avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz de incredere - cateva nelamuriri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz de incredere - cateva nelamuriri

Un vecin de-al meu a dat peste an cuiva o turma de animale, pentru a le creste si inapoia cu sporul lor cu tot, la sfarsitul perioadei de 1 an. Respectivul, la scadenta (acordul fusese verbal), a inceput sa dea din colt in colt, spunand brusc ca ar fi bine sa incheie o noua intelegere prin care sa-i dea o suma de bani, iar animalele sa ramana la el. Dupa tergiversari, si refuzul de a plati si respectiva suma de bani, cei doi au ajuns la postul comunal de politie, unde cel care primise animalele spre crestere si ingrijire a recunoscut faptul ca animalele nu erau ale lui, si implicit si intelegerea initiala. Cei doi au semnat o intelegere scrisa in fata politistului, prin care cel in posesia caruia erau animalele, se obliga sa achite o suma de bani in schimbul animalelor. Nici aceasta intelegere scrisa nu a fost respectata (intelegere care prevedea plata banilor pana in data de 20 aprilie 2009), astfel ca pagubitul s-a prezentat iarasi la politie, la doar cateva zile dupa expirarea scadentei, politistul de la postul comunal, sfatuindu-l pe acesta sa depuna plangere penala pe abuz de incredere.
Acum, intrebarile mele: ce sanse ar avea acesta in instanta sa-si recupereze fie turma de animale, fie o suma de bani ca despagubire. Nu se poate respinge de la primul termen, pe motiv de tardivitate (suntem in octombrie, totusi...)?
Si daca in plangere acesta a cerut pe latura civila despagubiri compensatorii in suma de 2500 RON (valoarea estimata a turmei de animale), plangerea penala va trebui timbrata? Cu ce suma si unde se plateste timbrul judiciar?
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
Dragulescu_Mihai, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters82972 , utilizator 15:19, 22 Octombrie 2009
nu se va respinge actiunea, pentru drepturile de creanta termenul de prescriptie este de 3 ani .Plangerea penala nu se timbreaza, doar daca veti ajunge in instanta .
Actiunea (civila) patrimoniala este imprescriptibila, deci nici vorba de tartivitate. Ceea ce priveste partea penala, nu cred ca se poate depune plangere penala, fiindca au trecut cele doua luni.
Deci sa inteleg ca mai bine ar fi ca sa introduca numai o actiune civila, pentru recuperarea prejudiciului? Si in cazul asta, ce tip de actiune trebuie introdus - actiune in daune? Si cu cat trebuie timbrata, daca dauna, care trebuie recuperata este estimata la 2500 RON. Si, in fine, unde se achita timbrul judiciar?
Nu stiu in ce masura fapta constituia infractiune.
In civil va trebui sa va dovediti sustinerile pe baza de probe.
Vedeti ce probe aveti.
Dragulescu M
1-Dupa cum acordul initial a fost verbal,greu de demonstrat aspectele mentionate 2-lnainte de a va angaja responsabilitatea intr-o actiune catre instanta ,cantariti temenic probele de care dispuneti in sustinerea aspectelor si faptelor deduse judecatii.
Taxa va fi comunicata de catre instanta si va fi conditionata de valoarea solicitata in actiune.
Taxa se achita la trezorerie sau la primarie.
Timbrul judiciar il achizitionati de la oficiile postale

Alte discuții în legătură

Atacat de caini dorinlupea dorinlupea Am fost atacat de 4 caini ciobanesti in timp ce pedalam pe bicicleta pe digul raului Siret. Stana este la 30m de locul unde am fost atacat. Am vazut 2 ciobani ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere? olycr olycr Am si eu o mica problema , am facut cu un individ o intelegere , eu i-am dat masina mea el pe a lui , o zi, dupa care daca totul era ok faceam tranzactia . ... (vezi toată discuția)
Plangere penala prealabila in caz de distrugere E_Fodor E_Fodor Buna seara! Am si eu o problema;detin un teren cu lucerna, acesta mi-a fost distrus de turma de oi a unui cioban din apropiere(pasunat ilegal)..In acest caz ... (vezi toată discuția)