avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura de citare!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura de citare!

Buna seara!

Este legal ca o instanta de judecata sa te citeze fara sa comunice cerea de chemare in judecata?
M-am trezit cu o citatie in posta fara sa stiu despre ce este vorba!
Ce pot face?

multumesc

Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 09:53, 10 Noiembrie 2009
Atentie la calitatea in care sunteti chemat in instanta. Daca aveti calitatea de martor si nu va prezentati , s-ar putea dispune aducerea dvs. cu mandat.
Cel mai bine ar fi sa va interesati , dupa nr. de dosar, la instanta unde sunteti chemart. Astfel veti sti cu siguranta cum de v-au citat .


Citatia: Act procedual scris prin care o persoana este chemata in fata organelor de urmarire penala sau a intantei de judecata,reglementat in cap. II, t. V, C. proc. pen., partea generala.Citatia are caracter de ordin si obliga persoana citata sa se prezinte la data si locul indicat, in caz de neprezentare putandu-i-se aplica amenda judiciara prevazuta de lege.Citatia este scrisa , dar chemarea se poate face si prin nota telefonica.Legea stabileste ca citatia este individuala si trebuie sa cuprinda : denumirea organului de urmarire oenala sau a instantei de judecata care o emite, numele , prenumele, si adresa celui citat ( localitatea, judet, str., nr., apartament si alte date necesare), calitatea in care este citat si indicarea obiectului cauzei, ora , ziua , luna . anul si locul de infatisare.Citatia se semneaza de cel care o emite.Ea se inmaneaza de agenti anuma desemnati sau prin intermediul serviciului postal.Inmanarea se face personal celui citat, care va semna dovada de primire.Daca persoana nu vrea sa primeasca citatia, sau primind-o nu voieste ori nu poate sa semneze dovada, se incheie proces-verbal.In caz de refuzare a primirii citatiei, acesta se afiseaza pe usa locuintei acestuia.Cand persoana este citata prin serviciul de personal, prin administratia locului de detinere, prin comandantul unitatii militare etc., acestia au obligatia sa inmaneze citatia sub semnatura sau sa arate motivul pentru care semnatura nu s-a putut obtine.Daca cel citat nu se afla acasa, citatia poate fi lasata sotului, unei rude sau oricarei persoane care locuieste cu cel citat (nu poate fi inmanata unui minor sub 14 ani, vecinilor sau persoanei bolnave mintal), ori daca locuieste intr-un imobil sau hotel, administratorului sau portarului.In lipsa acestor persoane citatia se afiseaza pe usa locuintei persoanei citate sau pe usa principala a cladirii, incheindu-se procesul-verbal incheiat demonstreaza faptul ca procedura de citare a fost indeplinita.Lipsa din citatie a unor mentiuni importante duc la nulitatea acesteia.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Multumesc !

Este vorba despre un proces civil ,eu sunt parat (nu in calitate de martor )!
Nu au obligatia sa comunice si actiunea?
Daca aveti calitate de parat, era obligatoriu ca odata cu citatia sa vi se comunice si cererea de chemare in judecata! Asta pentru a formula intampinare si cerere reconventionala!
daca aveti calitatea de parat in dosarul respetiv si nu vi s-a comunicat cererea de chemare in judectaa, va trebui sa mergeti la judecatorie si sa solicitati dosarul .
studiati actiunea in vedererea pregatirii apararii si depunerii intampinarii .
sau angajati-va un aparator care sa faca aceste demersuri pt dvs .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de citare Sunrunner Sunrunner \"Citatia se semneaza de cel care o emite.Ea se inmaneaza de agenti anume desemnati sau prin intermediul serviciului postal.Inmanarea se face personal celui ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala vic_a vic_a Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am gasit in cutia postala un proces verbal de la bpr prin care sunt sanctionat cu amenda conf. art. ... (vezi toată discuția)
Citatie de la politie - legalitate loredana9696 loredana9696 o citatie lasata in usa inseamna ca persoana este chemata la politie?ce valoare are o astfel de hartie lasata in usa? (vezi toată discuția)