avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... accident autocar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

accident autocar

Care este procedura in caz ca am fost ranit in accidentul cu autocarul,pasager fiind ?
Cel mai recent răspuns: Diana Cioroiu , Avocat 01:28, 27 Decembrie 2017
Angajatorul firmei care efectueaza transportul de persoane trebuie sa comunice evenimentul produs la ITM si sa il cerceteze. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare art.5 lit.g) firma inregistreaza evenimentul produs ca AM si completeaza FIAM.
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Daca in evenimentul produs sunt inregistrate ca victime si angajati ai firmei de transport, acestia vor beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Firma de transport trebuie sa anunte evenimentul produs la firma de asigurari pentru despagubirea victimelor evenimentului rutier.
Ca pasager in autocar trebuie sa detineti documente medicale din care sa rezulte prezentarea la spital-urgente, diagnostic, tratament, spitalizare, nr. zile de concediu medical, etc.
Cand s-a intamplat accidentul?Ati fost la spital? Aveti un certificat medico-legal? Avizati dauna la Societatea de asigurare la care auto celui vinovat de producerea accidentului avea incheiata polita RCA. Se deschide dosar de dauna , se solicita Anexa 2 de la Politie pentru a deduce vinovatul initial, formulati o cerere de despagubire si asteptati oferta. In relatia cu societatea de asigurare va sfatuiesc sa fiti ajutat de o persoana specializata. Poate va fi necesar sa formulati si o plangere la politie impotriva celui vinovat de producerea accidentului, daca doriti solutionarea litigiului pe cale amiabila (aceasta ar putea fi o clauza frecventa). Va constituiti si parte civila in dosarul penal, solicitand tragerea la raspundere penala a celui vinovat. Raspunderea civila este a Soc de asigurari RCA, in calitate de parte responsabila civilmente ( dvs. solicitati introducerea in cauza a asiguratorului in timpul U.P.)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Decembrie 2017
Diana Cioroiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca almasanaurelian almasanaurelian buna ziua,sotia mea a avut accident auto in timp ce era dusa acasa de la munca de un angajat din personalul de conducere de la firma unde lucreaza.a fost ... (vezi toată discuția)
Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident Chiolan Chiolan Am avut un accident rutier in drumul de la serviciu spre casa, nu eu am fost sofer, dar eu am fost cel care a avut probleme - o mana si un picior rupte, ... (vezi toată discuția)
Degete taiate circular adicutz adicutz Buna ziua.Tatal meu si-a taiat ieri 4 la circular.Tocmai ce a intrat in operatie cu pisibilitatea sa piarda minim unul dintre ele.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)