avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident rutier cu vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident rutier cu vatamare corporala

buna ziua ,
pe o sosea cu linie continua masina din fata mea a franat si virat stanga . Eu nu am avut timp sa-l evit lovindu-l din spate si impingandu-l pe sens opus , in fata unui autocamion. In urma impactului au fost 2 victime , una a decedat pe loc si cealalta in stare grava la spital. Mi s-a retinut permisul dar am dovada sa conduc pentru 15 zile cu posibilitate de prelungire. Ce mi se poate intampla in continuare? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Claudiu Daniel , utilizator 16:10, 14 Octombrie 2009
Veti fi cercetat pentru ucidere din culpa. Numai cu ocazia cercetarilor penale care se va stabili vinovatia. Trebuie urgent sa va angajati un avocat.
Succes!
Daca nu ati mai avut timp sa opriti masina dvs inainte de a colida cu cea din fata, inseamna ca v-ati aflat mult prea aproape de cea din fata dvs. Stiti cum se traduce un astfel de mod de conducere? a) se considera ca dvs ati vrut sa intrati in depasirea masinii din fata dvs, inainte ca aceasta sa execute depasirea camionului aflat in fata ei; b) ca dvs ati obligat masina din fata dvs prin apropierea prea mare fata de aceasta, sa execute manevra de depasire cat mai repede, pentru a nu va mai "simti" in spatele ei - in Germania se numeste "Drängeln" care s-ar traduce prin constrangere - adica dvs l-ati constrans pe cel din fata dvs, prin modul in care ati condus, sa execute o manevra periculoasa, probabil ca i-ati dat si semnale acustice si/sau sonore in acest sens; c) ca dvs nu ati pastrat o distanta suficienta fata de autovehiculului din fata pentru a putea opri autovehiculul dvs in timp util; d) ca in momentul producerii accidentului dvs probabil dvs nici macar nu ati franat, sau daca ati franat, nu se va putea dovedi ca ati alunecat in acea masina din fata, fiindca nu era alunecus pe drum.
Deci, sunteti vinovat si in functie de zilele de ingrijiri medico-legale pe care victimele le vor obtine, se va putea face incadrarea juridica a faptei savarsite de dvs. Dupa ce veti primi o hotarare penala, victimele va vor putea chema in instanta civila pentru despagubiri sub forma daunelor morale etc. Sau victimele se pot constitui parte civila in procesul penal.
Stiti ce inseamna ptr dvs toate acestea?
Vestea nu este buna: va trebui sa va stramngeti cureaua si sa economisiti bani grei, fiindca va vor astepta ani de proces si bani de cheltuit si platit pentru victime.
Va doresc procese usoare, fiindca vor fi mai mult de unul.


Mai adaug: acuma am re-citit mesajul dvs si am observat ca este vorba despre o victima care a decedat si una grav ranita. Hm, vestile sunt si mai proaste ptr dvs: distrati-va cat mai sunteti in libertate si fiti cat mai mult timp alaturi de familia dvs... ma tem ca dupa cercetarea penala va trebui sa executati o pedeapsa cu inchisoare cu executare, fiindca la omor, chiar din culpa nu se da suspendare.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
F.V. Strauß, Consilier juridic
In speta , regasim infractiunile ( pana in momentul de fata ,) de vatamare corporala din culpa si ucidere din culpa.(in concurs ideal- urmarea socialmente periculoasa fiind produsa de printr-o singura actiune )

Daca si cea de-a doua parte vatamata va deceda , va exista o singura infractiune : cea de ucidere din culpa , in varianta agravata.

Din punctul meu de vedere , in ultimul caz mentionat , pedeapsa inchisorii nu poate fi individualizata prin suspendarea conditionata a executarii pedepsei (in conformitate cu art.81 c.penal), intrucat rezultatul produs e foarte grav.

Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
@cflori2002
Nu ati mentionat daca respectivul conducator auto a semnalizat intentia de schimbare a directiei de mers din timp.
Erati singur(a) in masina?

Conform OUG195/2002(R)
§ 6. Reguli referitoare la manevre
ART. 54
(1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.
(2) Semnalizarea schimbarii directiei de mers trebuie sa fie mentinuta pe intreaga durata a manevrei.


De asemenea in Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 se prevede:
ART. 122
Se interzice conducătorilor de vehicule sa reducă brusc viteza ori sa efectueze o oprire neasteptata, fără motiv întemeiat.


Oricum solutia contactarii de urgenta a unui avocat ramane, momentan, cea mai buna pentru dvs.!
Succes.
in primul rand era linie continua si nu avea voie sa vireze la stanga, am franat dar tot nu l-am putut evita (nu am avut distanta necesara, nu ma steptam la o asemea manevra fiind linie continua). am condus mii de km si nu am avut nici un incident pana acum.

Alte discuții în legătură

Accident auto, stabilire vinovat Chrysk2 Chrysk2 Buna ziua , nu stiu exact ce sa fac , azi am discutat cu un avocat maine vom merge sa facem acte si apoi vom merge sa vedem dosarul. Ok , deci... Am avut un ... (vezi toată discuția)
Accident auto danielpredaionut danielpredaionut Buna ziua, Am si eu o intrebare la o intamplare(accident rutier) petrecut unei cunostinte. Persoana A(cunostinta - cu un MiniCooper) a dorit efectuarea unei ... (vezi toată discuția)