avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce înseamnă faptă penală nejustificată? (ca ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce înseamnă faptă penală nejustificată? (ca termen juridic)

Referitor la următorul text din Codul Penal
”Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.”
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 09:43, 12 Martie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Fapta comisă dintr-o cauză justificativă este faptă nepenală, întrucât cauza justificativă anulează caracterul penal al faptei, deci se înțelege de la sine că pentru fapta comisă dintr-o cauză justificativă nu se aplică nicio pedeapsă și nu se dispune nicio măsură. Nu cred că la asta face referire acest articol, deoarece formularea ”faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.” este ambiguă.
Dacă justificarea unei fapte prevăzute de legea penală ar depinde numai de cauzele justificative, cui i s-ar mai aplica sancțiuni conform încadrărilor penale? Ar trebui ca toți condamnații să fie internați pentru că au comis fapte penale nejustificate, indiferent dacă suferă de vreo boală sau nu.
Măsurile(nu ”măsura”) de siguranţă se iau(nu ”se pot lua”) faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.”
Ultima modificare: Marți, 26 Decembrie 2017
ContSters396991, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Este ambiguă, fiindcă în caz contrar anulează celelalte prevederi ale Codului Penal.
Dacă nejustificată se referă la lipsa unei cauze justificative, atunci măsurile de siguranță se iau față de orice persoană care a comis o faptă nejustificată prevăzută de legea penală; deci măsurile de siguranță se iau, chiar dacă fapta este imputabilă și constituie infracțiune, deoarece criteriul după care se iau aceste măsuri este nejustificarea, nu neimputabilitatea.
Tocmai atunci când există cauze de neimputabilitate aceste măsuri nu se iau în mod expres: Măsurile de siguranţă se pot lua şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.
Vă dați seama cât de absurd este?
Ultima modificare: Marți, 26 Decembrie 2017
ContSters396991, utilizator
Plecând de la ipoteza că acest alineat face referire strict la cauzele justificative, măsurile de siguranță se iau și față de persoana care a comis o infracțiune, deoarece și infracțiunea este faptă prevăzută de legea penală fără cauză justificativă.
Art. 107 din Codul Penal prevede că ”Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, nejustificată.”. Același articol prevede că ”Măsurile de siguranţă se pot lua şi în situaţia în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.”, deci măsurile de siguranță nu se iau în mod obligatoriu dacă fapta prevăzută de legea penală nu constituie infracțiune, însă se iau în mod obligatoriu dacă fapta prevăzută de legea penală este nejustificată (indiferent dacă fapta constituie infracțiune sau nu, indiferent dacă autorul faptei suferă de vreo boală sau nu, indiferent dacă autorul faptei este declarat fără discernământ sau nu), deoarece prevederile alineatului 2 al articolului 107 din Codul Penal sunt exprese și anulează prevederile articolelor 109-110. Măsurile de siguranță prevăzute la art. 108 se aplică tuturor persoanelor care au comis fapte penale nejustificate, fără privilegii și fără discriminări (pentru aceiași faptă se aplică aceleași măsuri).
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
ContSters396991, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O faptă penală poate fi justificată din oficiu, fără ca persoana acuzată să fie obligată s-o justifice? ContSters396991 ContSters396991 Codul Penal, Art.107 ”(2) Măsurile de siguranţă se iau faţă de persoana care a comis o faptă prevăzută de legea penală, [b]nejustificată.[/b]” ... (vezi toată discuția)
”privilegiu” și discriminare Zebedeu Zebedeu Codul Penal, Art. 107 [i](1) Măsurile de siguranţă au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute ... (vezi toată discuția)
Întrebare în legătură cu art. 107 din codul penal Zebedeu Zebedeu Codul Penal, Art. 107 [i](1) Măsurile de siguranţă au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii faptelor prevăzute ... (vezi toată discuția)