avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Procedura de citare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Procedura de citare

"Citatia se semneaza de cel care o emite.Ea se inmaneaza de agenti anume desemnati sau prin intermediul serviciului postal.Inmanarea se face personal celui citat, care va semna dovada de primire.Daca persoana nu vrea sa primeasca citatia, sau primind-o nu voieste ori nu poate sa semneze dovada, se incheie proces-verbal.In caz de refuzare a primirii citatiei, acesta se afiseaza pe usa locuintei acestuia.Cand persoana este citata prin serviciul de personal, prin administratia locului de detinere, prin comandantul unitatii militare etc., acestia au obligatia sa inmaneze citatia sub semnatura sau sa arate motivul pentru care semnatura nu s-a putut obtine.Daca cel citat nu se afla acasa, citatia poate fi lasata sotului, unei rude sau oricarei persoane care locuieste cu cel citat (nu poate fi inmanata unui minor sub 14 ani, vecinilor sau persoanei bolnave mintal), ori daca locuieste intr-un imobil sau hotel, administratorului sau portarului.In lipsa acestor persoane citatia se afiseaza pe usa locuintei persoanei citate sau pe usa principala a cladirii, incheindu-se procesul-verbal incheiat demonstreaza faptul ca procedura de citare a fost indeplinita.Lipsa din citatie a unor mentiuni importante duc la nulitatea acesteia."
Daca din toata aceasta procedura, tot ce s-a respectat a fost ca au lasat o citatie in cutia postala, (nu a semnat nimeni de primire) se considera ca fiind indeplinita procedura de citare?
Este acesta un motiv pentru amanarea judecarii spetei din cauza nerespectarii procedurii de citare a partilor?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Sunrunner , utilizator 15:30, 4 Ianuarie 2018
Buna ziua,
Prin lasarea in cutia de scrisori se considera ca s-a afisat.
Nu se mai foloseste de mult ,,LIPITUL" cu clei pe usa.
Studiati continutul art. 163 C.Pr.Civ. care spune in alin. 3:
Procedura de comunicare
(3) Dacă destinatarul refuză să primească citaţia, agentul o va depune în cutia poştală. În lipsa cutiei poştale, va afişa pe uşa locuinţei destinatarului o înştiinţare care trebuie să cuprindă: ...
Am citit. Multumesc.
Dar in situatia in care agentul greseste si depune citatia la alta adresa sau in alta cutie postala, ce prevede procedura?
@ Sunrunner, textul gasit pe net si postat in primul dvs mesaj se refera la codul de procedura penala, iar ulterior discutia in acest topic s-a facut pe codul de procedura civila, iar cele doua proceduri difera consistent. Rezolvarea problemei o gasiti fie in art.263 C.pr.pen., fie in art.160 C.pr.civ., dupa caz, coroborate, in ambele cazuri, cu textele de la nulitatea actelor de procedura. Indicat este sa expuneti problema in concret si nu sa cautati texte de lege fara orientare precisa.
OK. Multumesc mult pentru lamuriri si promptitudine!
Atat conf.proc.penale cat si celei civile neindeplinirea procedurii de citare este cauza de amanare.

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala vic_a vic_a Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am gasit in cutia postala un proces verbal de la bpr prin care sunt sanctionat cu amenda conf. art. ... (vezi toată discuția)
In ce conditii este legala punerea citatiei in cutia postala? kinga10 kinga10 Dispozitiile din Noul Cod de procedura civila nu sunt foarte clare....Multumesc (vezi toată discuția)
Procedura de citare! mircea2009 mircea2009 Buna seara! Este legal ca o instanta de judecata sa te citeze fara sa comunice cerea de chemare in judecata? M-am trezit cu o citatie in posta fara sa ... (vezi toată discuția)