Testamentul pe baza cărui mi-am făcut casa a fost urmat de alt testament și am probleme cu unul dintre moștenitori. Este posibil să rămân fără bunul meu?
Buna seara..o speta ...in 2009 bunicul meu mia facut un testament pe 2200 metri patrati teren intravilan.am construit o casa cu autorizatie pe numele bunicului cu banii mei aprox 10000 euro. Ulterior test meu bunicul a mai facut unul universal ptr matusa mea.pe toata averea fara insa a fi revocat test meu. Bunicul are 4 mostenitori legali(copii lui) eu fiindui nepot.mentionez ca testamentele sunt autentice. 3 dintre mostenitori printre care si matusa cu testamentul universal i- mi recunosc testamentul prin declaratii notariale. Ce ma sfatuiti sa fac cu al 4-lea.ptr ca la notar nu merge nu vrea. Care ar fi caile de atac si cum ar trebui sa procedez ptr ai intenta o cauza.mentionez ca bunicul a decedat in 2012. Va multumesc
GermanAlex
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Testamentul nu e act de proprietate. Odata facut altul, cel facut anterior devine nul. Daca aveti acte cu cheltuielile facute le puteti cere la mostenitorii care vor fi in final despagubiri. In Romania nu iti poti dezmosteni copiii (sau nepotii) si lasa averea cui vrei. Exista o cota pe care mostenitorii rezervatari o au rezervata prin lege. Cel mai bine e sa va intelegeti cu vorba buna pentru ca altfel va costa bani buni, timp si mai ales NERVI. Negociati, mai lasati de la dumneavoastra, mai de la ceilalti, dar niciodata la nervi.
SANTIER
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Bun. Bunicul s-a jucat de-a testamentele. Nepotul, de buna credinta, a construit. Nu a construit peste noapte, a avut autorizatie, a cosntruit lasat de bunicul si de ceilalti copii, in vazul lumii. Presupun ca nici unul nu a obiectat. Sigur, un testament nu este un act de proprietate. Este insa o dovada de vointa dupa moarte. In acest caz, faptul ca ceilalti 4 copii "ies la atac" - ca asa "le permite legea", nepotul care a construit de buna credinta o casa in care sa locuiasca (ca doar nu era sa se apuce de alte dracarii, ci sa faca o casa, o familie, sa aiba un job - in fond lucruri normale) - cum este aparat de lege.?
Este normal si legal ca mostenitorii sa iasa la atac (fara comparatii) - si sa se aleaga si ei cu o casa - dar de la bunicu pe banii nepotului?
Nepotul in acest caz, cum este aparat de lege?
Depinde cum a construit. Constructor de buna credinta, se indreapta impotriva mostenitorilor.
Nu stiu cum a fost acel testament, nu inteleg ce nulitate are legatura cu precizarea legatarului in testament, normal ca trebuia precizat legatarul, doar nu era sa fie precizat "nepotul numarul 5".
Semnatura legatarului, desi nu e necesara, nu vad ce poate anula.
Oricum, negociati cu mostenitorii ceilalti, chemati-i la o discutie, explicati cat ati pierde toti in caz ca ajungeti la instanta etc.
Avea discernământ bunicul Dvs la momentul când s-a făcut al doilea testament?
Prin întocmirea primului testament nu ați devenit proprietar, testamentul producându-și efectele doar de la data morții bunicului, până la acel moment el putând fi revocat oricând, ceea ce din păcate s-a și întâmplat.
Trebuie să luați în considerare faptul că, deși ați ajunge în situația puțin probabil de a ”valida” primul testament, moștenitorii rezervatari nu pot fi dezmoșteniți. Astfel, dacă ei acceptă succesiunea atunci va trebui să se întregească rezerva lor (partea de care nu pot fi dezmoșteniți), ceea ce înseamnă, dacă doar acel teren este singurul element din activul moștenirii, va trebui ori să achitați sultă pentru ceilalți moștenitori, ori veți deveni coproprietari pe teren.
În ceea ce privește casa edificată vi se vor aplica regulile de materia accesiunii imobiliare artificiale, art. 577 și urm. Cod Civil.
Testament
RAD EMIL
o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Mostenire
Ady00pk
As dori sa stiu care e cea mai buna si simpla metoda prin care un om ar putea lasa o proprietate unui minor in varsta de 16 ani?
Se poate face testament daca ... (vezi toată discuția)