Buna ziua!
De curand am fost detasat de la o institutie de stat la alta instituie de stat, mai exact la un nivel superior. Am citit "legea detasarii", am citit si extrase din aceasta in gen "legea muncii pentru to(n)ti", am luat-o pe toate partile...
...INSA NU AM INTELES CE DREPTURI SALARIALE AM!
Acum... conform lege, dar si a unor "stiri pe surse" recunosc (unde amintesc prieteni, colegii de la noul loc de munca dar si ceva neamuri care lucreaza la stat dar in alte domenii), se pare ca ar trebui sa beneficiez de cele mai favorabile conditii. Interesant termen care mi-a starnit mai multe curiozitati. Bun, auzind si afland asta, se deduce ca voi beneficia si de sporurile aferente noului loc de munca (corect?), cum ar fi cel de "antena" insa aici apare o problema.
Mai exact o colega de la noul loc de munca unde am fost detasat, mi-a spus ca timp de 8 luni a luat anumite sau un anumit spor, pe care ulterior a fost pusa sa-l returneze. Deoarece este cumva sus - pusa si cam "intangibila", mi-a fost jena s-o intreb mai departe daca a returnat banii sau daca intre timp a fost "iertata".
Motiv pentru care va intreb...
Pe langa salariul comunicat de angajatorul care m-a detasat aici, noul angajator are obligatia sa-mi plateasca si ceva suplimentar?
Intreb deoarece unde lucrez acum se aplica anumite sporuri celor angajati definitiv. Detasatii au vreo boala - ceva si sunt in carantina sau beneficiaza de aceleasi drepturi salariale?
* bine, stiu, fiecare pe felia si functia lui cu plata aferenta
Daca apare undeva acest aspect, va rog sa-mi spuneti si nr. Legii ca sa le "dau cu ea in cap" daca este cazul. Stiu ca suna un pic aiurea spre cinic, dar unul din motivele pentru care am facut tot posibilul sa ma detasez aici, a fost ca personalul de la Resurse Umane dar si la de la Contabilitate / Salarizare de vechiul angajator, mi-a calculat gresit si in defavoarea mea, anii de vechime, fiind astfel "vaduvit" de o suma frumusica lunar, iar acum suflu si in iaurt.
* in ianuarie au promis ca imi vor returna banii
Revenind la ce ma doare, aveti cumva idee daca angajatorul la care am fost detasat imi va acorda si sporurile aferente institutiei? Repet, in legea detasatului sctrie negru pe alb ca detasatul va beneficia de cele mai favorabile conditii, insa nu sunt specificate care usnt acestea sau daca beneficiaza si de sporuri.
* la pompieri de pilda, indiferent de unde sunt detasate (sau venite) cadrele, acestea beneficiaza si de sporuri (stiu asta de la un fin al meu)
Va multumesc anticipat!