avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele de căldură sunt obligatorii, sau nu? ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele de căldură sunt obligatorii, sau nu? La noi în bloc nu se vrea montarea lor

Din cate am citit repartitoarele de caldura au devenit obligatorii din 2017. La noi in bloc nu se vrea montarea lor. Se poate face ceva pentru a putea fi montate individual? Cat de clara/neclara e legea in acest context? Eu am vrut sa am repartitoare in bloc de mai mult timp deoarece nu suport caldura ridicata din apartament in timpul iernii.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 19:48, 4 August 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Conform art. 10 alin. 5 din Legea 121/2014 repartitoarele sunt OBLIGATORII.
Daca asociatia de proprietari, crezandu-se legiuitor sau mai presus de lege, nu doreste sa respecte legea, va sfatuiesc sa ii notificati scris fie printr-un cabinet de avocat fie printr-un executor judecatoresc, sa solicitati raspuns scris si sa-i actionati in instanta.
9 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o problema cu instalarea repartitoarelor de cost in condominii,atat din punct de vedere al dispozitiilor in domeniu ,dar mai ales din punct de vedere al impactului asupra consumatorului final
Toata tevatura pleaca de la transformarea unui sistem de plata in comun intrun sistem de plata individual.
Din cauza ca este vorba despre blocuri de locuit in comun,nu prea avem ce face.,majoritatea dispune
RADET precizeaza ca pentru instalare repartitoare de cost este obligatoriu sa existe acordul a minim 80% dintre locatari
Legislatie in domeniu Ordinul A.N.R.S.P.G nr.233 / 2004.,Norma tehnica de calcul-Ordinul A.N.R.S.C.U.P. nr. 343 / 2010 + detalii ordin A.N.R.S.C.U.P. la 343 / 2010
Hotararea instalarii repartitoarelor la bloc revine adunarii generale a proprietarilor care poate analiza avantajele sau dezavantajele intre calculul pausal sau instalare de repartitoare de cost
Repartitoarele nu pot reprezenta obligatie de plata, deoarece H.G.R. nr. 755/2004 exprima explicit:

Este interzisa folosirea a altceva decât unitati de masura legale,respectiv cele utilizate din SI,

De asemenea, in SR EN 1434-1:2007 avem contoarele de caldura, pe cand repartitoarele de cost nu sunt printre ele.
Doresc sa nu fiu apreciata de catre unii utilizatori drept "Gica contra", repartitoarele pot intra usor in legalitate, prin programarea lor sa arate unitati legale, adica watti, jouli, calorii
Dar asta inseamna omologare intreg ansamblu cu tot cu caloriferul, buletin metrologic, regim al sigiliilor cu serii =similar contor electric sau apometru apa
Incalcarea legislatiei unitatilor de masura este doar un aspect al acestei afaceri infractionale cu repartitoare in Romania.
Concret este vorba de un parteneriat pubic-privat in inselaciune.
Montarea și exploatarea repartitoarelor, contoarelor și a robinetelor termostatice reprezinta o problema de modernizare, de reabilitare a instalatiei de incalzire in sistem centralizat, fiind sub incidenta disp art 2 din Legea nr. 10/1995 a calitatii în constructii, si a Directivei 89/106/CEE în domeniul construcțiilor.
Competenta de reglementare tehnica in domeniu o are Ministerul dezvoltarii regionale, conform Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, art. 37 și art. 40, al. 1, lit. a, H.G.R. nr. 203/2003 privind tipurile de reglementari tehnice, Anexa 1, art. 4, al. 1, Ordinului M.L.P.T.L. nr. 542/2003 pentru aprobarea Metodologiei privind initierea, elaborarea, avizarea, aprobarea si valorificarea reglementarilor tehnice si a rezultatelor activitatilor specifice in constructii, art. 5.
Autoritatea Natională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) are o falsa competenta de reglementare tehnica in domeniu.
ANRSC incalca legislatia calitatii in constructii, prin variante falsificate ale normativelor tehnice in constructii, variante neștiințifice, contestate de specialiști.
ANRSC a efectuat un copy/paste selectiv din SR-EN 834: 2002, in scopul racolarii facile a clienților de catre firme.
Prevederile referitoare la erorile, cauzele erorilor, factorii care influențeaza valoarea consumului nu apar în Anexa 3 la Ordinul 233/2004 al ANRSC
Nici autoritatea in domeniu ANRSCE nici producatorii si nici comerciantii de repartitoare nu fac referire la gravele erori de inregistrare ale repartitoarelor de cost ,a situatiilor casnice care genereaza influentarea negativa a inregistrarii consumului real
Nici autoritatea in domeniu ANRSCE nici producatorii de repartitoare nu au justificat legal variabila acelui +10%.
Legea nr. 24/2000, republicata privind normele de tehnica legislativa, la
art. 16, al. 1 -Evitarea paralelismelor prevede Este INTERZISĂ instituirea aceloraşi reglementări în două sau mai multe acte normative. (2) În cazul existenţei unor paralelisme acestea vor fi înlăturate fie prin abrogare, fie prin concentrarea materiei în reglementări unice.
Art. 20, al. 1: Elaborarea proiectelor de acte normative trebuie precedată, … de o activitate de documentare şi analiză ştiinţifică, pentru cunoaşterea temeinică a realităţilor economico-sociale care urmează să fie reglementate, a istoricului legislaţiei din acel domeniu, precum şi a reglementărilor similare din legislaţia străină, în special a ţărilor Uniunii Europene.
(3) Rezultatele studiilor de cercetare … trebuie să fie incluse în instrumentul de prezentare şi motivare a proiectului de act normativ.


Notiunea de reglementare tehnica.
Art. 10 din Legea 10/1995:
"Reglementările tehnice se stabilesc prin regulamente şi proceduri şi au ca obiect conceptia, calculul şi alcătuirea, execuţia şi exploatarea construcţiilor. Prin reglementările tehnice se stabilesc, în principal, condiţiile minime de calitate cerute construcţiilor, produselor şi procedeelor utilizate în construcţii, precum şi modul de determinare şi de verificare a acestora."


Reglementarile tehnice in construcții si habitat, sunt acte cu caracter de directivare, a caror aplicare este obligatorie in vederea asigurarii cerințelor esențiale de calitate in constructii
Reglementarea de baza: Standardul romanesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale caldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor utilizate la incalzirea incaperilor, identic cu cel european, EN 834:1994, adoptat de Comitetul European de Standardizare.
Mai exista o serie de reglementari tehnice in domeniul constructiilor-instalatii, in vigoare, care trateaza problema repartitoarelor si a echilibrarii hidraulice a instalatiei de incalzire,dar care atentie impun obligativitatea ca in cazul instalarii repartitoarelor de cost sa se execute
echilibrarea hidraulica a intregii instalatii, intrucat robinetele termostatice deregleaza instalatia.
Studiile ample de caz publicate in reviste de specialitate de catre somitatile Romaniei in domeniul instalatiilor de incalzire si energeticii desfiinteaza ordinele ANRSC nr 233/2004 si 343/2010.
Primul studiu contesta ordinul nr 233/2004 inca din faza de proiect, precizind caracterul lui nestiintific si erorile ce vor aparea.
Cu privire la ordinul nr 343/2010 exista un studiu intitulat ”Ordinul 343/2010 al ANRSC … contravine prevederilor metodologiei de calcul a performantei energetice a cladirilor - instalatii de incalzire.” – L. Dumitrescu, presedintele AIIR, Rev. Instalatorul, nr. 8/2010.
Acest studiu prezinta probleme ale acestui ordin, celelalte probleme prezentate in studiile anterioare ramanand valabile.
Se precizeaza clar ca ordinul nu are avizele comitetelor tehnice de specialitate (prev de ordinul 542/2003), si ca nici un specialist care a elaborat metodologia incalcata, nu a fost consultat.
Mai exista multe alte aberatii tehnice in ordinul nr 343 ex repartitorul comun, care nu exista in standardul nr 834, definitia repartitorului, care cuprinde atat repartitorul cat si contorul de energie termica, desi sunt aparate diferite.
Repartitorul de cost inregistreaza doar niste medii ale unor diferente de temperaturi, in nici o tara nu e pe post de contor.
Avocatii si instantele nu stapanesc nici legislatia specifica si nici problemele tehnice care opereaza in cazul repartitoarelor de cost,
Firmele care monteaza repartitoare incalca conditiile cumulative de montare a repartitoarelor, in special echilibrarea hidraulica, sub protectia ANRSC.
Din aceasta cauza apar erori privind determinarea costurilor reale consum individual cu ajutorul repartitoartelor.
Formula "cel mai mare consum +10%", insemna de fapt "cea mai mare eroare pt cei cu repartitoare +10%".
Directiva 2012/27/UE Preambul (32) Impactul dispozițiilor privind contorizarea și facturarea ale Directivelor 2006/32/CE, 2009/72/CE și 2009/73/CE privind economisirea energiei a fost unul limitat.
In multe parti ale Uniunii Europene, aceste dispozitii nu au dus la primirea de catre consumatori a unor informatii actualizate despre consumul lor real de energie și nici a unor facturi bazate pe consumul real, cu frecvența pe care studiile o indică a fi necesară pentru a permite consumatorilor sa isi regleze propriul consum de energie termica.
In ceea ce privește incalzirea spațiului și apa calda in cladirile cu mai multe apartamente, insuficienta claritate a acestor dispoziții a dus la numeroase plangeri din partea cetatenilor. formulate catre autoritati si instanta
Locatarului i se impune costuri cu intretinerea apa calda+caldura in baza de factura exprimata in "unitati", notiune inexistenta in stiinta,
Cifrele afișate de repartitor sunt în fapt grade Celsius/ora, media diferentelor dintre temperatura radiatorului și aerului din încapere, conform SR-EN 834: 2002, pct. 3 și se refera doar la radiatorul pe care este acesta montat.
Caldura poate fi cedata sub efectul unei diferente de temperaturi.
In Enciclopedia Tehnica de Instalatii, vol. I, Incalzire, ed. Artecno, 2010, pct. 6.6.16.2.3. sunt denumite inregistratoare de temperatura.
Conform H.G.R. nr. 755/2004 si Directivei 80/181/CEE, gradul Celsius este unitate de masura pentru temperatura si nu pentru caldura, energie termica.
Astfel, multi specialistii in domeniu sustin ca este total greșit, neștiintific a spune: "ai consumat 300 de ”unitati”, în traducere liberă: insemnand ai consumat 300 de grade Celsius, ceea ce este o aberație.
Faptul ca firma responsabila in calculul caldurii imparte totalul consumului de caldura inregistrat in apartamentele in care s-au montat repartitoare, in funcție si de cifrele afisate de acestea, nu confera acelor indicații statutul de unitati de masura pentru caldura.
Nu se poate schimba denumirea unei unitati de masura, din ”grad Celsius” în ”unitate”, și nici marimea fizica pe care o masoara, din ”temperatura”, in ”caldura/energie termica”.

Art. 9, al. (1) Statele membre garantează că, in masura in care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar și proporțional în raport cu economiile de energie potențiale, consumatorii finali de ... servicii de încălzire ... urbană centralizată sunt dotați cu contoare individuale la prețuri competitive, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali.

Repartitoarele se monteaza in anumite conditii tehnice obligatorii.
Standardul european EN 834:1994 impune concret conditiile de utilizare corecta a lor si erorile ce apar.-erori despre care nici ANRSCE nici alte autoritati nu informeaza corect consumatorul...
Putin sunt aceia care precizeaza modalitatile de influentare a inregistrarilor consumului de catre repartitoarele de cost
@AnonimXYZ
Dv daca locuiti la bloc,va revine obligatia sa respectati regulile care guverneaza convietuirea in comun,respectiv minoritatea se supune majoritatii
Daca locuiti la bloc si actualmente nu aveti aparate de contorizat individual caldura respectiv beneficiati de calcul in sistem pausal,aveti dreptul sa modificati cantitatea agentului termic care traverseaza elementii caloriferelor dv ,manevrand robinetul instalat pe instalatia de intrare agent termic
Chiar daca dv va instalati repartitoare de cost individuale,valorile inregistrate nu pot fi baza de calcul individual,atat timp cat adunarea generala nu a dispus instalarea de repartitoare de cost individuale
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:


Doresc sa nu fiu apreciata de catre unii utilizatori drept "Gica contra",


Ei, nici chiar asa!! @ynocentta , felicitari pentru expunere, si nu este o apreciere in "stilul"! ;) Este adevarat totusi ca nu am citit chiar tot. :)

Ideea este ca legislatia este bramburita de autoritati care nu sunt consecvente, este neunitara, confuza, nu sunt in stare sa aduc la un numitor comun mai multe legi, norme, ordine, etc..
Ce viseaza noaptea se apuca a doua zi sa propuna prin proiecte de lege, Asta in cazul in care se duc in parlament sa doarma.
Contoarele de apa sunt repartitoare, la fel si cele pentru caldura, e masoara stiu numai care le monteaza, daca ai o sursa de caldura langa ele se spune ca inregistreaza mai mult, la fel cu detectoarele de gaz, obligatie, daca fierbi o tuica ca-i sezon incep sa piuie si treb sa chemi distrigazu sa verifice instalatia de gaz, bani, distractie. Toate pe spinarea consumatorului plin de "obligativitati" pentru reducerea poluarii si etc etc.

@gabriel Klein Kiritescu, credeti ca va rezolva ceva daca va notifica asociatia prin avocat sau executor jud ori se va duce in instanta? Parerea mea este ca nu prea, instanta nu va face altceva decat sa oblige asociatia sa repsecte legea, credeti ca o va respecata? Sunt altii in PR care nu respecta legea si dau cu subsemnatul pe la DNA sau in late parti. S-a schimbat ceva? Nu.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
@cyan

pacat ca ati acordat atentie si nu ati citit chiar tot dar in schimb afirmati Ei, nici chiar asa!!
Era bine sa parcurgeti cu atentie opinia ,deoarece reprezinta un fragment fara date tehnice dintr-o actiune in instanta,in care petentul a obtinut hotarare judecatoreasca favorabila
Dar asa suntem unii dintre noi ,ne asumam responsabilitatea sa nu parcurgem cu atentie informatiile -dar ne avantam in aprecieri
Prin expresia respectiva m-am referit la faptul ca nu trebuie sa fiti considerata Gica contra de catre cei care citesc mesajul, nu a fost in sens "negativ", adica "din contra", mesajul trebuie interpretat pozitiv.. :)
Ultima modificare: Marți, 26 Decembrie 2017
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare Sanjuro Sanjuro Buna seara, in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Repartizare cota energie termica pt apartamentele care renunta la repartitoarele de costuri eliasav eliasav Cum se repartizeaza cota cu energia termica pentru proprietarii care renunta la repartitoarele de costuri? Va rog sa indicati si baza legala. In urma cu ... (vezi toată discuția)