avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre detasarea angajatului, sporuri si avantaje
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre detasarea angajatului, sporuri si avantaje

Buna ziua!

De curand am fost detasat de la o institutie de stat la alta instituie de stat, mai exact la un nivel superior. Am citit "legea detasarii", am citit si extrase din aceasta in gen "legea muncii pentru to(n)ti", am luat-o pe toate partile...

...INSA NU AM INTELES CE DREPTURI SALARIALE AM!

Acum... conform lege, dar si a unor "stiri pe surse" recunosc (unde amintesc prieteni, colegii de la noul loc de munca dar si ceva neamuri care lucreaza la stat dar in alte domenii), se pare ca ar trebui sa beneficiez de cele mai favorabile conditii. Interesant termen care mi-a starnit mai multe curiozitati. Bun, auzind si afland asta, se deduce ca voi beneficia si de sporurile aferente noului loc de munca (corect?), cum ar fi cel de "antena" insa aici apare o problema.

Mai exact o colega de la noul loc de munca unde am fost detasat, mi-a spus ca timp de 8 luni a luat anumite sau un anumit spor, pe care ulterior a fost pusa sa-l returneze. Deoarece este cumva sus - pusa si cam "intangibila", mi-a fost jena s-o intreb mai departe daca a returnat banii sau daca intre timp a fost "iertata".

Motiv pentru care va intreb...

Pe langa salariul comunicat de angajatorul care m-a detasat aici, noul angajator are obligatia sa-mi plateasca si ceva suplimentar?

Intreb deoarece unde lucrez acum se aplica anumite sporuri celor angajati definitiv. Detasatii au vreo boala - ceva si sunt in carantina sau beneficiaza de aceleasi drepturi salariale?

* bine, stiu, fiecare pe felia si functia lui cu plata aferenta

Daca apare undeva acest aspect, va rog sa-mi spuneti si nr. Legii ca sa le "dau cu ea in cap" daca este cazul. Stiu ca suna un pic aiurea spre cinic, dar unul din motivele pentru care am facut tot posibilul sa ma detasez aici, a fost ca personalul de la Resurse Umane dar si la de la Contabilitate / Salarizare de vechiul angajator, mi-a calculat gresit si in defavoarea mea, anii de vechime, fiind astfel "vaduvit" de o suma frumusica lunar, iar acum suflu si in iaurt.

* in ianuarie au promis ca imi vor returna banii

Revenind la ce ma doare, aveti cumva idee daca angajatorul la care am fost detasat imi va acorda si sporurile aferente institutiei? Repet, in legea detasatului sctrie negru pe alb ca detasatul va beneficia de cele mai favorabile conditii, insa nu sunt specificate care usnt acestea sau daca beneficiaza si de sporuri.

* la pompieri de pilda, indiferent de unde sunt detasate (sau venite) cadrele, acestea beneficiaza si de sporuri (stiu asta de la un fin al meu)

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Catalinozaurusrex , utilizator 14:12, 28 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 47 C.mun.
(1) Drepturile cuvenite salariatului detaşat se acordă de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
(2) Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.
......

Prin urmare, angajatorul la care s-a efectuat detasarea are obligatia de a acorda salariatului detasat toate drepturile cuvenite acestuia, indiferent daca aceste drepturi sunt prevazute in contractul individual sau colectiv de munca ori in lege.
Am inteles, sa traiti!

Prin urmare, se pare ca la actuala institutie avem dupa cum urmeaza sau una dintre ele:

1. Povestea colegei careia i s-ar fi spus sa returneze banii incasati pe sporul acordat de angajatorul unde a fost detasata pare cusuta cu ata alba si a avut rol de a se victimiza.

2. Patania dansei povestita mie a avut scopul de a-mi taia elanul si a nu ma gandi deloc la sporuri.

3. Daca este adevarat, atunci se considera "abuz" din partea institutiei deoarece i s-au cerut banii inapoi

Credeti ca ar trebui sa iau masuri in cazul in care nu se aplica sporurile cuvenite? Si daca da, ce este de facut?

Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solutia este data tot de art.47 C.mun., si anume:

(3) Angajatorul care detaşează are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detaşarea să îşi îndeplinească integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat.
(4) Dacă angajatorul la care s-a dispus detaşarea nu îşi îndeplineşte integral şi la timp toate obligaţiile faţă de salariatul detaşat, acestea vor fi îndeplinite de angajatorul care a dispus detaşarea.
(5) În cazul în care există divergenţă între cei doi angajatori sau nici unul dintre ei nu îşi îndeplineşte obligaţiile potrivit prevederilor alin. (1) şi (2), salariatul detaşat are dreptul de a reveni la locul său de muncă de la angajatorul care l-a detaşat, de a se îndrepta împotriva oricăruia dintre cei doi angajatori şi de a cere executarea silită a obligaţiilor neîndeplinite.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasarea-drepturi salariale teomir_tgv teomir_tgv Buna ziua!Am si eu o mare nelamurire: Sunt inspector resurse umane la un Serviciu public de gospodarie comunala.Incepand cu data de 05.01.2009 a fost ... (vezi toată discuția)
Spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare la personalul detasat AdinaDAM AdinaDAM Buna ziua! Puteti sa imi spuneti daca personalul contractual detasat in cadrul unei institutii publice beneficiaza de spor pentru conditii periculoase si ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariat anonim_71 anonim_71 La o anumita firma,posturile salariatilor sint remunerate diferit.Adica anumite posturi au unele sporuri salariale in plus fata de altele.Daca un salariat de ... (vezi toată discuția)