”Art. 107
(1) Măsurile de siguranţă au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute de legea penală.
(2) Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.
(3) Măsurile de siguranţă se pot lua şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.
Art. 108
Măsurile de siguranţă sunt:
a) obligarea la tratament medical;
b) internarea medicală;
c) interzicerea ocupării unei funcţii sau a exercitării unei profesii;
d) confiscarea specială;
e) confiscarea extinsă. ”
Măsurile de siguranță se iau, deci nu sunt la latitudinea instanțelor. Dacă faptele penale care nu au cauze justificative sunt considerate nejustificate, ar trebui ca aceste măsuri să fie luate față de toate persoanele care au săvârșit fapte penale fără cauză justificativă. Faptele penale care sunt săvârșite din cauze justificative nu constituie infracțiuni, deci nu sunt sancționate conform încadrărilor prevăzute de Codul Penal, dar atunci care fapte penale mai sunt sancționate conform încadrărilor prevăzute de Codul Penal?
Puteti propune instantei ce argumente doriti, instanta va aprecia daca sunt intemeiate. Daca nu sunteti multumit de decizia ei puteti face apel/recurs.
Instanțele nu fac legea ci doar o aplică, iar Codul Penal(legea penală) nu prevede că aceste măsuri sunt la aprecierea instanțelor.
”Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.”
Aplicarea generală a acestor măsuri ar duce la nulitatea Codul Penal, în cazul în care fapte penale justificate sunt considerate numai faptele penale săvârșite dintr-o cauză justificativă.