avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legaalitatea suspendarii permisului de conducere auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legaalitatea suspendarii permisului de conducere auto

Buna ziua,
Ieri, 17.12.2017, am fost implicat intr-un eveiment rutier in urma caruia politistul de la accidente usoare mi-a retinut permisul. Este posibil sa fi incalcat vreo dispozitie a regulamentului de circulatie, dar problema este un pic mai complexa datorita imprejurarilor in care s-a produs.
Am vrut sa intorc (intr-o zona cu linie intrerupta, unde este permisa manevra, sosea cu o banda pe sens), fiind parcat pe dreapta, langa bordura, m-am asigurat ca nu vine nimic din spate, am dat semnal si m-am incadrat sa intorc. M-am oprit pana in axul drumului si am acordat prioritatea de trecere masinilor care veneau din sens opus. S-a intamplat sa treaca mai multe auto, motiv pentru care am stat pe banda mea (cu masina la aproximativ 45* fata de axul drumului) mai mult timp, in jur de 10-15 secunde. In momentul in care puteam sa efectuez manevra si sa ma incadrez pe celalalt sens, din spate (fata de pozitia mea lateral stanga) a intrat efectiv in mine o soferita cu un BMW X5. Eu eram in pozitia aceasta, revin, de 10-15 secunde.
Politistul de la accidente a dat verdictul (ciudat fara sa ia in considerare absolut deloc ca a intrat in mine fara nici o logica) ca nu am acordat prioritatea.
In masina mai eram cu sotia si mama mea (nu stiu daca pot fi folosite ca martori).
Pot sa contest procesul verbal de suspendare al permisului de conducere, tinand cont de circumstantele in care a avut loc? Poate intr-adevar am incalcat vreo prevedere din regulament referitoare la circulatia pe drumurile publice, dar aceasta nu da dreptul unui sofer sa te accidenteze. In 10-15 secunde nu se poate spune ca nu am acordat prioritatea.
As avea nevoie de o parere in aceasta speta.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
mcornell, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:11, 18 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce temei legal (articol din oug 195 sau hg 1391) este inscris la fapta savarsita?

Din moment ce verdictul l-a dat politistul sa intelegem ca soferita nu a reusit sa shofereasca cum trebuie si nici nu a vrut sa incheie constatare amiabila si asa ati ajuns la politie?

Contestati pv in termen de 15 zile de la comunicare, descrieti situatia de fapt si subliniati faptul ca atata timp cat ati fost lovit din spate este evident ca shoferita nu a respectat prevederile

Art 51 -oug 195
Conducatorul unui vehicul care circula in spatele altuia are obligatia de a pastra o distanta suficienta fata de acesta, pentru evitarea coliziunii.
Din pacate am uitat acasa PV
Politistul a sustinut ca eu nu trebuia sa fiu in pozitia respectiva cu masina, doar paralel cu axul drumului. Lovitura a fost din aceasta cauza din lateral stanga, 45 de grade fata de directia de mers.
OK, nu m-am incadrat corect dar poate sa intre in tine sa te accidenteze poate chiar grav? Nu e uman, nu stiu cum sa zic. Eu pot sa platesc pt eroare, dar ea nu are nici o vina?
Cam asta e nedumerirea mea.
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
mcornell, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu scrie nicaieri in codul rutier ca masina trebuie sa fie paralel cu axul drumului inainte de a efectua o manevra de intoarcere pe celalalt sens de drum.

Art. 125-HG1391/2006
Pentru a putea întoarce vehiculul de pe un sens de mers pe celălalt prin manevrare înainte şi înapoi sau prin viraj, conducătorul acestuia este obligat să semnalizeze şi să se asigure că din faţă, din spate sau din lateral nu circulă în acel moment niciun vehicul.

Nu existau motive pentru suspendarea permisului pentru neacordare de prioritate.
Atata timp cat sustineti ca ati stat o perioada mai indelungata ptr a executa manevra de intoarcere este evident ca masina era vizibila iar vina ii apartine shoferitei X5.
Multumesc
Aveti o recomandare de reprezentare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma recomanda vocea si talentul meu! :))
Nu sunt avocat de profesie, puteti cauta unul din localitatea de domiciliu. sau in rubrica de consultanti din meniul site-ului avocatnet.
Eventual putem colabora prin mesaj privat. Trebuie vazut procesul verbal si descrierea faptei.va puteti sustine cauza si singur in fata judecatorului orii puteti apela la judecarea in lipsa. Va recuperati permisul cu un certificat de grefa si o puteti lungi cateva luni pana la o hot jud definitiva. Daca nu ati platit amenda la jumatate din minim va recomand sa o platiti daca mai sunteti in trmenul de 2 zile,in cazul respingeriiplingerii o veti plati integral.
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Accident masina (depasire) Robertrobi Robertrobi Buna seara as dori sa va cer o parere,astazi am avut parte de un eveniment rutier, Mergeam linistit cu 60 km in fata mea era un taximetrist mergea incet pe ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda auto zavastin zavastin Buna ziua, Am fost amendat de Politie pentru ca mi-am pastrat banda! Intr-o intersectie eram incadrat pentru a face stanga (de pe banda de stanga), iar ... (vezi toată discuția)