avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Parasirea locului accidentului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Parasirea locului accidentului

Buna!Doresc un raspuns urgent!Am fost judecat pentru consum de alcool si parasirea locului accidentului.Pe scurt in timp ce ma deplasam cu masina personala am acrosat un triciclu si persoana de pe triciclu a cazut pe trotuar.Am oprit la circa 80 m .deoarece cei din spate faceau flashuri cu farurile .Mentioez ca era pe inserat si nu am observat triciclu deoarece era semnalizat doar cu un led rosu in spate dreapta.Am asteptat sa vina politia am fost testat am fost la spital sa dau probe nu am incercat sa ascund probe de la locul accidentului.Persoana de pe triciclu a refuzat ingrijiri medicale la fata locului si transportul la spital era doar speriata.Nu a depus plangere penala la politie si nu a prezentat nici un certificat medico-legal cu zile de spitalizare sau ingrijiri medicale.La proces am fost judecat doar ptr consum de alcool peste limita legala si parasirea locului accidentului fara vatamare corporala sau ranire.Pot face apel pentru sentinta de parasire a locului accidentului daca nu a fost intrunita fapta de vatamarea integritatii corporale sau deces conf cod penal?Va multumesc si va rog un raspuns urgent!
Pot face apel pentru sentinta de parasire a locului accidentului daca nu a fost intrunita fapta de vatamarea integritatii corporale sau deces conf cod penal?


Nu, legiuitorul a înțeles să incrimineze fapta de părăsire a locului accidentului în orice situație în care respectivul eveniment rutier a avut ca urmare decesul sau rănirea uneia sau a mai multor persoane, prin "rănire" înțelegându-se orice atingere adusă integrității corporale sau sănătății unei persoane, indiferent de gravitate.
Multumesc dar ce inseamna vatamarea integritatii corporale daca nu au fost necesare ingrijir medicale .
D E C I D:

Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Sintagma "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, se interpreteaza in sensul ca se refera doar la vatamarile ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si la celelalte urmari prevazute in art. 182 alin. 2 din Codul penal.

Obligatorie, potrivit art. 414 indice 2 alin. 3 din Codul de procedura penala.Asa fiind, infractiunea de parasire a locului accidentului, in acceptiunea textului de lege mentionat, nu poate fi considerata savarsita cu intrunirea totalitatii elementelor sale constitutive decat atunci cand este realizata si cerinta obiectiva impusa de definitia data vatamarii corporale din culpa prin art. 184 din Codul penal.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 414 indice 2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se decide ca sintagma "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, se interpreteaza in sensul ca se refera doar la vatamarile ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si la celelalte urmari prevazute in art. 182 alin. 2 din Codul penal
Ultima modificare: Marți, 2 Ianuarie 2018
ContSters447125, utilizator
Ril-ul pe care l-ati indicat se poate aplica in situatia in care fapta a fost savarsita inainte de 01.02.2014 si instanta stabileste ca legea veche este mai favorabila, conf. legii noi, este valabil ce v-am spus eu.
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Ril-ul pe care l-ati indicat se poate aplica in situatia in care fapta a fost savarsita inainte de 01.02.2014 si instanta stabileste ca legea veche este mai favorabila, conf. legii noi, este valabil ce v-am spus eu.



Dacă am oprit la aproximativ 80 m și m-am supus cercetărilor se considera fuga de la locul accidentului?

Alte discuții în legătură

Fuga de la locul accidentului hectorik hectorik am patit si eu o belea pe 30 mai sa fiu mai exact. in timp ce ma duceam spre scoala am lovit un pieton cu oglinda (omul era baut ) pe trecerea de pietoni. nu ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis pe un drum public si accident neamtualin neamtualin Buna ziua , am si eu o intrebare .. am condus pe un drum public o masina nu am avut permis de conducere si am intrat intr-un copac .. mai era cineva cu ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, dosar penal alexandra2726 alexandra2726 Buna, fratele meu acum 3luni de zile a avut un accident rutier.Conducea si era in masina cu fosta lui sotie,se certau iar aceasta a inceput sa-l loveasca si ... (vezi toată discuția)