avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cenzor extern angajat cu CIM sau cu contract de mandat?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cenzor extern angajat cu CIM sau cu contract de mandat?

Va rog sa-mi spuneti daca este gresit ca am angajat un cenzor extern cu CIM ?Cenzorul nu locuieste la noi in asociatia de proprietari.
Recent am urmat cursuri de administrator si profesorul meu ,mi-a explicat ca trebuie sa anulez CIM-ul si sa-l angajez cu contract de mandat.
Nu stiu cum sa procedez.
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 15:39, 22 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai cenzorul intern se angajeaza cu contract de mandat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli. (art.33 alin.2 din Legea 230/20070

Prin urmare, nu este obligatiorie remunerea in baza unui contract de mandat.
Atunci sa inteleg ca este in regula daca l-am angajat cu contract individual de munca?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa cum reiese din Legea 230/2007 este in regula.
Cornel Vasile a scris:
Cenzorul sau cenzorii aleși ai Asociației de Proprietari POT FI remunerați pe baza unui Contract de Mandat, conform hotărârii Adunării Generale a proprietarilor, la data adoptării Bugetului Anual de Venituri și Cheltuieli (art.33, alin. 2 din Legea 230/2007).
Prin urmare, nu este obligatorie remunerarea DOAR în baza unui Contract de Mandat.

Dar în cazul Legii nr. 196/2018, nu cumva din 01.10.2018 cenzorul a fost și ESTE REMUNERAT doar pe baza unui Contract de Mandat, având și obligația votării în Adunarea Generală anuală obligatorie a Asociației de Proprietari ?
Vă rog să citiți art. 60 (și art. 59) din Legea nr. 196/2018, să-mi spuneți dacă am citit bine, pentru că nu mai avem cuvintele „cenzorii POT FI remunerați”:
Art. 60, alin. (8) Cenzorul angajat al Asociației de Proprietari ESTE REMUNERAT pe baza unui Contract de Mandat, conform hotărârii Adunării Generale a Asociației de Proprietari, consemnată în procesul-verbal.
(9) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, cenzorul răspunde personal sau în solidar pentru prejudiciile cauzate din vina lui Asociației și/sau proprietarilor.
Art. 59. - (1) Cenzorii sunt persoanele MANDATATE de Asociația de Proprietari să urmărească aplicarea prevederilor Legii nr. 196/2018 de către organele de conducere ale Asociației de Proprietari și să verifice execuția Bugetului de Venituri și Cheltuieli Anual conform prevederilor legale în vigoare.
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2019
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Contractul de mandat al unui cenzor de asociație de proprietari nu a fost votat în adunarea generală. este acela un contract nul (ilegal) ? flory_mr flory_mr Cum se procedează în cazul în care un cenzor nu are Contractul de Mandat votat în Adunarea Generală, conform Legii 196/2018 (de fapt, acolo se votează ... (vezi toată discuția)
Cenzor ionelpascaru ionelpascaru legea 196/2018, la art 46 alin 2 zice: \"Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor, atunci adunarea generală a ... (vezi toată discuția)