avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare amenda auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare amenda auto

Buna ziua,

Am fost amendat de Politie pentru ca mi-am pastrat banda!

Intr-o intersectie eram incadrat pentru a face stanga (de pe banda de stanga), iar celalalt conducator auto face stanga de pe banda de inainte.
Strada pe care intram amandoi (el pe prima banda, eu pe banda a doua, cu dubla continua pe mijloc) are masini parcate langa trotuar.
La 50 de m (dupa ce am facut amandoi stanga) el nu mai are loc de masinile de pe prima banda asa ca intra pe banda mea si ma acroseaza.

Masina mea e zgariata pe ambele portiere dreapta, plus aripa spate dreapta, iar cealalta masina este lovita in aripa fata stanga.

Am mers amandoi la Politie, fiecare considerand ca este nevinovat.
Politistul merge cu noi la locul faptei (celalalt conducator a scris in declaratie ca accidentul a avut loc pe alta strada si apoi, la intoarcere la Politie a taiat cu pixul si a scris adresa corecta) si a constatat ca sunt 4,5m distanta intre axul drumului si masinile parcate pe prima banda si concluzioneaza ca am fi avut loc amandoi.
Practic, politistul spune ca benzile nu mai conteaza cat timp au loc ambele masini. Adica daca ar fi fost si o motocicleta, foarte bine, incapeam toti - ce mai conteaza benzile?

Politistul scrie in PV ca eu am schimbat directia de mers spre dreapta si am intrat in cealalta masina, cand eu de fapt mi-am pastrat banda si mi-am vazut de drum.
De asemenea, politistul nu ia in calcul modul in care celalalt conducator a intrat in intersectie si se raporteaza doar la momentul impactului.

Precizez ca sunt incepator si cred ca acest aspect a cantarit destul de mult in decizia politistului care mi-a dat mie amenda si i-a dat dreptate celuilalt sofer.

As vrea sa contest decizia politistului.
Credeti ca am vreo sansa in instanta?

Eu eram singur in masina, el cu sotia si copilul.

Multumesc.




Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 19:56, 18 Decembrie 2018
Mai intai platiti jumatate din amenda(daca o sa castigati ,primiti inapoi,),justitia este foarte imprevizibila.Avand in vedere constatarea indirecta a contraventiei procesul verbal nu se bucura de aceiasi prezumtie de veridicitate ca in cazul constatarii prin propriile simturi . Totusi fiecare trebuie sa-si demonstreze propriul "adevar" ,ori la dumneavoastra din relatare este cam confuz.A patruns pe banda dumneavoastra?sau benzile nu contau?
In termen de 15 zile se plateste jumatate din minimul amenzii.
Dvs. ati virat regulamentar la stanga de pe banda a doua. Celalalt conducator auto a virat neregulamentar tot la stanga de pe prima banda. Prima banda este destinata deplasarii spre inainte (obligatoriu).
Pe strada laterala dvs. ati ocupat tot a doua banda, iar celalalt conducator auto tot prima banda.
Dupa 50 m de la intersectie celalalt conducator auto era obligat sa treaca pe banda a doua, prima banda fiind ocupata de autoturisme stationate. In aceasta manevra celalalt conducator auto era obligat sa va acorde prioritate de trecere.
Depuneti plangere contraventionala in termen de 15 zile (calendaristice) de la data primirii procesului verbal de contraventie. Plangerea o depuneti la Judecatoria la care este arondat locul producerii accidentului..
In mod normal aveti sanse de castig.
ing. Ioan Ciobanu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consider abuz decizia ag. de politie....... milanezzzul milanezzzul ........care prin decizia sa ma declarat vinovat intr-o situatie in care nu cred ca eram de vina. Ma deplasam cu auto de pe o strada catre intersectia care ... (vezi toată discuția)
Accident auto, nu vreau sa inmanez rca-ul kartush1977 kartush1977 Salutare catre toti membri forumului..pe aceasta cale cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: am fost implicat intr-un accident de circulatie mai ... (vezi toată discuția)