avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare la administratie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare la administratie

Buna seara! Locuiesc intr-un complex administrat de dezvoltator, dar si de o administratie individuala. Apartamentul achizitionat este sub administratia privata insa consider ca taxele cerute de ei sunt nejustificat de mari. In ce masura pot renunta la administratie si sa fim sub administratia dezvoltatorului, in conditiile in care tot blocul este pe administratia privata? Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2017
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:45, 12 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa intelegem, ar trebui sa ne spuneti daca sunteti organizati in asociatie de proprietari sau nu. Vreau sa intelegem ce inseamna o administratie individuala cu taxe nejustificat de mari.
Dezvoltatorul, practic ce face si la ce costuri? Dezvoltatorul ca sa va faca administrarea cum ziceti dvs. trebuie sa indeplineasca cerintele legii (HG nr. 1588/2007):
Art. 22. - (1) Activitatea de administrare a condominiului include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie.
(2) Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune.
(3) Pentru a fi autorizate de către autorităţile administraţiei publice locale pentru activitatea de administrare, persoanele juridice specializate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să aibă ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract;
b) să aibă angajate persoane atestate în condiţiile prezentelor norme metodologice;
c) să dovedească că au bonitate financiară.


Acum, trebuie sa ne spuneti in ce situatie va aflati si cum functionati cu doua feluri de administratii?
Daca sunteti transformati deja in as. prop. si majoritatea proprietarilor a hotarat ceva, minoritatea trebuie sa respecte hotararile luate in AG a membrilor.
Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns! Cateva blocuri (din cele cateva zeci) sunt alocate unei asociatii de proprietari, la care, de exemplu, se achita suma de 400 ron (fluctueaza cu 30-50 ron) la intretinere/2 persoane/luna, iar la celelalte blocuri ce sunt administrate de dezvoltator achita 200 ron(valoare fixa indiferent de luna)/luna/2 adulti.
Beneficiile oferite sunt exact aceleasi: apa rece, paza, gradinarit, piscine (vara), iluminat lift, exterior/interior, reparatii etc. Taxele ce tin de administratie se invart intre 88-90 ron/apartament.
Cunosc faptul ca in mod normal majoritatea decide, iar noi ne supunem, insa ma intreb daca exista o portita in legislatie care sa permita renuntarea la acea administratie.
Va ajut cu drag si cu alte detalii, pe care le puteti considera utile.
Multumesc frumos!
Cele bune!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarii din blocul dv,pot hotari in adunarea generala avantajele si dezavantajele prestatiei si costurilor aferente percepute de catre administratorul de imobil
Puteti discuta cu restul proprietarilor avantajele prestatiei si costurilor percepute de catre administratorul dezvoltator si sa convocati adunare generala care sa hotarasca administratorul care corespunde pretentiilor si exigentelor dv
Ultima modificare: Marți, 12 Decembrie 2017
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa suplimentara la un ansamblu rezidential marinicafarafrica marinicafarafrica Buna ziua. Peste o luna semnez achizitionarea unui apartament dintr un complex rezidential in constructie si de curind am afla ca voi plati o taxa suplimentara ... (vezi toată discuția)
Administratie Bombonica1234 Bombonica1234 Dupa ce criterii se alege un administrator de bloc... si daca se poate alege din extern.??? (vezi toată discuția)
Legea 196/2018 petreslapciu@yahoo.ro petreslapciu@yahoo.ro in lege art.66 al.1 litera fsi art.74 al.1 spune ca administratorul trebui sa faca administratie, contabilitate simpla si casierie. La mine la asociatie noi ... (vezi toată discuția)