avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... filmarea de pe aparatul radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

filmarea de pe aparatul radar

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care nu se observa pe filmarea de pe apratul radar persoana care conduce autoturismul se poate anula procesul verbal si daca in poza mai apar si alte autoturisme ca carei masini apartine viteza respectiva?.Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:47, 2 Ianuarie 2018
Buna ziua,
Amenda se va indrepta spre proprietarul masinii.
Daca nu acesta a condus masina va trebui sa se adreseze instantei si sa arate cine o conducea.
In filmare se spune clar spre ce masina s-a indreptat aparatul radar pentru a i se masura viteze.
Procesul verbal se incheie dupa identificarea acelei persoane, deci va fi sanctionat soferul, deci nu va veni la proprietar decit o notificare pentru a se declara persoana care a condus..
Aparatul radar nu stie in cazul a doua sau mai multe masini sa deceleze cui apartine viteza, pentru ca principiul fizic enuntat de dl. Doppler pe la 1861 spune asta si dispozitivul nu e conceput sa vada distante..
Daca in cadrul filmat apar mai multe masini si pe inregistrarea video nu sunt afisate doua viteze, semn ca operatorul radar foloseste echipamentul intr-un mod special pentru a analiza din deplasarea relativa dintre ele cui apartine viteza cea mai mare, sunt sanse sa cistigati in instanta.
Pentru detalii consultati manualul in original, pe site-ul Comisiei Federale Americane pentru Comunicatii (unde s-a obtinut avizul de folosire dat producatorului), in special capitolul dedicat modului de utilizare FASTEST. In instanta se foloseste o traducere legalizata.
[ link extern ]
Pentru consultare norma interna privind cinemometrele (aparatele de masurat viteza) in Romania este NML o21-05/2005, o varianta actualizata.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 31 Decembrie 2017
latka, moderator
Motivele indicate de dvs nu duc la anularea pv de contraventie.
E adevarat ca asa cum sunt prezentate, motivele invocate nu sunt de folos, insa faptul ca in inregistrare pe linga masina vizata mai apar si alte vehicule este o posibilitate de a invoca pe fond anularea PV. In manualul radarului se specifica foarte clar ca acest dispozitiv nu stie decit sa afiseze cea mai mare viteza depistata (-strong target-, radarul nu vede tintele ca distanta intre ele, care-i mai aproape sau mai departe, asa e conceput, sa masoare doar viteze) si intreaga jurisprudenta in materie se bazeaza pe abilitatea operatorului radar de a decide cu cea mai mare incredere cui apartine aceasta viteza, mai ales daca in cadrul filmat apar mai multe tinte (vehicule). Operatorul are la dispozite trecerea intr-un mod special, FASTEST, in care se mai poate afisa inca o viteza, ceva mai mica si, doar din analiza personala, pe display a deplasarii relative dintre doua tinte (cum se misca o masina pe linga cealalt) sa-si dea seama care cui viteza apartine .

Nu spun ca asa s-a intimplat in cazul cu pricina, nu cunosc filmul, dar ce stiu cu mare siguranta e ca asa spune producatorul: in cazul a doua vehicule surprinse in aceeasi imagine, ori se evita cadrul ca fiind elocvent pentru "faptas", ori se trece pe modul FASTEST, pentru a se vedea si cealalta masina ce viteza are si care cui apartine.

Sunt mai multe de spus despre cum functioneaza aparatele radar (lucrez cu ele de peste 10 ani, nu cele de pe masinile politiei, dar ceva asemanator conceptual) si nu sunt simple aparate de masura, pot fi considerate mai mult niste mini sisteme de procesare semnal.

Un aparat radar face in acelasi timp mai multe task-uri (sarcini): masoara, filtreaza de semnale parazit, proceseaza prin mediere semnalele receptionate si afiseaza rezultatul tuturor operatiunilor. Daca cineva are curiozitate sa vada un astfel de film,o sa observe niste lucruri tare ciudate, cel mai straniu dintre ele e ca dupa ce tinta dispare din imagine (daca in cadrul filmat apare doar o singura masina) si apare un cimp gol, va constata cu surprindere ca pret de 1 sau 2 secunde aparatul radar indica viteza pentru acel cimp !!!, insa e vorba de tot acel lant de procesare semnal, ce introduce o latența in afisare, adica aparatul are o intirziere de a afisa un rezultat corect.

Prin urmare, pentru un neavizat, mai ales pentru judecatorii si chiar avocatii care trebuie sa decida in astfel de cazuri (unii ca cei care inclina balanta dreptatii, altii ca aparatori ai "contravenientului") inregistrarea video nu spune nimic, toata lumea crede ca politia e infailibila si ca tehnica face totul.

NU, o spun cu mare certitudine, toata treaba sta in abilitatea unui operator bine pregatit de a minui acel dispozitiv si de a evita cadrele dubioase.
Ultima modificare: Luni, 1 Ianuarie 2018
latka, moderator
Daca se va ajunge in instanta, puteti solicita instantei de judecata sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea ITC care sa aiba in vedere posibilitatea mentionata de colegul latka (analiza film).

Alte discuții în legătură

Bună seara, am fost surprins de aparatul radar pe raza unei ... LOPY LOPY Bună seara, am fost surprins de aparatul radar pe raza unei localitati , după procesul verbal al agentului cu viteza se 105 km/h. Am făcut acțiune în ... (vezi toată discuția)
Contestația pv Ghighie Ghighie Am contestat pv in care se menționează că am circulat cu 108km /h pe un sector de drum de 60, mi-a fost luat caenetul. Am solicitat filmarea in care apare ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera eddy33 eddy33 Buna ziua ! Am luat un radar in localitate, si pe filmare se vad doua masini ( a mea si masina din fata). Am facut contestatie, si m-ar interesa daca trebuie ... (vezi toată discuția)