avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Art. 205 alin 2 lit a
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Art. 205 alin 2 lit a

Buna !
Ce fel de nulitate poate solicita reclamantul atunci cand in intampinare paratul nu a mentionat elementele express prevazute de art 205 alin 2 lit a NCPC, respectiv CNP-ul ? Paratul si-a luat avocat insa nici acesta nu si-a specificat datele de identificare !
Am putut citi in jurisprudenta ca multe cereri de chemare in judecata si contestatie la executare au fost anulate din aceasta cauza, Nu am gasit nimic cu privire la intampinare si nulitatea ei. Instanta acopera de obicei acest element ?
Ca informatie complementara : reclamantul este o asociatie de proprietari care incearca sa-si recupereze in instanta debitele de la un restantier.
Multumesc de raspuns si sarbatori fericite!
Ultima modificare: Marți, 26 Decembrie 2017
Username33, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 14:23, 29 Decembrie 2017
DAN POPESCU a scris:

Lipsa CNP nu este un caz de nulitate,cazurile de nulitate sunt precizate de art.196(1)NCPC

sunt de acord cu DVS. dar aici e vorba de lipsa unei informatii in intampinare. Prin rezolutie judecatorul a cerut paratilor ca intampinarea sa contina elementele express prevazute de art 205(2a) NCPC. Acestia insa nu s-a conformat. Dupa adnotarile acestui articol in lipsa neconformarii paratilor cica nu ar exista sanctiuni. Obtinerea nulitatii/neconformitatii intampinarii paratilor ar scurta considerabil durata procesului - lucru urmarit de mine (in interesul asociatiei bineinteles)
@ Username33, foarte interesanta expunerea dvs, iar interesul pe care-l urmariti este foarte justificat, situatie in care apreciez ca ar putea fi incidente art.174-175 cod procedura civila, respectiv nulitatea relativa conditionata de existenta unei vatamari, vatamare care nu poate fi inlaturata decat prin desfiintarea actului atacat sau prin completarea actului cu datele necesare, adica Cnp-ul in discutie. Urmatorul pas la care trebuie sa va concentrati este Invocarea nulitatii care se poate face de catre partea interesata, potrivit art.178 alin (2) cod procedura civila. Efectele nulitatii pot fi, dupa caz, cele prevazute la art.179 cod procedura civila.
Ultima modificare: Joi, 28 Decembrie 2017
trandafir2, moderator
@trandafir2, va multumesc pentru comentariul DVS. Foarte bine punctate explicatiile ! In raspunsul la intampinare (ce trebuie sa-l depun in cateva zile) in temeiul art 174(1 si 3) si art 175(1) NCPC, credeti ca s-ar potrivi mai mult cuvintele "nulitate relativa" sau "nerespectarea cerintelor legale de forma" a intampinarii paratilor ?!
Va intreb acest lucru pentru ca adnotarea pentru art 205(2a) NCPC arata ca :
In lipsa unui element din cuprinsul intampinarii, sanctiunea nulitatii nu este expres prevazuta de lege.

Dat fiind faptul ca nu am studii juridice, mi-e teama oarecum sa motivez gresit aceasta problema a lipsei CNP-ului. Este foarte probabil ca instanta in hotararea ce o va pronunta sa nu specifice CNP-ul fiecaruia dintre parati fiind cunoscut faptul ca se recopie datele din cererea de chemare in judecata.

Complement de informatii: paratii proprietari sunt sot si sotie, iar in cerere am specificat CNP-ul doar unuia dintre ei (care am reusit sa-l aflu printr-un demers mai putin oficial) stiind ca lipsa CNP-ului paratilor in cererea de chemare in judecata putea fi un motiv de nulitate al acesteia.

Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
Username33, utilizator
Daca ar fi sa raspund strict ultimei dvs fraze privind lipsa Cnp-ului ca motiv de nulitate a cererii de chemare in judecata, as spune ca acel moment procedural s-a epuizat odata cu verificarea si regularizarea cererii (art.200) si ca nu ar mai fi un pericol de anulare a cererii, cu atat mai mult cu cat deja s-a purces la comunicarea cererii catre parat si a intampinarii catre dvs.
Insa, este adevarat ca ramane oarecum in picioare necesitatea evidentierii in hotararea ce se va pronunta a tuturor datelor paratilor pentru o facila punere in executare, deci inclusiv acel mult discutat Cnp.
Cat priveste exprimarea, as merge pe ceva gen "neregularitate procedurala incidenta unei nulitati relative conditionata de vatamarea produsa prin necompletarea corespunzatoare a datelor de identificare din cuprinsul intampinarii (Cnp) conform dispozitiilor art.205 (2) a), in vederea ingreunarii ulterioare a procedurii in faza de executare silita prin mentinerea incertitudinii asupra persoanelor paratilor, motiv pentru care solicit ...etc etc" (sau o alta aranjare a cuvintelor in propozitie, impreuna cu indicarea temeiurilor de drept).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire solutie proces pe legea 10 AdrianaBal AdrianaBal 1.Proces cu Primaria pe Legea 10 (despagubiri) 2.Solutia pe scurt :\" în vederea citării intervenienţilor cu cererea de chemare în judecată\" Ce ... (vezi toată discuția)
Citare, intampinare axlmor axlmor Buna ziua, am primit o citatie in care sunt chemat in calitate de intervenient intr-o cauza intre agentia mea de asigurare RCA si agentia altei persoane cu ... (vezi toată discuția)
Ma poate ajuta cineva sa fac o intampinare la un dosar de contraventie hoaraion hoaraion am luat o amenda ca am trversat pe la coltul strazi am facut contestatie am castigato au facut recurs si mia venit comunicare ca ei nu sant de acord decizia ... (vezi toată discuția)