avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit pe venitul microintreprinderilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit pe venitul microintreprinderilor

Care este cota de impozit pe venitul microintreprinderilor in conditiile in care singurul salariat al societatii suspenda contractul de munca intrind in concediu de crestere a copilului?

Este o intrebare pe care am adresat-o in scris la ANAF iar raspunsul a fost urmatorul :1.Cota este de 1% pentru microintreprinderile care au cel putin 1 salariat (conditie indeplinita)
2.Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intraga (conditie indeplinita)
3.Astfel,daca potrivit codului muncii pe perioada suspendarii contractului de munca pentru cresterea copilului pina la virsta de 2 ani,persoana este considerata in continuare angajat atunci microintreprinderea va aplica cota de 1%.

Ma puteti ajuta cu mai multe amanunte?M-au cam lasat in ceata!E cota de 1% pentru ca nu i-a fost reziliat contractul la ITM ci suspendat 2 ani si se considera in continuare angajat sau e cota de 3% pt. ca are contractul suspendat si se considera ca nu mai este angajat/salariat?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Ianuarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: steef , utilizator 15:49, 2 Ianuarie 2018
Unei firme, aflate in situatie identica, ANAF i-a comunicat ca va plati 3%, desi si mie mi s-ar parea corect sa se plateasca 1%. Nu retin ca in Codul Fiscal sa fie precizat ca acel salariat cu norma intreaga, daca nu realizeaza venit, se considera ca microintreprinderea nu are salariat.
Interesant este pct. 3 din raspunsul ANAF:daca potrivit codului muncii.......deci nici ei nu sint siguri iar raspunsul lor lasa loc de interpretari .Daca este considerat salariat 1% daca nu e considerat salariat 3%. Dar cine stabileste asta,ce articol din ce lege?
Nu ma poate ajuta nimieni cu mai multe amanunte sau cu cadrul legal?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cadrul legal este art. 51 din Codul fiscal.

Citindu-l, am ajuns la concluzia ca interpretarea celor de la ANAF este cea corecta: trebuie sa obtina venituri cat un salariat cu norma intreaga.
Ultima modificare: Luni, 1 Ianuarie 2018
Iulian MANEA, Contabil
Am citit pe net raspunsuri pe site-ul anaf referitor la aceasta problema,inclusiv situatia in care salariatul este in concediu fara plata sau concediu medical,raspunsul fiind 1% deoarece se considera in continuare angajat chiar daca nu mai sint raporturi de munca deoarece contractul nu este incheiat ci doar suspendat.
E 1% sau 3%?
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 1 Ianuarie 2018
steef, utilizator

Alte discuții în legătură

Mai este microintreprindere? geomateo geomateo Daca in decembrie 2008 unicul angajat al microintreprinderii a intrat in concediu pentru ingijirea copilului de pana la 2 ani, in anul 2009 mai pastrez ... (vezi toată discuția)
Voi plăti impozit pe venit 3% sau 1%? petre1981 petre1981 Dacă 1 angajat cu contract de muncă de 4h/zi intră în concediu fără plată , și mai rămân activi 2 angajați cu contract pe 2h/zi , voi plăti impozit ... (vezi toată discuția)
Impozit pe veniturile microintreprinderilor TeoTea TeoTea Buna seara! La o microintreprindere care are un salariat, dar e in concediu medical pt sarcina si lauzie si a mai angajat o persoana cu norma intreaga in ... (vezi toată discuția)