Va rog un ajutor in urmatoarea problema: unchiul decedat, nu avea acte de proprietate pe casa (fiind cumparata cu chitanta de mana:() in schimb avea o adresa din partea primariei cum ca in registrul agricol figureaza cu casa si lot teren.
A platit impozit timp de 29 ani. Pentru a deschide succesiunea, cum pot sa demonstrez ca a fost proprietar? Deja la primarie cineva a "pus ochii' pe teren.
Va multumesc
Procedura este simpla:
--deschideti succesiunea la orice notar public din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului
--deschideti actiune in instanta pentru a obtine terenul si casa invocand uzucapiunea; dupa ce obtineti hotarare judecatoreasca puteti suplimenta certificatul de mostenitor
B-)
Multumesc pentru raspunsuri. Problema e urmatoarea: deschid succesiunea doar ca sa demonstrez relatia cu defunctul pentru a putea introduce actiunea in instanta? Pentru ca singurele bunuri de mostenit sunt cele care nu au acte.
in cazul in care unchiul dvs nu mai are si alti mostenitori, va trebui sa va adresati unui notar , in vederea acceptarii succesiunii dupa unchi.
acceptarea tb sa se faca in termenul legal de 6 luni, calculat de la data deschiderii succesiunii .
dezbaterea succesorala este imprescriptibila .
ulterior acceptarii succesiunii , rezolvati si problema actelor .
puteti investi instanta de judecata , in baza chitantei de mana , cu o actiune in uzucapiune .
Problema dvs. este destul de...delicata si poate presupune mai multe abordari.
"Chitanta de mana" despre care vorbiti este un inceput de dovada scrisa, dar nu indeplineste conditiile necesare incheierii valabile a unui act de transfer de proprietate imobiliara. Poate dovedi insa, in anumite conditii, impreuna cu alte probe (inclusiv "adresa de la primarie", adeverinta de plata a impozitului, extrasul de rol etc.) atat intentia reala si concretizarea intentiei de a vinde a fostului proprietar cat si intentia de a cumpara, cumpararea efectiva (ca efect al intalnirii ofertei vanzatorului cu acceptarea cumparatorului), precum si posesia de buna credinta si mai ales sub nume de proprietar a unchiului dvs.
Eu asi aborda problema si sub aspectul uzucapiunii (in anumite conditii, dar termenul de 29 de ani pomeniti de dvs. ma indeamna sa ma gandesc la asta). In esenta, aceasta inseamna ca unchiul dvs. prin posesia asupra bunului respectiv, in anumite conditii ale posesiei (art.1847 si urm. Cod civil: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar), devine proprietar al bunului si prin simpla prescriptie a dreptului de proprietate al fostului proprietar.
Subiectul este chiar interesant si poate fi, cred eu rezolvat, dar (vorba cuiva, "parerea mea") apeland la asistenta juridica de specialitate. Va astept cu detalii.
Cu intelegere
Alte discuții în legătură
Impozit teren
laurentiuu
Am cumparat un teren dar fara acte, doar cu chitanta de mana ( proprietarul nu avea acte pe teren , acum a decedat, succesiunea nu este facuta).
Pot sa trec ... (vezi toată discuția)