avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se imparte mostenirea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se imparte mostenirea?

Buna ziua. Avem o problema mai complicata. Noi suntem 3 frati,mama a decedat iar noi vrem sa facem succesiunea si vrem sa stim daca tatal nostru are drepturi dupa mama deoarece noi am locuit in casa parinteasca a mamei care i-a fost lasata mostenire de la parintii ei. In timpul casatoriei nu au adus imbunatatiri casei. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 01:21, 29 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema dvs nu este deloc complicata, ba din contra se poate spune ca este chiar banala, in sensul ca, daca tatal dvs este totodata si sot supravietuitor al mamei decedate, atunci art.972 cod civil ne spune urmatoarele: Cota succesorală a soţului supravieţuitor este de un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului. Iar daca tatal dvs nu este sot supravietuitor al defunctei, atunci nu este nici mostenitor legal.
Ultima modificare: Vineri, 29 Decembrie 2017
trandafir2, moderator
Buna seara,
Bunica a decedat inaintea sau dupa mama dumneavoastra?
Tatal era casatorit cu mama la momentul decesului?
A. Daca bunica a decedat dupa mama dumneavoastra atunci tatal nu are niciun drept casa se imparte doar intre dumneavoastra fratii.
B. Daca bunica a decedat inaintea mamei atunci:
- tatal era, la momentul decesului mamei, sotul ei cu acte in regula, atunci acesta are dreptul la 1/4 din bun dumneavoastra impartind restul de 3/4 adica primind fiecare (fiind 3), cate 1/4.
- tatal NU era sot al mamei cu acte in regula atunci NU are niciun drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire-cote succesorale mecuine mecuine Suntem trei frati.Mama a murit,tatal mamei la fel. Traieste mama mamei(sotia decedatului) si am vrea sa stim ce drepturi avem noi cei trei frati din 700 de m ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)