avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

in luna mai 2009 , mama unui minor in varsta de 10 ani , a facut o plangere penala pentru abandon de familie , la parchet . in plangere arata faptul ca fostul sot si totodata tatal copilului nu a platit niciodata pensie de intretinere fiului sau , cu toate ca a fost obligat prin sentinta de divort la plata a 60 ron lunar de la nasterea copilului si pana la majorat . pana in luna cand s-a facut plangerea paratul avea restanta la plata aproximativ 5200 ron . parchetul a trimis in cursul aceleiasi luni plangerea la politie spre cercetare . la politie , a fost audiata mama minorului , apoi tatal . dupa audieri , tot in luna mai , tatal parat a facut o plata in valoare de 60 ron si atat . mama reclamanta vazand ca au trecut 2 luni si nu a primit nici un raspuns de la politie sau parchet , la sfarsitul lunii iulie , l-a sunat pe ofiterul de politie care se ocupa de caz sa il intrebe daca a trimis rezolutia la parchet . acesta a spus ca nu a avut timp sa se ocupe de caz !? a incercat sa o faca " sa inteleaga " , ca paratul nu are banii sa ii plateasca din urma ... i-a mai spus ca daca paratul face o plata nu mai este rea credinta si nu mai poate nimeni sa il condamne ...... si multe alte tertipuri . imediat dupa acest telefon paratul a mai facut o plata tot de 60 ron . pe la inceputul lunii septembrie mama minorului a depus la politie " catre comandant " o noua plangere unde a aratat ca paratul continua in savarsirea infractiunii de abandon de familie si a rugat sa se rezolve problema avand in vedere ca este vorba de un minor si cazurile cu minori au intaietate . de atunci , nici un raspuns . suntem in 14 octombrie si politistul nici acum nu a trimis dosarul la parchet . reclamanta l-a sunat din nou pe politist sa il intrebe ce are de gand cu dosarul ?!. acesta a replicat ca a fost in concediu si nu s-a putut ocupa de dosar si a mai spus ca nu va putea niciodata sa ii ia banii din urma ci doar cu 2 luni inaintea depunerii plangerii deoarece plangerea se depune in termen de 60 de zile de la savarsirea faptei . se pare ca pur si simplu politistul tergiverseaza cazul si nu vrea sub nici o forma sa trimita rezolutia inapoi la parchet . mama minorului crede ca politistul ii tine cu paratul deoarece acesta a fost politist comunitar si probabil se cunosc .unde se poate adresa mama minorului pentru a rezolva cazul ? ce trebuie sa faca ? ar potea depune o plangere la d.n.a. pe motiv ca politistul tergiverseaza cazul ?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:00, 14 Octombrie 2009
Politistul are dreptatea lui.
Pentru recuperarea sumelor datorate cu titlu de pensie de intretinere, trebuie sa va adrestati instaintei de judecata. Din pacate, nu puteti solicita instantei decat constatarea datoriei pentru ultimii trei ani, deoarece pentru restul perioadelor a intervenit termenul de prescriptie. Dupa ce instanta va pronunta o hotarare in acest sens, mergeti la executorul judecatoresc pentru a demara procedura de executare silita a debitorului in vederea recuperarii creantei.
formulati o actiune in pretentii, pe dreptul civil .
ulterior apelati la un executor judecatoresc, in vederea instituirii popririi pe salariul debitorului .
in ceea ce priveste plangerea penala, din pacate politistul are dreptate .
pt a fi intrunite elementele materiale ale infr de abandon de familie, cel obligat la intretinere tb sa nu fi platit cu rea-credinta timp de doua luni , pensia de intretinere.

pe penal nu veti rezolva nimic, parerea mea.
incercati cu o actiune pe dreptul civil .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pensie alimentara mancipri mancipri cum se pune in executare silita o majorare de pensie alimentara copil ? (vezi toată discuția)
Plangere abandon de familie elena34 elena34 buna ziua sunt divortata , am un copil care mi-a fost incredintat mie . tatal nu prea plateste pensia de intretinere . in mai anul; acesta i-am facu ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare beagr beagr in iulie s-a definitivat procesul prin care tatal copilului e obligat sa plateasca 300 ron,dar acesta refuza.la servici nu avrut sa dea acord,ca firma sa traga ... (vezi toată discuția)