediu (platit) si pentru concediul cuvenit pentru acest an scolar si pentru dreptul la concediu neefectuat pentru anul scolar anterior?
7. Poate fi solicitata compensarea in bani a concediului neefectuat pentru ultimii 3 ani in cazul prezentat mai sus?
Cu deosebita stima,
prof. V. Amarie, SAM Tatarusi, jud Iasi
Nu se pot compensa in bani concediile de odihna neefectuate de acum 3 ani.
La iesirea la pensie se pot comepnsa in bani doar zilele de CO neefectuate pe anul 2009 si cele din anul 2010.
Codul Muncii Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Stimata D-na/D-soara Clio06/ Isabele!
Va multumesc pentru raspuns.
Mai am o nedumerire pentru ca , dupa unele opinii,
dreptul general de prescriptie pentru solicitarea concediului sau a oricaror alte drepturi este de 3 ani si potrivit acestor prevederi se poate acorda concediul restant pe ultimii trei ani, iar ce ii ramane neefectuat la data pensionarii, poate fi platit.
Cu stima, V. Amarie
Dvs va referiti la prevederile art. 283, c), care stabileste un termen de prescriptie de 3 ani, de la nasterea dreptului de actiune.
Dreptul dvs de actiune s-a nascut doar in momentul incetarii cim, deoarece numai in aceasta situatie aveti dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat.
Iar compensarea in bani se aplica doar in ceea ce priveste zilele de concediu de odihna de care puteati beneficia in momentul incetarii cim, adica cele pentru anul curent si cele pentru anul trecut.
Art. 283. - (1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate: c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;