avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris - nefondat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris - nefondat

Buna seara,

Lucrez la o societate care produce si comercializeaza mobila.
Acum 2 saptamani am luat o comanda atipica pentru care am cerut acordul directorului adjunct de magazin. Pretul dat de mine clientului, confirmat de dir. adj., a fost eronat si comanda gresita, clientul fiind nevoit sa achite o diferenta fata de pretul comunicat initial.
Dupa acest incident directorul de magazin m-a pus sa platesc diferenta de bani impreuna cu dir. adj si casierul(acestia fiind si ei considerati vinovati). Am refuzat,deoarece anterior s-au mai facut greseli in preluarea comenzilor, iar problemele s-au rezolvat altfel, nu a fost nimeni nevoit pana acum sa plateasca nimic.
Astazi am primit o decizie prin care sunt informat ca am primit avertisment scris pe baza unui referat facut de directorul de magazin.
Precizez ca abia am reusit sa obtin o copie a acelui referat
(al carui numar de inregistrare difera fata de cel trecut in decizie), decizia nu este stampilata si nici referatul. Nu am fost informat de acel referat decat o data cu primirea deciziei. Nu am semnat de luare la cunostinta pe niciun document.

Va rog sa-mi spuneti cat de valabile sunt referatul si decizia pe care le-am primit?
Daca ma afecteaza cu ceva. Iar daca da, ce pot face in aceasta situatie?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Redpalyer , utilizator 21:17, 13 Octombrie 2009
cred ca va trebui sa faceti o plangere la I.T.M nu prea e normal ce se intampla... poate sunt si alti colegi aici si ar veni si cu alte variante...;)
In unele CCM la nivel de unitate/Regulamente interne sunt prevederi clare,ceva de genul:

-daca aveti 3 avertismente puteti fi sanctionat prin diminuarea salariului
-nu puteti beneficia de sumele alocate la fondul de premiere
-nu puteti promova,etc
-Codul Muncii Art. 48. - Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod

Art. 268. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Trebuia respectata procedura prevazuta de art.75 din Contractul colectiv de munca la nivel national:
ART.75. (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie
o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un
reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.
(3) Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare
inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
(4) In cadrul cercetarii se vor stabili faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au
fost savarsite, precum si orice date concludente dupa care sa se poata stabili existenta
sau inexistenta vinovatiei. Ascultarea si verificarea apararilor salariatului cercetat sunt
obligatorii.
(5) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (4) fara
un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea
cercetarii disciplinare prealabile.
(6) Activitatea de cercetare a abaterii disciplinare impune stabilirea urmatoarelor
aspecte:
a) imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
b) gradul de vinovatie a salariatului;
c) consecintele abaterii disciplinare;
d) comportarea generala in serviciu a salariatului;
e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(7) Salariatul are dreptul sa cunoasca toate actele si faptele cercetarii si sa solicite in
aparare probele pe care le considera necesare.
(8) Comisia propune aplicarea sau neaplicarea unei sanctiuni disciplinare dupa finalizarea
cercetarii.
(9) Lucrarile comisiei de disciplina se consemneaza intr-un registru de procese verbale.
(10) La stablirea sanctiunii se va tine seama de cauzele si gravitatea faptei, de
imprejurarile in care fapta a fost comisa, gradul de vinovatie al salariatului, eventualele
sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
(11) In baza propunerii comisiei de disciplina angajatorul va emite decizia de
sanctionare.
Am citit in Codul Muncii ca pentru avertisment scris nu e obligatoriu sa sa faca o cercetare din partea comisiei disciplinare.

Maine o sa ma uit in R.O.I. sa vad ce precizeaza acolo, dar intrebam daca e normal si e fondata aceasta masura luata de conducere si daca documentele emise de ei respecta legislatia in vigoare:
1. referatul nu prezinta semnatura + stampila din partea angajatorului;
2. decizia nu prezinta stampila angajatorului;
3. in decizie este trecut un numar de inregistrare al referatului pe baza caruia am fost sanctionat, care nu coincide cu numarul de inregistrare al referatului pe care l-am primit.
Ce se intampla daca nu semnez?
Pot face contestatie?(daca da, trebuie neaparat sa semnez de luare la cunostinta?)
Daca semnez, dar scriu ca nu sunt de acord cu cele scrise?
Singur recunoasteti ca ati gresit. Angajatorul a fost destul de indulgent fiindca este vorba de paguba si sanctiunea putea fi alta. Consider ca avertismentul pe care vi l-a dat este un mod de a va atrage atentia pentru viitor. Sfatul meu este sa va insusiti avertismentul si sa fiti atent pe viitor. Nu va afecteaza dar, atentie pe viitor. Daca dati dovada de incapatanare (desi repet, ati gresit), indulgenta angajatorului s-ar putea sa dispara.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu o intrebare. Pe data de 05.02.2009 am primit o adresa de la politie prin care ne instiintau ca un salariat a furat o anumita cantitate de ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Atunci cand mi se aduce la cunostinta un avertisment scris,trebuie sa-l si semnez?Daca refuz s-o fac ,mi-l trimit prin posta cu confirmare de primire?Va ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca. Emanuel@ Emanuel@ Buna ziua, Va rog, daca se poate, citeva lamuriri : lucrez intr-o companie de mai bine de 1 an iar acum 2 zile am incalcat ROI fumind in spatiu neamanajat ... (vezi toată discuția)