avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se poate face pentru anularea drepturilor de tata?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se poate face pentru anularea drepturilor de tata?

Buna ziua, va scriu in numele unei mame disperate,care are nevoie de un sfat.
Prietena mea, are un copil de 8 ani nascut in Filipine, dar care traieste in Romania de la varsta de 2 ani, tatal absentand din viata lui, de cand copilul avea 3 luni.Copilul are dubla cetatenie:filipineza si romana.Cei doi au divortat cand copilul avea doar cateva luni.
Acum mama vrea sa plece cu el in strainatate si nu poate sa -l scoata din tara.
Ce se poate face pentru custodia si anularea drepturilor de tata.
Exista vreo lege in Romania, in care daca tatal este absent de atatia ani din viata copilului sa favorizeze mama.
Sau ne poate spune cineva cum trebuie procedat?
Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Andrusca_1975 , utilizator 19:41, 16 Octombrie 2009
ar exista calea decaderii din drepturile parintesti in sarcina tatalui pe calea unei actiuni judecatoresti. adresati-va autoritatii pentru protectia copilului din raza domiciliului copilului.
Pierderea drepturilor parintesti cu titlu de sanctiune pronuntata prin hotarare judecatoreasca.
Este reglementata in C. fam. si C. pen.Potrivit legii, daca sanatatea sau dezvoltarea fizica a copilului este pimejduita prin felul de exercitare a drepturilor parintesti, prin purtare abuziva sau prin neglijenta grava in indeplinirea indatoririlor de parinte, ori daca educarea, invatatura sau pregatirea profesionala a copilului nu se fac in spirit de devotament fata de Romania, instanta judecatoreasca va pronunta decaderea parintelui din drepturile parintesti.Cererea se exercita de autoritatea tutelara, nu se timbreaza si este de competenta tribunalului de la domiciliul parintilor.Actiunea de chemare in judecata va cuprinde date cu privire la parti (reclamant, autoritatea tutelara si parat), obiectul, motivele in fapt si drept ale actiunii, mijloacele de proba, semnatura si data depunerii ei.Judecata se face cu citarea parintilor si a autoritatii tutelare.Parintele decazut din drepturile parintesti are obligatia de intretinere a copilului si poate sa pastreze, in conditiile legii, legaturi personale ci acesta din urma. Redarea exercitiului drepturilor parintesti este tot de competenta instantelor judecatoresti si se dispune atunci cand au incetat imprejurarile care au dus la sanctiunea decaderii.






Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
in cazul de fata, tatal este filipinez si acolo locuieste, nu a fost nicodata in Romania.
Stiu ca s-a deschis un proces aici in Romania de catre mama,prin care il chema in instanta, el neprezentandu-se, la acest proces.
Voi vorbi cu prietena mea, sa mi spuna mai multe detalii cu privire la desfasurarea procesului.
Multumesc!
Moment: stimata doamna, daca tatal minorului este filipinez si nu raspunde citatiilor trimise de instanta, nu va putea fi decazut din drepturile parintesti, deoarece nu este indeplinita procedura de citare. Ca atare mama minorului, va trebui sa incerce ea personal sa ia legatura cu tatal minorului, sa-si scrie daca doreste sa vada copilul, sa vina in Romania sa-l viziteze. De asemenea, ea trebuie sa-i puna in vedere tatalui minorului, ca conform legii romane, daca nu se ocupa de intretinerea minorului, va risca sa fie decazut din drepturile parintesti. Aceasta scrisoare sa o trimita prietena dvs direct la Ambasada Romaniei din Manilla cu rugamintea ca ambasada sa-i transmita acea scrisoare tatalui minorului. S-ar putea ca ambasada sa refuze acest sprijin, si atunci mama minorului va trebui sa ceara in fata instantei acest lucru. Daca insa intre timp, tatal minorului i-a raspuns la vreo scrisoare mamei minorului, prin care acesta arata ca a luat la cunostinta despre faptul ca ar putea fi decazut din drepturile parintesti in urma cererii facute de mama minorului, acea scrisoare o poate folosi ca dovada de citare impotriva acestuia, astfel fiind procedura de citare cu paratul indeplinita pe aceasta cale.
este insa posibil ca in urma calamitatilor naturale care s-au abatut asupra Filipinelor tatal minorului sa se afle printre victime. Ar fi bine sa se informeze si in acest sens.
Absenta tatalui din viata din copilului , chiar daca e una indelungata , nu e , nicidecum , motiv pentru a opera sanctiunea decaderii din drepturile parintesti.

Adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala domicileaza paratul , in vederea incredintarii minorului , si , odata ce va exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila , va putea parasi tara fara vreun acord al tatalui .

Alte discuții în legătură

Dacadere din drepturi maryapopescu maryapopescu buna ziua, am un copil de 3 luni,nu sunt casatorita, dar cind am nascut am cazut de comun accord sa trecem fetita pe numele ambiilor parinti. va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi parintesti amarasteanu amarasteanu Buna ziua! As dori sa stiu, in cazul in care parintele nu-si viziteaza copilul si nu plateste in mod regulat pensia alimentara, el poate fi decazut din ... (vezi toată discuția)
Incredintare ,minor ioanina_dima ioanina_dima Buna ziua! Am si eu urmatoarea intrebare: o prietena a fost plecata din tara timp de 5 ani.....in acest timp fetita ei a ramas la bunicii de pe tata....acestia ... (vezi toată discuția)