avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Am cetatinia spaniola dar apar in România ca ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Am cetatinia spaniola dar apar in România ca cetățean roman

Dacă imi scot pașaport românesc risc sa pierd cetățenia spaniola ?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:51, 20 August 2021
Regatul Spaniei n-are nici cea mai mica legatura cu folosirea pasapoartelor romanesti. Statul roman este singurul care reglementeaza folosirea lor de catre cetatenii romani.

De obicei, sistemul de semnalare pe Schengen nu se aplica cetatenilor europeni, ci este pentru imigranti din afara UE.

Autoritatile spaniole n-au caderea de a anula pasapoarte romanesti.
Ultima modificare: Luni, 16 August 2021
tgeorgescu, utilizator
In acest caz daca persoana stie cu certitudine ca nu a renuntat la cetatenia romana poate sa circule cu ambele acte. Daca vreau astazi ma declar roman iar maine spaniol. Nu este nicio problema. Doar ca trebuie sa demonstrez apartenenta cu documente oficiale. Multi din Spania au declarat ca la obtinerea cetateniei spaniole li s-a impus sa renunte ,, de buna voie,, la cetatenia romana. Daca ai renuntat la cetatenia romana e clar ca nu mai poti detine pasaport ori act de identitate romanesc si nici nu te mai poti declara roman, lucru ce se poate depista imediat in urma verificarilor. Mai mult decat atat daca ai renuntat la cetatenie trebuie sa fii in posesia unor documente administrative eliberate de institutiile administrative, documente pe care trebuie sa le prezinti autoritatilor romane (ambasada/consulat, primaria locului de nastere) in vederea inscrierii mentiunii de renuntare la cetatenia romana pe marginea actelor de stare civila (nastere, casatorie).
Ultima modificare: Luni, 16 August 2021
Justitiarul711, utilizator
Daca se solicita pasaportul / buletinul cu domicilul in Romania ar exista vreo problema?

Justitiarul711 a scris:

Daca aveti cetatenia spaniola, nu va incurca cu absolut nimic sa va solicitati actele romanesti. Nu au nimic una cu cealalta, sunteti un cetatean cu 2 cetatenii. Solicitati un pasaport CRDS(cetatean roman cu domiciliul in strainatate).

Problema dvs. este ca la un moment dat autoritatile spaniole va vor cere sa dovediti ca ati renuntat la cetatenia romana. Daca nu o faceti la timp, va va fi retrasa cetatenia spaniola. Asta e doar o treaba interna a statului spaniol, in care statul roman nu se poate amesteca.

De asemenea dobandirea sau redobandirea cetateniei romane va atrage pierderea automata a cetateniei spaniole (din oficiu).
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2021
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Naționalitate română și spaniolă andririsa andririsa Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea ... (vezi toată discuția)
Cetatenie rumi rumi buna ziua Sunt un roman plecat din tara acum 11 ani.Aici in Spania unde locuiesc acum am obtinut si cetatenia spaniola dar a trebuit sa semnez o hartie prin ... (vezi toată discuția)
Dreptul la studii al copiilor cetateni straini nonny84 nonny84 Buna ziua, de ceva vreme cumnata mea se confrunta cu o problema. A fost casatorita in Spania cu un cetatean spaniol si au avut un copil. Dupa divort, copilul a ... (vezi toată discuția)