In primul rand vreau sa va urez un an nou fericit cu tot ce va doriti!
Vreau sa o ajut pe maica-mea intr-o problema legata de un antecontract de vanzare cumparare a unor terenuri agricole facut in anul 2009 cu un consatean care i-a dat o suma de bani de 3.300 lei imprumut si i-a cerut ulterior sa faca un antecontract de vanzare pe niste parcele arabile si pasune care depasesc 5 ha ca si garantie pentru imprumut.Maica-mea i-a restituit o parte din bani iar el a folosit terenurile ca si o arenda iar luna trecut a cerut sa mergem sa ii definitivam vanzarea iar maica-mea a zis ca suma data este prea mica pentru valoarea terenurilor, el mergand mai departe la un executor judecatoresc care a trimis o notificare pentru data de 5 ianuarie cand ar trebuie sa-i inmaneze titlul de propietate acestuia si sa plateasca o taxa de 960 lei pentru servicile acestuia conform agajamentului din antecontract.
Pentru ca timpul este destul de scurt si nu stiu daca reusesc sa ma consult cu un avocat vreau sa intreb ce se mai poate face pentru anularea antecontractului sau recalcularea valorii terenurilor, eventual are rost in situatia de fata sa deschida proces?
Va multumesc.
AvTudor_com
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ce termen apare in antecontract pentru incheierea contractului?
Promitentul cumparator putea solicita instantei de judecata sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract, daca mama dvs refuza incheierea actului.
Acel termen de actiune este de 6 luni, de la data la care contractul trebuia incheiat. Deci mai mult ca sigur acel termen a trecut de mult.
Multumesc de raspuns, m-am uitat pe antecontract si in afara de mentiunea ca intra in posesia terenurilor in data de 06.08.2009 nu este trecut altceva.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Aș spune că predarea posesiei în fapt a terenurilor, constituie cauză de întrerupere sau de amânare a termenului de prescripţie, daca de la momentul încheierii antecontractului de vânzare-cumpărare, promitentul-vânzător a predat promitentului-cumpărător posesia bunului ce face obiectul promisiunii. Posesia permisă promitentului-cumpărător este considerată drept o recunoaştere a dreptului de a cere instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare. In noul Cod civil, cauzele de întrerupere a prescripţiei sunt reglementate de dispoziţiile art. 2537, recunoaşterea dreptului a cărui acţiune se prescrie având caracter întreruptiv de prescripţie.