avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor Nastere 2017
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor Nastere 2017

Buna ziua,

Cum se poate acorda "ajutorul de nastere copil" (in cazul in care acordarea "ajutorului de nastere copil" este specificata in Contractul Colectiv de Munca):
- daca parintii lucreaza la firme diferite: pot primi pentru acelasi copil ajutorul de la fiecare firma?
- daca ambii parinti lucreaza in aceiasi firma: se poate acorda ambilor parinti?

Ajutorul de nastere (acordat din fondul social) este justificat si supus deductibilitatii in baza ceritficatului de nastere?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:44, 7 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
- daca parintii lucreaza la firme diferite: pot primi pentru acelasi copil ajutorul de la fiecare firma?

Numai daca asa ceva este mentionat in documentele interne ale angajatorilor.

- daca ambii parinti lucreaza in aceiasi firma: se poate acorda ambilor parinti?

Ar trebui sa ne postati prevederea din c.c.m. referitoare la acordarea ajutorului de nastere.

Ajutorul de nastere se justifica pe baza cererii la care se ataseaza copia certificatului de nastere.
Cornel Vasile a scris:

Numai daca asa ceva este mentionat in documentele interne ale angajatorilor.

Ar trebui sa ne postati prevederea din c.c.m. referitoare la acordarea ajutorului de nastere.

Ajutorul de nastere se justifica pe baza cererii la care se ataseaza copia certificatului de nastere.

Daca ambele firme ar plati acest ajutor, sa zicem una pentru mama iar cealalta pentru tata (fiind specificat in CCM-ul fiecarei firme), pot ambele firme deduce aceste cheltuieli (practic ambele aplica pe acelasi certificat de nastere)?
In CCM se specifica ca "se plateste angajatului un ajutor la nasterea fiecarui copil". Acest ajutor se ofera din fondul social.
acest răspuns util
Ambele societati il pot deduce.
Cornel Vasile a scris:

Ambele societati il pot deduce.

Asta inseamna ca daca ambii parinti lucreaza in aceeasi firma si firma ar acorda ajutorul la fiecare (fiind angajati amandoi), firma ar putea deduce ambele ajutoare?
acest răspuns util
În cazul acesta, răspunsul poate fi sau nu acelasi cu cel de sus, deoarece trebuie văzută prevederea privind acordarea.

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru nastere copil Daliborka Daliborka Buna ziua as avea o nelamurire in cazul in care prin CCM este stabilit ca la nasterea copilului mama sa primeascaun ajutor financiar, care este suma minima ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere de la angajator nikoly nikoly buna seara.eu si sotul meu lucram la aceasi societate si vrem sa stim daca vom primim amandoi bani,daca trebuie sa facem 2 cereri pentru a obtine prima de ... (vezi toată discuția)
Salariu bonus la nasterea copilului acordat tatalui ptrscmircea ptrscmircea Buna ziua ma numesc Mircea si de doua sapt am o fetita eu si prietena mea nu suntem casatoriti si mai avem un baietel de 2 ani ieri am fost la firma unde ... (vezi toată discuția)