avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Care prevederi legale au fost incalcate
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Care prevederi legale au fost incalcate

Buna ziua
In cadrul unei expertize judiciare am urmatorul obictiv : Care prevederi legale au fost incalcate .
Speta este lipsa gestiune , prejudiciu recuperat de angajator si dosar penal deschis pentru infractiunile de gestiune frauduloasa prevazute de art.242 din Codul Penal.
Cel mai recent răspuns: Drept1973 , utilizator 07:59, 26 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Organul judiciar stabileste obiectivele pentru expertiza si le transmite expertului prin adresa scrisa pentru a intocmi raportul de expertiza. In baza concluziilor din raportul de expertiza, organul judiciar stabileste prevederile legale incalcate de invinuit daca constata conform raportului de expertiza ca respectiva gestiunea a fost frauduloasa si a generat un prejudiciu.
Eventual, organul judiciar va poate cere sa stabiliti ca expert o eventuala lipsa din gestiune, care a generat un prejudiciul ce urmeaza a fi recuperat de catre angajator.
Trebuie sa plecati de la documentele existente la dosarul cauzei si eventual sa solicitati altele pe care le considerati utile pentru expertiza.
pe linga obiectivul cu stabilirea prejudiciului mai sunt 3 obiective pe care eu le consider ca nefiind de competenta mea , si anume : “Daca exista persoane responsabile de producerea pagubei.” “Daca exista raport de cauzabilitate intre paguba si faptele persoanelor stabilite ca
responsabile.” “Care prevederi legale au fost incalcate.”
Pentru persoane responsabile, in functie de prevederile legislative si de fisa postului pentru gestionar, daca stabiliti ca nu s-au respectat articole din legea contabilitatii/ codul fiscal/ codul de procedura fiscala, etc. indicati aceste articole si cui revine responsabilitatea mentionata in actul normativ respectiv (de regula angajatorului/ firmei, chiar daca prin fisa postului acestea au fost impartite gestionarului sau altor persoane).
Celelalte doua obiective se refera la prevederi din codul penal, care nu se analizeaza de expert.
Probabil aceste obiective au fost cerute de avocatul partii considerate prejudiciate si aprobate la gramada de catre organul judiciar. Va trebui sa justificati documentat in cadrul raportului de expertiza de ce aceste obiective sunt in afara limitei de competenta a expertului.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a face ContSters48647 ContSters48647 din verificarile facute de o primarie la o asociatie de proprietarii reiese posibila fapta penala de delapidare. Parchetul deschide dosar penal. Dupa o ... (vezi toată discuția)
Citatie de la fostul loc de munca sorinico sorinico buna ziua, Am primit o citatie de la firma la care am lucrat pana in decembrie 2008.Trebuie sa ma prezint la serviciul de investigare a fraudelor .Imi da si ... (vezi toată discuția)
Raspundere materiala angajat zsorox zsorox buna ziua, am si eu o intrebare, ieri am semnat un contract de munca, postul se numeste \"documentarist ordonare logistica\", in fisa postului apare la ... (vezi toată discuția)